Hitreje do porodniške

Thumbnail

Bodoče mamice bodo lahko hitreje in enostavneje prišle do porodniškega dopusta in nadomestila.

V aprilu bosta začela veljati spremenjena pravilnika, ki se nanašata na uveljavljanje pravic iz zavarovanja za starševsko varstvo in na postopke za uveljavljanje pravic do družinskih prejemkov. Najpomembnejša novost je poenostavitev postopkov pri uveljavljanju pravic iz starševskega varstva in družinskih prejemkov.

Po novem bo tako za uveljavljanje pravic ob rojstvu otroka bodoča mamica potrebovala le eno vlogo (S-1/1) in eno prilogo (S-1), s katero bo uveljavljala pravico do porodniškega dopusta in porodniškega nadomestila, pravico do dopusta za nego in varstvo otroka ter nadomestila za nego in varstvo otroka ter pravico do pomoči ob rojstvu otroka.

Tudi oče bo za uveljavljanje svojih pravic ob rojstvu otroka namesto sedanjih štirih vlog potreboval le eno vlogo (S-1/2) in eno prilogo (S-1), s katero bo uveljavljal pravico do očetovskega dopusta in očetovskega nadomestila ter pravico do pomoči ob rojstvu otroka. Oče bo te pravice lahko uveljavljal istočasno z materjo otroka, torej že pred rojstvom otroka, ali pa bo te pravice uveljavljal takoj po rojstvu otroka.

Postopki so poenostavljeni tudi pri uveljavljanju nekaterih drugih pravic. Tako se bo z novim pravilnikom število vlog in prilog zmanjšalo z 11 na štiri, torej skupaj kar za sedem obrazcev. Po uveljavitvi tako imenovanega e-zavitka za novorojenčka, po katerem je od začetka letošnjega leta mogoče izdelke, vsebovane v paketu za novorojenčka, izbrati in naročiti prek spleta, je novost tudi elektronska vloga za uveljavljanje pravice do otroškega dodatka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja