Kaj ni še premlada za tampon?

Vir: Shutterstock

Verjetno bi težko našli odraslo žensko, ki ji je ob misli na menstruacijo na počitnicah prijetno. Še veliko večjo zadrego in stisko pa to predstavlja za najstnice. Poraja se jim ogromno vprašanj: Naj raje ostanejo doma? Naj se odpovedo plavanju? Naj poskusi s tamponi? Situacija, ki je težka tako za najstnico kot za mamo. 

So tamponi za mlade punce sploh primerni?

Pri sami uporabi tamponov pa je pomembno tudi to, da je dekle dovolj odgovorno, da bo tampone res redno menjevala.

Marsikatera mama ima zadržke pred uporabo tamponov. Zato ji je še toliko težje o njihovi uporabi govoriti s hčerko. Zavedati se moramo, da tamponi niso prva izbira med pripomočki za menstruacijo. Lahko pa so koristni v situaciji, ko bi bilo dekle sicer prikrajšano za določeno aktivnost, kot je recimo plavanje v morju. Redna uporaba tamponov pri dekletih ni priporočljiva, saj lahko preveč izsušijo nožnico. Nič pa ni narobe, če dekle za plavanje uporabi tampon, če ji le to ustreza in tampone tudi pravilno uporablja. Zato je pomembno, da najstnico poučite o njihovi pravilni uporabi. 

Katera je primerna starost za njihovo uporabo?

Prava starost ne obstaja. Gre za povsem osebno odločitev. So dekleta, ki jih uporabljajo že od prve menstruacije naprej, nekatere jih poskusijo čez čas, nekatere pa jih sploh ne želijo uporabljati. Vse odločitve so v redu. Tako kot so si dekleta različna med sabo, so različne tudi njihove nožnice. Pri dekletih, ki imajo bolj ozek vhod v nožnico, zna biti uporaba tamponov bolj težavna in neprijetna. Zato je bolje, če z njihovo uporabo počaka, da se telo še malo bolj razvije. Takrat se bo tudi vhod v nožnico povečal in uporaba tamponov bo lažja.

Pri sami uporabi tamponov pa je pomembno tudi to, da je dekle dovolj odgovorno, da bo tampone res redno menjevala.  

Kaj če tamponov še ni uporabljala?

Nič hudega, vedno je enkrat prvič. Izberite najmanjše tampone. Najboljši so takšni, ki so kratki in ozki, saj se jih najlažje ustavlja. Pred vstavljanjem tampona naj si dobro umije roke, po plavanju pa naj tampon tudi čimprej odstrani.

Je še kakšna druga alternativa?

Seveda tamponi niso edina možnost, če se želimo kopati med menstruacijo. Obstajajo tudi menstrualne skodelice. Za najstnico tudi v tem primeru izberite najmanjšo velikost. Prednost menstrualne skodelice je ta, da ne izsuši nožnice in je lahko vstavljena tudi dlje časa. Zahteva pa malo več spretnosti in vaje pri vstavljanju. 

Kaj če dekle ne želi uporabljati ne tamponov ne menstrualne skodelice?

Tudi to je v redu. Naj uporablja vložke. Z njimi sicer ne bo mogla plavati, lahko pa tiste dni izkoristi za druge aktivnosti, recimo veslanje, kolesarjenje, igranje odbojke, izlete po okolici. 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja