Hčerka se zapira v sobo – kaj pa sedaj?

foto: freepik.com

Stara je 13 let in cele dneve preživi v svoji sobi. Od ostalih članov družine zahteva, da v sobo ne vstopamo, pač pa potrkamo in počakamo. Tega prej nismo bili vajeni. Je to normalno? Zakaj to počne? Bi me moralo skrbeti? Dilema, s katero se srečujejo starši, ko najstarejši otrok zajadra v najstniške vode. 

Vstop v najstništvo je povezan s prebujanjem in raziskovanjem. Spremembe v obnašanju in odnosu do nas so lahko tako drastične, da včasih podvomimo, če gre še za isto osebo. Še posebej pri dekletih, ki prej vstopijo v puberteto. 

Prebudi se potreba po zasebnosti in neodvisnosti

Najstniki se radi »zaprejo« v svojo sobo, ker želijo tako najti sami sebe, ugotoviti, kdo sploh so. Želijo uveljaviti več samostojnosti in kontrole nad svojim življenjem. Njihov lastni prostor je pri tem še kako pomemben. Zasebnost je pri dekletih še posebej pomembna takrat, ko začne najstnica na sebi opažati, da se njeno telo spreminja.  

Najstniki se radi »zaprejo« v svojo sobo, ker želijo tako najti sami sebe, ugotoviti, kdo sploh so.

Kaj pa počne v sobi? Morda klepeta s prijateljicami, morda posluša glasbo, riše ali preprosto sanjari. Takrat si gotovo želi biti sama in ji ni všeč, če jo zmotite z »vdorom« v njen svet. 

Vas mora skrbeti?

Ne, dokler to zapiranje v sobo ne pomeni izolacije od vseh ostalih stikov. Takrat pa je to znak za preplah. Da zapiranje v sobo presega »normalno najstniško« obnašanje, lahko posumite, če opazite:

  • Spremembe v njenih navadah prehranjevanja in/ali spanja.
  • Nezainteresiranost za stike z drugimi, posebej s prijatelji.
  • Odsotnost interesa za aktivnosti, v katerih je prej uživala.

Vse te nenadne spremembe so lahko znak za stres, tesnobo ali depresijo. V takšnem primeru je priporočljiv posvet s strokovnjakom. 

Tudi najstniki potrebujejo pravila in omejitve

Če vas skrbi, da je hči preveč v sobi, poskusite ugotoviti, zakaj želi biti sama in kaj pravzaprav počne takrat. Kar vprašajte jo. Morda vam bo povedala. Morda tudi ne. Vendar od nje dosledno zahtevajte, da mora upoštevati določene omejitve, kot so: opravljanje svojih zadolžitev doma, narejene domače naloge in vse potrebno za šolo, prisotnost pri družinskih obedih, skrb za osebno higieno in morda še kaj, kar se vam zdi pomembno. Če se tega drži, potem ji le omogočite več zasebnosti. Očitno to potrebuje za svojo samostojnost in rast v odgovornosti. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja