Ima spolna usmerjenost staršev vpliv na otroke?

Thumbnail

Kaj se v mladosti in v odrasli dobi dogaja z otroki, ki so odraščali s starši, ki so imeli homoseksualna razmerja? Se kaj razlikujejo od tistih, katere sta vzgajala poročena mati in oče? Na to odgovarja obsežna ameriška študija …

V Študijo o novih družinskih strukturah je bilo zajetih skoraj 3000 naključno izbranih Američanov med 18. in 39. letom, preučevali pa so sedem različnih družinskih oblik. Profesor sociologije z univerze v Austinu, dr. Mark Regnerus, je v študiji opazoval 40 različnih spremenljivk na socialnem, čustvenem in odnosnem področju vključenih oseb. V prvem članku o študiji, ki je izšel v julijski številki znanstvene revije Social Science Research, se je posvetil podatkom o razlikah med osebami, ki so odraščale v skupnostih staršev z istospolnimi nagnjenji, in osebami s starši iz drugih oblik razmerji.

Razlike so občutne

»Izsledki kažejo številne, jasne razlike, še posebej med otroki žensk, ki so bile v lezbičnem razmerju, in med tistimi s še vedno poročenimi (heteroseksualnimi) biološkimi starši,« pravi Regnerus in ob tem opozarja: »Trditi, da je le malo pomembnih statističnih razlik med različnimi skupinami, ki smo jih obravnavali, bi pomenilo trditi nekaj empirično netočnega.«

Študija sicer ne prinaša direktne primerjave med otroki, ki bi celotno otoštvo preživeli v skupnosti izključno istospolno usmerjenih staršev (ker je bilo teh izredno malo), in otroki iz drugih družinskih oblik, ampak se osredotoča na otroke, katerih starši so bili kadarkoli v času njihovega otroštva v istospolnem partnerskem razmerju. Pri teh otrocih izstopajo naslednji izlsedki:

• Kot »povsem heteroseksualne« se je deklariralo 90 % otrok iz družin s poročenima staršema, 71 % otrok iz družin z očetom z istopolno izkušnjo in 61 % otrok z materjo z istospolno izkušnjo.

• O samomoru je v zadnjem času razmišljajo 5 % otrok iz družin s poročenima staršema, 12 % otrok z materjo, ki je imela lezbično razmerje, in 24 % otrok z očetom, ki je imel zvezo z moškim.

• Nezaposlenih je bilo v času študije 8 % otrok s poročenima biološkima staršema, 13 % otrok iz enostarševskih družin, 20 % otrok z očetom z istospolnim nagnjenjem in 28 % otrok z istospolno usmerjeno mamo.

• O tem, da se jih je kdaj spolno dotikal eden od staršev ali kdo drug od odraslih, sta poročala 2 % otrok s poročenika staršema, 6 % otrok očeta z gejevsko izkušnjo, 10 % otrok s samskim staršem in 23 % otrok z materjo z lezbično zvezo.

• V spolne odnose je bilo kadarkoli v življenju prisiljenih 8 % otrok iz družin s poročenima staršema, 25 % otrok očetov gejev in 31 % otrok mater z lezbično izkušnjo.

• Svojega partnerja je v času trajanja zakona ali kohabitacije varalo 13 % otrok poročenih mater in očetov, 25 % otrok istospolno usmerjenih očetov in 40 % otrok z materjo, ki je bila v lezbični zvezi.

• Psihoterapijo je v času raziskave ali tik pred njo obiskovalo 8 % otrok poročenih heteroseksualnih staršev in 19 % otrok staršev s homoseksualnimi nagnjenji.

• Spolno prenosljive bolezni se je kdaj v življenju nalezlo 8 % otrok s poročenima biološkima staršema, 20 % otrok z materjo, ki je bila v razmerju z žensko, in 24 % otrok očetov, ki so bili v razmerju z moškim.

 

Podatki tokrat prihajajo od otrok

Regnerus ob dobljenih podatkih, ki ne potrjujejo izsledkov študij, ki jih običajno navajajo homoseksualni aktivisti, opozarja, da so njihove študije običajno temeljile na majhnih, izbranih vzorcih (npr. zbiranje vzorca oseb po principu snežne kepe), pri katerih so o stanju otrok poročali starši in ne otroci sami, poleg tega so kazale znake politične pristranskosti. Regnerus poudarja, da je njegova študija ena od zelo redkih, ki je podatke pridobila neposredno od otrok samih in ne od njihovih staršev.   

(Pre)vroča tema?

Poročanje in razpravljanje o izsledkih študije pa je v ZDA že postalo občutljiva družbena tema.

Kritiki študije pravijo, da so ti otroci odraščali v času, ko je bila homoseksualnost povezana z večjo družbeno stigmo, zveze istospolno umerjenih pa zato bolj nestabilne. Prav tako opozarjajo, da gre pri starših, ki so imeli istospolno razmerje, pogosto za osebe, ki so sicer živele v heteroseksualni spolni zvezi, pa ja ta razpadla – da gre torej za otroke iz razpadlih družin

Psihiater dr. Keith Ablow, ki kot strokovnjak pogosto nastopa v oddajah na Fox News, pa je izjavil, da se mu zdi Regnerusova študija pomembna, ker je najobsežnejša na tem področju in prinaša izsledke, ki bi se jim morali podrobneje posvetiti, vendar k pisanju o njej pristopa z veliko zadržanostjo in nelagodjem, saj je bil v preteklosti ob obravnavanju vsakršne teme, ki jo homoseksualni aktivisti dojemajo kot sporno, že deležen nasilnih groženj (preko pošte, maila, telefona, obiski v pisarni, grožnje z uničenjem doma …).

 

PS: Članek je bil naknadno popravljen, da prikaz izsledkov bolj korektno prikazuje dejansko naravo vzorca in primerjave. Na podlagi številnih poročil o izsledkih študije so se namreč sprva izoblikovale napačne interpretacije, ki smo jih tudi sami povzeli. Po avtorjevih pojasnilih o sami naravi vzorca smo članek primerno popravili. Za netočnost prve objave se opravičujemo.  

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja