Jürgen Klopp: »Ob rojstvu sina sem spoznal, da pri nogometu ne gre za življenje in smrt!«

Foto: Shutterstock

Ob koncu prejšnjega tedna je prah nogometnega sveta močno močno dvignila novica, da se nemški nogometni trener Jürgen Klopp po devetih letih poslavlja iz nogometnega kluba Liverpool, kjer od leta 2015 opravlja trenersko delo. Za vse, ki nogometa ne spremljajo niti bežno, je to le še ena izmed premnogih novic iz spektra najpomembnejše postranske stvari na svetu.

Toda Jürgen Klopp ni samo eden najboljših in najbolj spoštovanih trenerjev na svetu, je tudi izjemen motivator, človek, ki brez dlake na jeziku zagovarja svoja stališča in poglede na ta svet. Poglejmo nekaj njegovih izjav, ki so v preteklosti odzvanjale po svetu in v katerih lahko tudi mi, »navadni posamezniki«, najdemo motiv, ko nismo prepričani, ali svojo vero javno oznaniti.

“Čutim, da sem v najboljših rokah”

Že leta 2015 je v enem izmed intervjujev za britanski Mirror dejal, da je kristjan in da mu krščansko dojemanje življenja pomaga, ko skuša svojim varovancem na nogometnem igrišču dopovedati, da imajo samo to življenje na tem svetu in da naj skušajo iz tega potegniti največ, kar lahko. Igralcem svetuje, da naj bodo v vsem, kar počnejo, čim boljši, kajti nikoli ne morejo vedeti, kdaj se lahko tuzemeljsko življenje konča, in ni ključno, da vsak dan proslavljajo, popivajo itd., kot da je to njihov zadnji dan, ampak da mora biti njihov glavni cilj, da se ljudje v njihovi družbi počutijo bolje.

Leta 2016 je na novinarjevo vprašanje, kaj želi doseči pred iztekom veljavne pogodbe, dejal, da ima pri opredelitvi lastnih ciljev »težavo«, ker je kristjan. Pojasnil je, da mu kot kristjanu ni bistven samo njegov osebni uspeh, ampak tudi dejstvo, da tudi ostalim privošči uspeh v življenju.

Še pred tem je dejal, da si ne predstavlja, kako bi lahko bil vernik, ob tem pa o svoji veri ne bi mogel (javno) govoriti. Pa ne zato, ker bi sebe smatral za misijonarja, ampak preprosto zato, ker ob vsakodnevnem pogledu na svoje življenje čuti, da je v najboljših rokah.

V nogometu ne rešujemo življenj

V novembru 2023 je Klopp v videu, ki je bil objavljen na TikToku, spregovoril o svoji veri v Boga in Jezusa Kristusa in med drugim dejal, da je Jezus idealno vodilo za pot, po kateri je treba stopati v življenju.

@user1976596157227 Yurgen Klopp on his belief in God and Jesus Christ. This is amazing. Praise Jesus #fyp #viral #christiantiktok #jesuschrist #jurgenklopp #football #ballersingod ♬ original sound – Israel ✝️

 

In v luči tega je izjava Jürgena Kloppa izpred nekaj let še toliko bolj legendarna. V enem izmed intervjujev je dejal, da ga ljudje včasih vprašajo, zakaj se tudi po porazih njegove ekipe pogosto smeji. Odgovoril je na preprost, a obenem neverjetno pomenljiv način. Dejal je, da je razlog v tem, ker je ob rojstvu svojega sina spoznal, da pri nogometu ne gre za življenje ali smrt. V nogometu ne rešujejo življenj. Nogomet (tudi ob porazih) ne sme širiti bede in sovraštva, ampak navdih in veselje.

Jürgena Kloppa zaznamujejo vrednote in sposobnost odkrito govoriti o tem, kaj je v življenju res pomembno: in to so družina, vera ter dobrobit ljudi, ki nas obdajajo.

Nogomet je že dolgo v primežu nepredstavljivih vsot denarja. Igralci in (sicer redkeje) trenerji sprejemajo odločitve o svojih karierah tudi na podlagi finančne koristi, ki jim jo določen klub lahko nudi. Bajni milijoni iz Savdskih držav so v minulih letih premamili veliko izjemnih nogometašev, da v jeseni svojih karier nastopajo za tamkajšnje klube. To jim ne prinaša izjemnih tekmovalnih uspehov, jim pa prinaša ogromne vsote denarja v njihove, že tako izjemno polne, denarnice.

Jürgen Klopp tako ni le sinonim za izjemne uspehe svojih klubov. Nogometne igre ne dojema kot sredstvo čim hitrejšega zaslužka. Ne zaznamujejo ga le naslovi državnega prvaka (Nemčija in Anglija) in zmagovalca najelitnejšega nogometnega tekmovanja na svetu (Liga prvakov). Zaznamujejo ga vrednote in sposobnost odkrito govoriti o tem, kaj je v življenju res pomembno: in to so družina, vera ter dobrobit ljudi, ki nas obdajajo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja