Ja, otroci se lahko igrajo zunaj tudi v snegu in slabem vremenu

Foto: Canva

Vsak dan pride tisti čas, ko otrok “mora iti ven”. Ne, ker bi ga tiščalo lulat, kakor psa, ampak ker njegova energija vse bolj vre in ne manjka več dosti, da bo prekipela čez vaš lonec potrpljenja.

Ni pomembno, kateri letni čas je, pomembno je, da otroci gredo ven. In to tudi v slabem vremenu: ko piha burja, dežuje ali sneži. Ne samo, da to potrebujejo, ampak jim je tudi všeč.

Seveda ni nikomur prijetno, če ga v mrazu prepiha in mu otrdevajo prsti. Zato pa je potrebno poskrbeti za primerno “opremo”. Zato ni odveč pozornost na primerna oblačila in obutev.

Kako otroka obleči?

Debela puhovka, v kateri se bo otrok težko gibal, ni najbolj pametna izbira. Bolj ključno je oblačenje v več plasteh (v stilu “čebule”), ki ohranja telo toplo. Pozorni bodite, da so pokrite tako dlani in stopala, kot tudi glava in srce.

Noge oz. stopala so zelo pomembna. Če vas zebe v noge, vas bo kmalu zeblo po vsem telesu. Suhe stopala so topla stopala, zato otroku obujte tople nogavice, najbolje volnene. Bombažne nogavice niso najbolj primerne, saj bombaž v stiku z vlago izgubi izolacijske lastnosti, poleg tega pa se še dolgo suši. To v hladnem vremenu gotovo ni primerno. Volna pa lahko veže velike količine vlage, preden postane mokra, poleg tega pa se veliko hitreje suši. Pri izbiri obutve pazite, da je ta vodoodporna. Če takšne nimate, so v redu tudi navadni gumijasti škornji, le kakšne nogavičke več je treba obuti.

Tudi male roke hitro postanejo mrzle. Poskrbite, da bodo ostale tople v toplih nepremočljivih rokavicah (nikakor ne iz flisa, ki vpije vodo in poskrbi za hiter zaključek aktivnosti na prostem).

Kaj pa, če otroka začne zebsti v roke ali noge sredi sprehoda? Hitra rešitev, morda malo smešna, a vseeno učinkovita, je, da položi svoje premražene roke ali noge na vaš trebuh. Tam se bodo hitro ogrele.

Mrzel veter zelo hitro najde razne luknje, kjer zapiha pod obleko in zamrazi. Zato je pomembno, da so vsa “vstopna mesta” primerno zaščitena. Pozorni bodite pri vratu, zapestjih, gležnjih in tudi v pasu. Boljše je izbrati daljšo bundo, ki pokrije pas tudi, ko otrok se otrok sklanja, skače in podobno.

Gibanje

Če smo na miru, nas slej kot prej začne zebsti. Nič drugače ni z otroci. Bolj kot bodo v gibanju, bolj bodo topli.

Prigrizki

Pozimi je še toliko bolj pomembno, da imate s seboj kakšen prigrizek in topel čaj. Gazenje po snegu ali samo biti v mrazu zahteva več energije, poleg tega otroci hitreje dehidrirajo kot odrasli. Kaj je lepšega kot preprosta čajanka sredi zimske idile?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja