Kaj bi v resnici morali povedati mamici, ko zapušča porodnišnico?

Thumbnail

Kaj bi svetovali mamici ob rojstvu prvega otroka? Da mora veliko počivati? Da ne sme z nošenjem razvajati otroka? Da bo solata, ki jo bo zaužila, napenjala doječega dojenčka? Teh nasvetov je malo morje in šele, ko pogledamo nazaj, spoznamo, da je bilo med uporabnimi tudi nekaj pravih cvetk.

V spodnjem zapisu pa je na humoren način zajeto praktično vse, kar bi morala novopečena mamica zares slišati, ko z dojenčkom odkoraka skozi vrata porodnišnice.


Srečno!

Kajti poti nazaj ni več. Lahko bi rekli, da je to praktično edina stvar, kjer zares ni vrnitve. To dete bosta sedaj prinesla v vaš dom. In tam bo naslednjih 18 let, morda celo dlje. Vse, kar ti lahko povem, je to, da ko enkrat v roki držiš odpustnico iz porodnišnice, ni več poti nazaj. Poljubi v slovo življenje, ki si ga dotlej poznala.

Fotografiraj. Posnemi ogromno fotografij. Ne obremenjuj se s profesionalnimi posnetki, na katerih otroka zavijajo v Tuširaš se lahko kasneje v življenju.bube in jim na glavo povešajo krone. Zgolj posnemi sebe in malo dete pod toplimi sončnimi žarki opoldne na sprehodu, fotografirajta se med dojenjem v dnevni sobi, naj nekdo posname vajin projekt prvega samostojnega kopanja. Ko boš čez leta pogledala nazaj, se boš v hipu spomnila, kako si se v nekem trenutku počutila. In vredno bo več kot vsa vsota denarja, ki ga boš zaslužila v življenju.

Ne skrbi, če se ti ne uspe danes stuširati. Morda se ti ne bo uspelo niti jutri. Tuširaš se lahko kasneje v življenju. Tvoje dete te glede tega resnično ne bo obsojalo.

Niti za minuto ne razmišljaj o kakršnikoli dieti. Seveda sta sadje in zelenjava odlična izbira za zdravje, ampak zelo dobro se za kratek čas lahko živi tudi od piškotov. Jej raznoliko, a vendar z mislijo na zdravje in ne na izgled.

Morda boš občutila žalost. Toda biti žalosten ne pomeni, da nisi srečen. Lahko si žalosten in srečen hkrati. Lahko Na momente boš žalostna. Nadaljuj s plovbo. Morja so polna doživetij.boš žalostna, morda te bo strah, zmedena boš in naporno bo. Sprijazni se s tem. Materinstvo je ladja in ti imaš krnilo v svojih rokah. In morja, po katerih boš plula, bodo ogromna in mračna in hkrati čudovita in lepa. Na momente boš žalostna. Nadaljuj s plovbo. Morja so polna doživetij.

Morda boš občutila osamljenost. Osamljena boš, čeprav ti bo dete ležalo v naročju. Osamljena boš kljub temu, da imaš ob sebi ljubečega moža. Čeprav imaš prijatelje, na katere se lahko obrneš, boš med krmarjenjem skozi dneve občutila nepopisno osamljenost. In to je v redu. Kajti osamljenost nas nauči določenih stvari. Na primer tega, kaj v resnici potrebujemo v življenju od drugih.

Morda bo (no, gotovo bo) prišlo do tega, da boš morala prositi za pomoč. Vprašaj za nasvet, vprašaj za varstvo, prosi nekoga, da opravi nakupe zate. Če ne znaš ali ne zmoreš prositi za pomoč, se tega nauči – preberi o tem na spletu, v knjigah, kjerkoli. Samo prosi za pomoč! In ne pozabi, ko enkrat odpreš vrata drugim, da ti lahko pomagajo, s tem lahko tudi ti pomagaš drugim. Gre za cikličnost dejanja. Je nekaj, kar rešuje življenja (mamic).

Morda ti dolgo ne bo uspelo popiti cele skodelice kave. Gledala jo boš, svetlikala se bo, ti mežikala čez dnevno Utišaj ta notranji glas, ki ti pravi, da ne zmoreš.sobo medtem, ko boš hranila svojega otroka. In našla jo boš, na pol popito, dolgo za tem, ko si jo boš skuhala. Hladna bo. Sanjala boš o tem, da bi bila vroča. Ampak ne skrbi, kava je med nami že od 15. stoletja. In nikamor ne bo šla. Nekega dne jo boš spet lahko v miru spila vso. (In skodelica kave na tem mestu simbolizira marsikaj.)

Zaupaj si. Si samozadostna. Ne bi zmogla priti tako daleč, če ne bi bila. Utišaj ta notranji glas, ki ti pravi, da ne zmoreš. Presliši ga in opravi vsa dela, ki jih to malo dete zahteva od tebe. Delo se bo obrestovalo. Verjemi. Zmoreš.

Čisto v redu je, če si včasih norčava. Norčuj se iz svojih materinskih napak. Nasmej se jim, nasmej se svojemu otroku! To je bolj zabavno kot vse druge šale, ki si jih ljudje pripovedujemo. Zato, ker pljunejo direktno resnici v obraz. Tako boš izmučena od vseh uspelih in neuspelih poskusov materinstva, da se ti bo delanje norca iz tega zdelo nujen del resničnosti, v kateri si se znašla.

Zaupaj v vse, kar čutiš. Poglej nekomu v oči in povej, da dojenje enostavno ni steklo. Ali da nočeš dojiti. Ali pa jim povej, da želiš dojiti, pa da ne gre. Ali povej, da dojiš in da verjameš, da je to najbolje za otroka. Karkoli že je, povej, kaj resnično čutiš. Odpri vrata temu, da si upaš biti iskrena. Osvobodilo te bo.

In seveda, ponovno in iz srca – srečno!

Povzeto po:  www.romper.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.