Gospodinjska dela me morijo … Potrebujem navdih!

Vir: Shutterstock

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste sedeli na kavču in si dajali motivacijo, kako se boste lotili gospodinjskih del? Iz korita vas je gledala posoda, kopalniška tla so bila polna umazanih cunj, miza še od zajtrka nepospravljena, vi pa na Pinterestu gledajoč slike lepo pospravljenih stanovanj in upajoč, da boste kar naenkrat dobili voljo.

Realnost zna biti kruta. Naj nas čaka eno opravilo ali “milijon”, dejstvo je, da lahko na eni točki obstojimo in ne zmoremo več. Vedno eno in isto. Dan za dnem. Nikoli dokončana zgodba. Umivamo in packamo sproti. Ene vreče ven, druge notri. Kako nesmiselno in utrujajoče. A kakor koli zadevo obrnemo, dejstvo je eno: gospodinjskih del ne moremo zaobiti. Lahko pa si ustvarimo ozračje, kjer nam bodo ta dela manj zoprna, morda celo v izziv. In bizarno kot se sliši, morda lahko pridemo preko njih še do koga ali česa globljega.

“Čisti z menoj!” ali virtualni svet mam, ki odprejo vrata svoje umazane hiše

Ko z jutrišnjim dnem ponovno pride nov naval posode, smeti in neopranih cunj, se kot moderne mame lahko obrnemo na oboje – tako na virtualno skupnost, ki ti pomaga urejati notranjost tvoje hiše, kot na duhovno skupnost, ki ti pomaga urejati notranjost tvojega srca. 

Tekom mojega zadnjega porodniškega dopusta (beri: ko si cel dan predočen s situacijo v hiši) mi je mož namignil, da obstaja kopica Youtube kanalov “Clean with me!” (Čisti z menoj!). Zame je bilo to, kot da bi mi nekdo odprl okno v svet: v svet mam, ki ponujajo orodja, kako si poenostaviti življenje, kako spraviti stvari na svoje mesto, da bo prostor služil tebi in ne ti njemu. Klik in nekdo čisti skupaj s teboj. Telefon ali računalnik postaviš na neko vidno mesto in tako te oseba, ki v videu čisti in pospravlja, motivira, da jo posnemaš. V ozadju se predvaja prijetna glasba, dobivaš raznorazne nasvete, kako ohranjati dom čist in urejen. Ne manjkajo pa niti recepti za doma narejena čistila in podobno. Kar naenkrat to enolično in ponavljajoče se delo postane lažje, morda celo zabavno. Zavedaš se, da v tem svojem vsakdanu nisi več sam. Povezan si s sto tisoči, ki iščejo pomoč, idejo, nasvet.

Kaj pa se o gospodinjskih opravilih lahko naučimo od katoliških mam? Nam lahko one ponudijo kaj več?

“Tudi jaz se borim” ali svet katoliških mam, ki odprejo vrata svoje notranjosti

Bogerka, mama in katoličanka Dorothy Pilarski, je ena izmed teh, ki se sprašujejo, zakaj je Bog ustvaril gospodinjska opravila. V svojem zapisu pravi, da četudi so ta dela “nepomembna, posvetna in nezanimiva, moramo o njih razmisliti”. In glede na to, da je Bogu znano, koliko časa nam vsa ta dela jemljejo, Dorothy predpostavlja, da to nekako pomeni, da jih je Bog želel za nas.

Kot katoličanka skuša na hišna opravila gledati skozi duhovne oči:

 • Pogosto se obrača na sv. Terezijo Deteta Jezusa in jo prosi, da bi lahko naredila majhne stvari z ljubeznijo.
 • Ko se ne počuti, da bi sploh kaj počela, se odloči, da bo gospodinjska dela vseeno opravila s posebnim namenom in jih darovala Bogu kot žrtev.
 • Obrača se k Mariji in jo prosi za potrpežljivost, da bi lahko določeno delo postorila.
 • Ko ima težave z ženami, ki se imajo za večvredne, ker je njihov dom bolj urejen, čist in lep, se potolaži z besedami iz Svetega Pisma: “Marta, Marta, skrbi in vznemirja te veliko stvari, a le eno je potrebno. Marija si je izvolila dobri del, ki ji ne bo odvzet” (Lk 10, 41). 

Preprosti nasveti, ki nam pomagajo, da v zoprna in enolična dela vlijemo ljubezen in darovanje, ki pa imata brezčasno vrednost.

In ko z jutrišnjim dnem ponovno pride nov naval posode, smeti in neopranih cunj, se kot moderne mame lahko obrnemo na oboje – tako na virtualno skupnost, ki ti pomaga urejati notranjost tvoje hiše, kot na duhovno skupnost, ki ti pomaga urejati notranjost tvojega srca.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Gospodinjska opravila so kot Sizifovo delo. Vrtimo se v krogu enih in istih opravil, ki pa morajo biti narejena. Priznam, sem daleč od popolnosti, vendar me umazana posoda, smeti po tleh, križem kražem vržene cunje, tu pa tam odloženi časopisi in papirji, vržejo iz tira. Kolikor morem, se trudim, da takoj po jedi pomijem posodo, pobrišem mizo, štedilnik, pulte, pometem ali posesam po tleh. Oprano in suho perilo takoj zložim in pospravim v omare…Če ne delaš redno in če ne delaš sproti, pride kmalu do kaosa, tega pa si resnično nihče ne želi!
  Ko zagledam (že spet) poln koš perila za pranje, si mislim, da sem pravzaprav lahko srečna, saj imam pralni stroj, ki bo opravil to delo!
  Kljub delu, ki ga nikoli ne zmanjka, smo pravzaprav lahko srečni in hvaležni, da živimo na tem koščku sveta in spadamo med 10 % najbogatejših ljudi na svetu. Si predstavljate naše none, ki so hodile po vodo v potok in prale ročno ter kuhale perilo na štedilniku? Ki so na kolenih ribale lesen tla? Mi imamo vse pripomočke: pralne in sušilne stroje, pomivalne stroje, sesalnike, robote, vse vrste metel in pripomočkov za čiščenje tal! Oblačil imamo kolikor hočemo in nam ni treba krpati nogavic. Na pipi imamo tekočo, toplo vodo…
  Globoko vdihnimo, vklopimo si glasbo in pohitimo, z dobro voljo bo delo prej opravljeno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja