Ite ad Joseph! – Pojdite k Jožefu!

Foto: Shutterstock

“Pojdite k Jožefu!” (1 Mz 41,55). Tako se glasi geslo 33-dnevne priprave za posvetitev k Svetemu Jožefu, ki jo je zasnoval duhovnik Donald Calloway, MIC (angl. Marians of the Immaculate Conception). Gospod Calloway je trdnega prepričanja, da je današnja Cerkev v hudi potrebi po pomoči mogočnega, moškega varuha. Naš duhovni dom doživlja zelo hudo krizo. Odkrivajo se velike hudobije, škandali. Otroci zgodaj zapuščajo domove, ker se v njih ne čutijo več varno! Zaradi tega potrebujemo duhovnega očeta, varuha in priporočnika, ki bo v dom vnesel mir ter nam pomagal rasti v duhu resnice in ljubezni. Potrebujemo zgled, po katerem lahko rastemo ne v grehu, temveč v kreposti. Posvetitev Svetemu Jožefu je nastala kot odgovor na to potrebo.

Čemu se posvetiti?

Moja osebna odločitev za ta korak se ni pojavila v vakuumu. Rodila se je iz moje ljubezni do Jezusa in Marije. Lansko leto sem šel skozi temeljito duhovno obnovo, kjer sem se posvetil Marijinemu Brezmadežnemu Srcu in Jezusovemu Presvetemu Srcu ter si prizadeval, da postanem vedno bolj Če želim najbolje ljubiti Jezusa in Marijo, ne bi mogel najti boljšega primera, kakor je sv. Jožef.njun. V iskanju poglobitve svoje pobožnosti se mi je enkrat posvetilo: če želim najbolje ljubiti Jezusa in Marijo, ne bi mogel najti boljšega primera, kakor je sv. Jožef. On je bil namreč tisti, katerega je Bog sam izbral za lastnega skrbnika. Ko sem prvič slišal za to posvetitev, je takoj pritegnila mojo pozornost.

V poteku priprave sem vsak dan moral prebrati odlomek knjige o Svetemu Jožefu, kjer je bil vsakič razložen drugi aspekt omenjenega svetnika. Mislil sem, da mi bo postalo dolgočasno, vendar sem se vsak dan znova veselil bogatega branja. Poleg branja je bila seveda še molitev litanij Svetega Jožefa. Priprava je skrbno urejena, saj bralec lahko spozna pomen vsakega naziva litanije. Vsakič, ko sem vzel knjigo v roke in prebral izbrani del, sta se moje občudovanje in moja ljubezen do sv. Jožefa povečala. Tihi, skriti velikan Nove Zaveze je tako postajal bolj in bolj jasen in glasen v mojem srcu! Dan, ki sem si ga izbral za posvetitev, je bil praznik Sv. Jožefa.

Jezus si želi, da vsi postanemo del njegove družine

Namen posvetitve je zelo preprost: želja po njegovem očetovskem spremstvu ter da bi nam pomagal postati kakor on. V posvetitvi se priporočamo k sv. Jožefu ter ga prosimo, da nam pomaga rasti v vrlinah in v svetosti. Preko te izročitve zaupanja mu dovolimo, da bolj intimno poskrbi za našo dobrobit in za naše bližnje ter da nas pazljivo spremlja na naši poti do Boga tako, kot je spremljal Jezusa in Marijo. Jezus si to želi. Želi si, da vsi postanemo del njegove družine. Če si tudi mi to želimo, moramo sprejeti tudi vse ostale člane, vključno z njegovo materjo in njegovim rejniškim očetom. Ne moremo imeti Jezusa za našega brata, če ne sprejmemo Marije za našo duhovno mati ter Jožefa za našega duhovnega očeta. V mojem srcu je bila ta posvetitev korak da se lahko v polnosti pridružim življenju svete družine.

Steber družin

Živimo v času, ko je družinsko življenje ogroženo. Vedno več je razbitih družin in manj ljudi, ki verujejo v možnost pristnega, stalnega družinskega življenja. Vse se postavlja pod vprašaj in odgovori, ki so Satan sovraži družino.nam ponujeni, nas pustijo v večji zmedi, kot smo bili prej. Sprašujemo se o vlogi matere, očeta, otrok … Obstaja velika zmeda o tem, kaj sploh pomeni biti moški ali ženska. Satan sovraži družino. Sovraži materinstvo in očetovstvo. Sovraži materinstvo, saj je taka ženska deležna čudežnega ustvarjanja življenja. Sovraži očetovstvo, saj je tak moški deležen Božje avtoritete ter dobi moč, da se zoperstavi zlu. Dejstvo je, da je veliko današnjih težav v Cerkvi nastalo zato, ker je ta izgubila svojo moškost; opustila je avtoriteto svojega očetovstva. Duhovniki in laiki, ki so bili v položajih odgovornosti in bi morali ustaviti rjovečega leva nečistovanja in poželenja, niso ukrepali pravočasno. Prepušča se odprta vrata idejam in dejanjem, zaradi katerih zatemnijo srca in žal posledično trpi ogromno duš.

Sveta družina nam je lahko zgled, luč, ki nam kaže pot izven tega temnega tunela. V svetem Jožefu najdemo zgled človeka, ki je v polnosti zaživel in izražal to očetovstvo. Oče pazi in brani družino. V svetu, kjer je nečistost povsod prisotna, nam je Jožef lahko v izredno pomoč. Jožef je bil namreč izbran, da varuje najčistejšo žensko, brezmadežno devico ter njenega sina, mesija. Predstavite si, kakšna odgovornost! To je razlog, zakaj se je bal vzeti Marijo za ženo: ne zato, ker je podvomil v njeno čistost in deviškost, temveč zato, ker se ni čutil vreden takšne časti in odgovornosti. A ko se mu je angel prikazal v sanjah, je v tišini izrekel svoj ‘fiat’ …

 

Klic k moškosti

Sv. Jožef je lahko v pomoč očetom, ki želijo braniti in poskrbeti za lastno družino. Lahko je v pomoč materam, ki iščejo njegovo varstvo, zase in za svoje otroke. Sv. Jožef je lahko v pomoč otrokom, ki želijo postati vrli kristjani. Lahko je v pomoč duhovnikom, ki želijo varovati čistost njihove neveste, Cerkve, tako kot je  on varoval čistost device Marije. Sv. Jožef je lahko v pomoč vsem tistim, ki si želijo ljubiti v čistosti. Potrebujemo može in žene, ki so sposobni žrtvovati same sebe, umreti lastnemu mesu ter služiti svojim družinam in družbi v pristni ljubezni. Kdor ljubi Jezusa in Marijo, ne bo našel boljšega zgleda, kako služiti Kralju in Kraljici nebes, kakor pri sv. Jožefu. Pomembno je, da se tudi k njemu zatečemo.

V Marijinem mesecu je posvetitev k sv. Jožefu eno najlepših daril, ki bi jo lahko dali naši nebeški materi. Sv. Jožef ima posebno mesto v njenem in v Jezusovem srcu. Spodobi se, da ga prav tako ima tudi v naših srcih. Prav je, da ga spoznamo v njegovem skromnem služenju ter ga prosimo, naj nam pomaga krepiti našo ljubezen do Jezusa in Marije. Sv. Jožef lahko poskrbi za naše duhovne in materialne potrebe, da lahko napredujemo na naši poti do nebes. Sveta Terezija Avilska, cerkvena učiteljica, je o njegovi moči pričevala z besedami: “Ne pomnim, da bi kdaj karkoli zaprosila od njega [Sv. Jožefa], ne da bi tega prejela.” Potrebujemo veliko milosti v našem času, zato se ne bojmo prositi, da bomo lahko prejeli!

Moje osebno priporočilo poleg posvetitve je zelo enostavno: preprosto ga prositi, naj nam pomaga prinesti naše rožne vence k Mariji. Zagotovo je Marija prejela rože od Jožefa, ko sta skupaj živela ter se izjemno razveselila takšnega darila od njenega preljubega moža – koliko več bi se lahko razveselila te geste sedaj, ko živita skupaj v nebesih, v polnosti Jezusove radosti? Koliko bi to tudi razveselilo Jezusa, ko bi videl našo ljubezen in spoštovanje do očeta in matere, katera je tudi on tako ljubil in spoštoval v Njegovem zemeljskem življenju? Tako bo naše srce postalo vedno bolj podobno Jezusovemu Presvetemu Srcu. Zato, pojdimo k sv. Jožefu!

Vir: Consecration to St. Joseph: The Wonders of Our Spiritual Father, Donald H. Calloway

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja