Kaj naj storim, da bo moj otrok končno spal?

Foto: Shutterstock

Čeprav vem, da veliko mamic z velikim zanimanjem in upanjem prebira ta članek, vas moram razočarati. Če bi poznala univerzalen odgovor na to vprašanje, bi bila verjetno najbogatejša Zemljanka.

Dejstva

Na eni strani imamo mamico. Morda je v obdobju takoj po porodu, ki je lahko bil tak ali drugačen. Morda je mamica med rojevanjem utrpela telesne poškodbe ali imela celo carski rez.  Pa četudi je bil porod povsem enostaven, telo niti slučajno še ni v stari kondiciji. Lahko pa je mati že v kasnejšem obdobju, ampak kronično utrujena, ker že veliko časa ni deležna nepretrganega spanca. V vsakem primeru gre za zelo utrujeno žensko.

Na drugi strani pa imamo dete. Če gre za novorojenčka, ta pozna samo svet, v katerem se je 24 ur na dan stiskal z mamico in je bilo nepretrgoma poskrbljeno za vse njegove potrebe. Upravičeno je zmeden in prestrašen ob tako veliki spremembi, kot je prihod na ta svet! Lahko pa je dojenček že večji in se mu v okolici, in posledično v glavi, dogaja marsikaj, kar ga straši, bega, utruja in izčrpava. Obdobje dojenčka je verjetno najintenzivnejše obdobje človekovega življenja. Skoraj vse, kar se zgodi, je novo, glasno, intenzivno in strašljivo. Ni čudno, če je dojenček večkrat siten in razdražen. Pogosto mu ne manjka nič posebnega, le utrujen je od vseh dražljajev, ki dežujejo nanj. Ko bi moral spati, pa vse te vtise v sanjah skombinira na najbolj neverjetne načine, kar je za sveže, neizkušeno bitje hitro strašljivo.

Obdobje dojenčka je verjetno najintenzivnejše obdobje človekovega življenje. Skoraj vse, kar se zgodi, je novo, glasno, intenzivno in strašljivo. Ni čudno, če je dojenček večkrat siten in razdražen.

Vaš otrok spi ali ne?

Če spadate v tisto skupino mamic, ki jim otrok spi, se verjetno same pri sebi malo trepljate po ramenih, češ: »Znam!« In če spadate med one nesrečnice, ki se jim otročiček mesece in mesece vsako noč večkrat zbudi in povrhu vsega ne spi niti čez dan, se verjetno po tiho sprašujete: »Kaj je z menoj narobe, da ne znam?«

V resnici skoraj nobena od teh mamic nima posebnih zaslug, niti ne nosi posebne krivde za stanje spanja svojega dojenčka. To bodo potrdile mame, ki imajo več otrok, pa eni spijo, drugi pa nikakor. In to ob upoštevanju vseh »fint«, ki so vsaj enkrat že tako čudovito delovale.

Zakaj nekateri spijo? Ne vemo. In zakaj se drugi zbujajo? Prav tako ne vemo.

Kar nekaj raziskovalcev po svetu se s spanjem ukvarja, nekateri prav posebej s spanjem dojenčkov. Enoznačnih odgovorov nima nihče. Seveda obstajajo priporočila, ki večkrat delujejo, ampak prav tako obstajajo mame, ki so poskusile vsa priporočila, pa njihov otrok še vedno ne spi.

Nasveti, kot je tesno povijanje, stiskanje k mamici, skupna postelja, ločena postelja, podiranje kupčka na tak ali drugačen način, prižgan fen ali sesalnik, vožnja z avtomobilom, zibanje v vozičku … včasih delujejo, včasih pa ne. Včasih nam ne preostane drugega, kot da se preprosto vdamo in naredimo vse, da otroka nekako umirimo in iščemo rešitve, ki so včasih bizarno nore. A pomagajo nam – preživeti. V tem boju sem tudi jaz požrla mnogo zarečenih stvari, ki »jih ne bom nikoli počela«, marsikaj celo po toliko letih še vedno težko priznam. Ampak če nisem hotela, da stoje zaspim (enkrat sem zaspala med vrtanjem zoba pri zobozdravniku) ali da mi solze tečejo brez razloga, sem bila primorana pobrskati tudi med možnostmi, zapečatenimi z besedo »nikoli«.

