Italijanske lezbijke proti nadomestnemu materinstvu: »Otrok ni potrošno blago!«

Thumbnail

50 italijanskih lezbijk se v razpravi o »nadomestnem materinstvu« oglasilo z izjavo, v kateri odločno nasprotujejo »kupovanju in prodajanju človeških bitij«, poroča reppublica.it.

S tem je poseglo v javno razpravo, ki trenutno poteka pri naših sosedih. Trgovanje z materinstvom v Italiji ni dovoljeno, vendar o njem po letošnji potrditvi zakona o civilnih zvezah istospolnih parov poteka burna javna razprava. Istospolni pari iz Italije tako za pridobitev otroka uberejo pot v tujino, kjer je nadomestno materinstvo dovoljeno (Kanada, Kalifornija, Indija …).

Lezbijke v izjavi pozivajo, naj države »spoštujejo zdravo pamet, po kateri je otrokova mati oseba, ki ga rodi, in ne pogodbena stranka ali darovalka jajčeca.« Zapisale so, da zavračajo tako trženje ženske reproduktivne sposobnosti kot tudi trženje otrok.

Podporniki izjave opozarjajo, da se nobena ženska po devetih mesecih nosečnosti ne bi bila pripravljena odpovedati svojemu otroku, če je v to ne bi prisilila huda finančna stiska. »Takšno altruistično darovanje ne obstaja, obstajajo le zlorabe,« so zapisali. Poudarili so tudi, da je treba na prvo mesto postaviti pravice otrok in ne »pravice« parov, da imajo otroka.

V svetovnem merilu je to doslej najbolj ostro nasprotovanje nadomestnemu materinstvu s strani homoseksualnih oseb.

Foto: media3.popsugar-assets.com