Hormonska kontracepcija in nevarni krvni strdki

Thumbnail

Različne oblike hormonske kontracepcije bistveno povečujejo tveganje za vensko trombozo pri njenih uporabnicah.

Venska tromboza predstavlja enega od resnejših neželenih učinkov oralnih kontraceptivov. Gre za delno ali popolno zamašitev ven s strdki (trombi) in je pomemben vzrok smrti in invalidnosti. V Sloveniji se pojavi pri 3000 ljudeh letno. Nezdravljena VT je smrtno nevarna bolezen, saj v 50% privede do pljučne embolije in 10% bolnikov s pljučno embolijo umre.

V preteklih mesecih je potekalo veliko razprav o tveganju nastanka venske tromboze, kot posledice jemanja oralnih kontraceptivov (Yaz, Yasmin, Yarina, Yasminelle – vse vsebujejo učinkovino drospirenon). Tveganje je že dolgo znano, študije pa dokazujejo, da tudi večina ostalih, ne – oralnih oblik kontraceptivov, kot so vaginalni obroček ali hormonski kontraceptivni obliži niso tako »nedolžni«.

Pred nekaj dnevi so na spletnih straneh British Medical Journala objavili rezultate študije, izvedene v okviru Univerze v Kopenhagnu, ki je zajemala skupino žensk med 15 in 49 letom starosti. Vse so uporabljale obliž ali vaginalni obroček, niso pa imele predhodnih bolezni ožilja ali diagnoz tumorja. Namen študije je bila prav potrditev korelacije med uporabo ne-oralnih oblik kontraceptivov ter porastom venske tromboze.

Študija je trajala okrog 10 let. V tem času se je pojavilo 5287 primerov venske tromboze, 3434 je bilo tudi klinično potrjenih. Uporaba hormonskega kontraceptivnega obliža je pokazala kar 8 krat večje tveganje za nastanek venske tromboze, uporaba vaginalnega obročka pa 6,5 krat večje tveganje. Tveganje povečuje tudi uporaba hormonskih vsadkov ter hormonske injekcije. 

Venska tromboza pomeni delno ali popolno zamašitev ven s strdki (trombi). Je pomemben vzrok smrti in invalidnosti. V Sloveniji se pojavi pri 3000 ljudeh letno.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja