Jaslice malo drugače

Thumbnail

Jaslice. Brez njih božiča ne bi bilo. Za vas smo izbrali motive, ki na svojevrsten način spregovorijo o lepoti božične noči. Katere so vam najljubše?

V teh dneh skupaj z otroki zremo v jaslice. Majhne ali velike, preproste ali obsežne, papirnate ali skrbno izrezljane. Kakršne koli. Tako različne, a z istim sporočilom. Da se lahko ob njih spominjamo Jezusovega rojstva in še globlje doživimo njegov prihod.

Zgodovina jaslic

Jaslice je prvi ustvaril sv. Frančišek Asiški leta 1223. Zanje je dobil navdih v Sveti deželi, ki jo je obiskal. To so bile žive jaslice in njihova uprizoritev je postala navdih za številne upodobitve v različnih katoliških državah.

V Sloveniji so jaslice prvič uprizorili jezuiti leta 1644 v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani. Z uprizoritvijo Jezusovega rojstva so želeli ljudem približati božično zgodbo.

Sčasoma so se širom po svetu izoblikovale različne tradicije, osebe in živali v jaslicah so nadomestili kipi, postavljati so jih začeli po številnih cerkvah, domovih in na javnih mestih. Namen statičnih jaslic je bil prikaz bistva božične zgodbe, ki so si ga ljudje lahko ogledali kadar koli in ne le v času uprizoritve.

Jaslice danes

Danes poznamo različne jaslice. Od keramičnih, steklenih, lesenih, voščenih, glinenih do plastičnih, nakvačkanih, papirnatih.

V nadaljevanju vam predstavljamo jaslice, izdelane iz različnih materialov. Naj vam polepšajo praznične dni. Morda pa dobite tudi kakšen navdih za postavljanje jaslic v prihodnjih letih.

Jaslice za otroke

Napihljive jaslice

Jaslice iz lučk

Jaslice iz papirja

Jaslice iz mase za oblikovanje

Nakvačkane jaslice

Jaslice iz blaga

Nafilcane jaslice

Jaslice iz kamenja

Jaslice iz cvetličnih lončkov

Jaslice iz storžev

Jaslice iz zamaškov

Nekaj prizorov jaslic, ki prikazujejo Marijo in Jožefa kot zelo ljubeča starša

 

Jaslice iz lego kock (FB Aljaž Ogrin)

Jaslice iz medenjakov (FB Špela Hladnik)

Jaslice iz polimerne gline (FB MUHCA)

Imate tudi vi “jaslice malo drugače”? Pošljite nam fotografije in dodali jih bomo v članek!