V resnici skoraj nobena od mamic nima posebnih zaslug, niti ne nosi posebne krivde za stanje spanja svojega dojenčka. To bodo potrdile mame, ki imajo več otrok, pa eni spijo, drugi pa nikakor.

Aktivno iskanje priložnosti za počitek

V tem obdobju ženske je poleg skrbi za otroka edina res pomembna dejavnost iskanje trenutkov, ko se lahko sprostiš. Težko temu rečemo pravi počitek, vendar pa že pet minut sedenja v tišini, hiter tuš ali skodelica v miru popitega čaja lahko naredijo čudežne spremembe. Včasih je težko po tem, ko utrujena mamica ure in ure, podnevi in ponoči, umirja dojenčka, sploh zapreti oči. Vsekakor pa toplo priporočam par minut mirnega ležanja. In čeprav je na kavču za zložiti kup cunj in se po kotih že valjajo »mački«, je v tem življenjskem obdobju najpomembneje, da aktivno iščeš in vsak možni trenutek prav ljubosumno porabiš za svoj lastni počitek.

Nekatera opravila lahko opravi kdorkoli, druga pa le mama in oče

Če vaš otročiček ne spi in ne spi, sprejmite in zorganizirajte vso pomoč, ki si jo lahko privoščite. Mame, tete, babice, sorojenci, prijateljice, plačana pomoč … Vsi naj priskočijo na pomoč mladi družinici. Očka lahko opravi marsikaj in je prav, da dela vse, ampak mamice potrebujete od očeta še kaj drugega kot izključno opravljeno gospodinjsko delo. Kdo drug vas bo objel in vam povedal, da je ponosen na vas, da ceni požrtvovalnost v skrbi za vajinega otroka? Kdo bo vzel detece občasno iz vaših rok in vas poslal na kratek sprehod? Kdo drug bo iskreno in razumevajoče obrisal kakšne solze? Tega otroka imata vendar oba srčno rada, le tako težko je včasih …

Včasih nam ne preostane drugega, kot da se preprosto vdamo in naredimo vse, da otroka nekako umirimo in da iščemo rešitve.

Ljubezenski objem

V bistvu je edina resnično osvobajajoča stvar v tem obdobju objem. Najprej objem mamice in dojenčka. Potem objem mamice in očka, ki daje moč tudi onemu prvemu. Potem objem celotne širše družine, ki ponudi pomoč, ki nič ne vpraša, ki opravi, skuha, nakupi, opere, pobriše … Ki razume.

In nenazadnje objem Stvarnika. To je tisti vseobsegajoči objem, ki poklanja življenje in poskrbi za moč in energijo tudi tedaj, ko se zdi, da ju ni nikjer več.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

  1. Nekateri dojenčki spijo že od začetka in nimajo mame z njimi nobenih problemov. Ga položijo v posteljico in oni zaspijo. Drugi pa ne spijo, čeprav pri tem uporabiš vse mogoče finte. Treba je ogromno potrpežljivosti in moči, da mame ne zlomi tudi psihično. Da si dneve, tedne in mesece brez spanja, ti udari tudi na psiho. Upoštevajte vse zgornje nasvete, izkoristite vsak prosti trenutek, da malo zadremate in si odpočijete.
    Najbolj bolijo opazke tistih srečnežev, ki jim otroci spijo: Mi pa nismo imeli nobenih problemov, naši so pa spali, mi nismo izgubili niti ene noči, jaz ga bi ali jo bi že naučila spati! V tistih trenutkih se počutiš popolnoma nemočna in nesposobna.
    Moji, (naši) tudi niso spali, zelo pogosto so se zbujali ponoči, včasih je bilo treba vstati tudi po dvajsetkrat in ponoviti vajo, zjutraj pa vstati ob petih in iti v službo!
    Pri nas je najbolj pomagalo to, da smo jih dali spati v zakonsko posteljo, tu so se umirili in začeli tudi dobro spati. Na nočni omarici sem imela tudi termovko s toplim čajem, če so se zbudili, so se s čajem pomirili.
    Vsem mladim mamicam iz srca želim, da bi njihovi dojenčki in majhni otroci mirno spali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja