Kaj imajo skupnega ekologi in pralne plenice?

Thumbnail

Ekologi brez meja, ki jih poznamo po vseslovenski čistilni akciji Očistimo Slovenijo, je pred dnevi začelo z akcijo Zdrave ritke. Njen namen je promocija in spodbujanja uporabe pralnih plenic.

Ali ste vedeli, da:

  • Plenice za enkratno uporabo iz umetnih materialov predstavljajo 2–3 % vseh odpadkov iz gospodinjstev?
  • Otrok do kahlice v povprečju porabi okrog 5.000 plenic za enkratno uporabo, kar letno predstavlja 874 kg odpadkov?
  • Plenice iz umetnih materialov razpadajo med 200 in 500 leti?
  • Za 5.000 plenic podrejo 4,5 drevesa (celulozno polnilo), za umetne materiale pa porabijo ogromne količine nafte, vode in energije?
  • Slovenski dojenčki vsako leto “pridelajo” okrog 38.000 ton odpadnih plenic?

Vse te in še mnoge druge razloge navajajo Ekologi brez meja, ki z novim projektom Zdrave ritke želijo med slovenskimi družinami in vrtci povečati uporabo pralnih plenic. Predvsem pa je pomembno, da njihova uporaba »prinaša pozitivne vplive na zdravje otroka, a ob enem tudi zagotavlja, da bo rasel v zdravem okolju«.

Kot so zapisali Ekologi brez meja, uvajanje pralnic plenic pomeni boljše zdravje otrok, nižje stroške izdelave, nabave in predelave plenic ter drastično manjši pritisk na onesnaženost okolja. Zato je v interesu in v korist tako družin z majhnimi otroki kot tudi vrtcev, lokalnih skupnosti in komunalnih podjetij.

Ali kot so zapisali v promocijsko gradivo: »Projekt vsem ciljnim skupinam prinaša pozitivne koristi: otrokom bolj zdrave ritke, staršem, vrtcem, občinam in komunalnim službam pa nižje stroške.«

Snovalci akcije so si Zdrave ritke zamislili kot začetno fazo večletnega projekta spodbujanja uporabe pralnih plenic, katere namen je sprememba miselnih vzorcev pri uporabi plenic.

Pilotni projekt so začeli v vrtcu Vrhnika, kjer so pralne plenice s septembrom nadomestile tiste za enkratno uporabo. Spremembo je podprlo 70 % staršev otrok, ki vrtec obiskujejo.

Uporabo pralnih plenic spodbujamo in priporočamo tudi pri iskreni.net. V sodelovanju s podjetjem Racman omogočamo, da lahko pralne plenice kupite tudi na sedežu našega Zavoda, na Nazorjevi 1 v Ljubljani (več informacij na [email protected]).

Več informacij o Zdravih ritkah:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja