Kaj je potrebno za cerkveno poroko?

Thumbnail

Priprava na cerkveno poroko zahteva nekaj formalnosti, ki jih je treba pravočasno urediti.

Če se poroči recimo par iz iste župnije v domači cerkvi, so formalnosti precej preproste, drugače je recimo v primeru, ko se poročita dva iz različnih držav, in to v cerkvi, ki ni domača župnijska cerkev nobenega od njiju, ali pa ko se katoličan poroči z nekrščenim. Zato priporočamo, da se dovolj zgodaj pozanimata, katere papirje morata priskrbeti za cerkveno poroko, da ne bosta zadnji mesec ob drugih opravilih v časovni stiski.

Še posebej je pomembno, da se dovolj časa pred poroko odločita za program priprave na zakon. V vsakem primeru se velja priprave na zakon udeležiti vsaj pol leta pred poroko. Če bi se rada na poroko temeljiteje pripravila, pa je dobro, da se za pripravo odločita vsaj eno leto prej.

Za cerkveno poroko je potrebno opraviti enega od uradnih programov priprave na zakon. V zadnjem času je ponudba programov zelo pestra, tako da lahko vsak par lahko izbere tisto, kar mu najbolj ustreza. Za tiste, ki dojemajo pripravo bolj kot formalnost, so primernejše krajše oblike: vikend priprava ali tečaj, ki obsega nekaj predavanj in običajno traja od nekaj dni do enega meseca. Če pa se želita resnično dobro pripraviti na poroko ter pripravo izrabiti za rast in poglobitev vajinega odnosa, je bolje, da izbereta daljšo pripravo (od nekaj mesecev do celega leta). Vsak izvajalec programov priprave vama je dolžan na koncu izdati uradno potrdilo, ki ga bosta potrebovala kot dokument pri zapisniku pred poroko.

Rezervacija termina

Ni pravil, koliko zgodaj je potrebno rezervirati termin za poroko v cerkvi. Večina datum rezervira dovolj zgodaj, da se potem lahko v miru posveti ostalim pripravam. Pazljiva bodita edinole, če se bosta poročila v terminu, za katerega domnevata, da bo precej zaseden s porokami.

Izbira kraja

Praviloma cerkvena poroka poteka v prostorih, ki so namenjeni za bogoslužje, torej v cerkvah. Če sta povezana z domačim krajem in domačo župnijo, je lepo, da poroka poteka v eni od župnij, kjer sta doma. Po nepisanem pravilu naj bi imela prednost domača župnija neveste. Lahko pa izbereta za poroko tudi cerkev v katerikoli drugi župniji.

Izbira duhovnika

Načeloma vajin poročni obred lahko vodi vodi katerikoli duhovnik, ki ga zaprosita. Če sta za poroko izbrala duhovnika, ki ni župnik v župniji, kjer bo poroka potekala, mu mora domači duhovnik odobriti, da lahko opravi obred v cerkvi njegove župnije. Večinoma s tem ni nobenih težav. Z duhovnikom, ki ga bosta izbrala za poroko, se tudi dogovorita, ali želita poroko z mašo ali samo poročni obred. 

Izbira poročne priče

Poročna priča pri cerkveni poroki je lahko vsakdo, ki je polnoleten in opravilno sposoben (to pomeni, da vidi, sliši in je priseben). Ker je priča samo priča dogajanju, ni potrebno, da je oseba verna, prav tako niso potrebni zakramenti.

Zapisnik pred poroko

Zapisnik pred poroko je večini parov malo poznana zadeva, ima pa velik pomen, saj gre za ključni formalni dogodek pred poroko. Namen zapisnika je, da se evidentirajo vsi potrebni dokumenti in zapišejo vsi uradni podatki, potrebni za poroko. Obenem zapisnikar preveri, ali imata opravljeno pripravo na zakon in ali obstajajo morebitni zadržki za sklenitev cerkvenega zakona. Zapisnikar vaju še enkrat seznani z bistvenimi značilnostmi cerkvenega zakona, ki ga bosta sklenila. S svojim podpisom na koncu zapisnika potrdita, da sta bila s tem seznanjena in potrdita vse zapisane podatke. Zapisnika ne opravi nujno duhovnik, ki vaju bo poročil. Praviloma ga opravi duhovnik v eni od vajinih domačih župnij (v tem primeru imata najmanj dela, da priskrbita potrebne dokumente). Če vaju poroči drug duhovnik, kot dela zapisnik, vama izda dokument, s katerim potrjuje, da je zapisnik opravljen. Ta dokument vama potem omogoča, da se lahko poročita tam, kjer sta se dogovorila.

Potrebni dokumenti za zapisnik

Ključni dokument, ki ga rabita za zapisnik pred poroko, je krstni list. Krstni list dokazuje, da ste krščeni in da še niste cerkveno poročeni. (Vsak ima namreč krstni list v tisti župniji, kjer je bil krščen, v njem pa mora biti obvezno zabeležena tudi poroka.) Če sta torej oba iz iste župnije in delata zapisnik v domači župniji, vama krstnih listov ni potrebno posebej priskrbeti, saj duhovnik dobi podatke iz krstne knjige. Če pa delata zapisnik v župniji, ki enemu od vaju ni domača, morata prej v domači župniji pridobiti krstni list in ga prinesti s seboj na zapisnik. Še posebej bodite pozorni, če ste bili krščeni v tujini: pozanimajte se, ali je potreben uradno overovljeni prevod krstnega lista. Krstni list ne sme biti starejši od 6 mesecev. Poleg krstnega lista morata s seboj na zapisnik prinesti tudi potrdilo o opravljenem programu priprave na zakon ter osebne podatke o vajinih pričah. Priporočamo, da se zapisnik opravi najpozneje en mesec pred datumom poroke.

Zapisnik v primeru poroke med katoličanom in nekrščenim

Če se poroči krščeni z nekrščenim, mora nekrščeni ravno tako najprej dokazati, da še ni poročen. To stori z samskim listom, ki ga pridobi na civilnem matičnem uradu, in s potrditivjo dveh prič. Poroka katoličana z nekrščenim je izjema, ki je mogoča le pod pogojem, da nekrščeni nima namena ovirati verske vzgoje otrok, krščeni pa mora izjaviti, da je s tem seznanjen. Zato oba podpišeta v zvezi s tem posebno posebno izjavo. Na podlagi te izjave se potem izda posebno dovoljenje za poroko med krščenim in nekrščenim.

Komentarji

  1. Ni pravil, koliko zgodaj je potrebno rezervirati termin za poroko v cerkvi. Večina datum rezervira dovolj zgodaj, da se potem lahko v miru posveti ostalim pripravam. Pazljiva bodita edinole, če se bosta poročila v terminu, za katerega domnevata, da bo precej zaseden s porokami.

    A to pomeni, da se recimo midva prijaviva za cerkveni zakon že pol leta prej in s tem rezervirava tisto uro na ta dan, da imava takrat samo midva poroko? Namreč nama največ pomeni cerkvena poroka in zato bi jo rada imela sama. Lp in Hvala za odgovor

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja