Igrače, ki gredo iz roda v rod

Foto: maxpixel

Odrasle nas nadvse veselijo iskrive in vesele otroške oči. Svoje ljube navihance želimo ob decembrskih praznikih še posebej presenetiti in večina nas že nekaj časa pred prazniki razmišlja, kako bi to uresničili. Včasih skušamo zadovoljiti hkrati otrokove želje in resnične potrebe. Kdaj pa kdaj izbiro vodijo naše lastne speče želje in kupimo nekaj, kar smo si mi sami kot otroci zelo želeli, pa pač nikoli nismo imeli sreče, da bi dobili? Se mi je pa že zgodilo, da sem v pomanjkanju časa odhitela v trgovino brez ideje, kaj želim kupiti. In sem potem nezadovoljna kupila nekaj, kar se mi je zdelo samo kolikor toliko primerno.

Kako težko je izbrati dobro igračo

Čeprav je v trgovinah danes velika izbira igrač, imam včasih, ko se sprehajam po trgovinah, občutek, da so »prazne«. Da tistega, kar bi otrokom resnično želela podariti, ni na nobeni polici. Seveda, nikjer nimajo igrače, ki bi o moji ljubezni in brezpogojni naklonjenosti govorila na način, ki bi ga rada pokazala. Nobena igrača ne zajema varnega objema. Vseeno pa rada poklanjam igrače, ki so varne, ki so estetske na pogled in tako krepijo občutek za lepo, ki vzpodbujajo otroško domišljijo in ki otroke vzgajajo. Čeprav je velika večina igrač iz praktične in trpežne plastike, pa mi moja po naravi in naravnem hrepeneča duša ne da, da tudi pri izbiri igrač ne bi iskala takih iz naravnih materialov. In teh ni lahko dobiti. Zaradi mehkobe in topline jih otroci obožujejo. Čeprav so vsi naravni materiali blagodejni za drobne ročice, ki se s predmeti iz teh materialov igrajo, pa je les vendarle nekaj posebnega.

Rada poklanjam igrače, ki so varne, ki so estetske na pogled in tako krepijo občutek za lepo, ki  vzpodbujajo otroško domišljijo in ki otroke vzgajajo.

Foto: Canva

Zakaj les?

Les je naraven material, ki daje otroku občutek stika s prvobitno naravo. Če je lepo obdelan, s primerno zbrušenimi robovi in zaščiten z naravnimi premazi, bi težko našli primerljiv material. Otroci ga imajo izredno radi. Nikoli ni hladen. Gladek je, glede na drevesno vrsto pa se razlikujejo njegove lastnosti. Nekateri so mehki, drugi trdi, razlikujejo se po barvi, prožnosti, teži, kar se da s pridom uporabiti pri oblikovanju in izdelovanju igrač. Les pa je tudi brezčasen. Plastične igrače, ki jih kupimo v trgovini, so “potrošni material”. Slej ko prej se polomijo, opraskajo, otroci se jih naveličajo in igrače velikokrat romajo na smetišče. Le poredko jih poklonimo naprej, če so za silo še uporabne. Lesene igrače pa so, če so seveda kakovostno narejene iz trdega, trpežnega lesa, praktično neuničljive.

Smo kje zakoreninjeni?

Ker menim, da je tradicija tisto, v čemer je otrok zakoreninjen, iz česar torej raste, se mi zdi prav, da poskušam navduševati za oblikovanje nove oblike družinske tradicije oziroma za vzdrževanje že obstoječih. Ponekod po svetu poznajo t.i. dediščinske igrače. To so igrače, ki se prenašajo iz roda v rod in so del družinske dediščine. Med njimi najdemo gugalne konjičke, vozičke, vlakce, gradove, punčke in posteljice zanje … Si predstavljate, kako čudovito je opazovati lastne otroke, med igro z igračo, ki vsa še diši po vaši igri izpred let in za katero morda veste, da sta se z njo igrali že vaša mama in babica.

Si predstavljate, kako čudovito je opazovati lastne otroke, med igro z igračo, ki vsa še diši po vaši igri izpred let in za katero morda veste, da sta se z njo igrali že vaša mama in babica.

Foto: Canva

Mojstri izdelave dediščinskih igrač

Nekaj jih spremljam po spletu, enega imamo pa pri nas kar doma. Mojstri, ki se lotijo izdelave takih igrač, so nekoliko posebni ljudje. Po navadi se v njih še vedno skriva otroška duša, so iskreni ljubitelji otrok in vsega otroškega, kar se v odrasli dobi žal včasih izgubi. Velikokrat imajo visoko izoblikovano zavest o varovanju okolja in narave. Ker so njihove igrače trpežne in zahtevajo veliko natančnega dela, so praviloma unikatne. Nekateri izdelovalci celo želijo spoznati otroka za katerega delajo določeno igračo. Tako se lažje odločijo, kako jo oblikovati.

Seveda pa nihče vaših otrok ne pozna tako dobro, kot jih poznate sami. Zato – če imate vsaj malo smisla za to – pogumno orodje na plan. Izdelava igrač je izredno sproščujoče delo. Izdelek pa bo prežet z ljubeznijo do tistih, ki jim je namenjen.

Igrače družinske dediščine

Stari predmeti nosijo s sabo del duše tistega, ki jih je uporabljal. Bližje ko nam je nekdo bil, več nam pomeni predmet, ki nam ga je zapustil. Pri lesenih igračah je najbolje to, da nikoli ne zastarijo. Ko jih otroci prerastejo, ostanejo igrače kot čudovit kos opreme vašega bivališča. V sebi nosijo spomine na nožice, ki so plezale po njih, na vriske, ki so polnili hišo, na jok, ki se je prelival v smeh in nazaj, pripovedujejo družinske zgodbe in čakajo. Čakajo, da bodo spet šepetale dogodivščine preteklih generacij. Čakajo na nove ročice, da jih bodo objele in jih vrnile v življenje.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Doma imamo kakih 65 let staro leseno posteljo za dojenčka. V njej je spalo že devet otrok v dveh generacijah rodbine. Njihova imena smo vžgali v ograjo. Ponosno jo hranimo za naslednje generacije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja