Energetski vavčerji tudi za nekatere prejemnike otroškega dodatka in velike družine, za vsa gospodinjstva pa nižje položnice za elektriko

Vir: Shutterstock

Energetske vavčerje v vrednosti 150 (oz. 200 evrov za družine z več kot štirimi otroki) bodo prejeli prejemniki otroškega dodatka v nižjih dohodninskih razredih, velike družine, upokojenci z nižjimi pokojninami pa tudi upravičenci do socialne pomoči, varstvenega dodatka in nadomestila za invalidnost, je včeraj sprejel državni zbor. Skupaj jih bo tako prejelo okrog 710.000 prebivalcev Slovenije. Vsa slovenska gospodinjstva pa bodo plačala nižje položnice za energijo.

Solidarnostni energetski dodatek tudi za okrog 139.00 prejemnikov otroškega dodatka

Dodatek bodo prejeli tudi prejemniki otroškega dodatka od prvega pa do vključno šestega dohodninskega razreda. Takih je bilo v decembru okoli 139.000.

Prav tako bodo 150 evrov prejeli tudi prejemniki dodatka za veliko družino s tremi otroki, ki jih je približno 26.000, še dodatnih 6000, ki imajo štiri ali več otrok, pa bo prejelo 200 evrov.

Enkratni solidarnostni energetski dodatek v vrednosti 150 evrov bo prejelo tudi okrog 465.000 upokojencev; tisti, ki so imeli decembra največ 1000 evrov pokojnine, pa tudi 67.000 tistih, ki so bili decembra upravičeni do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka ali nadomestila za invalidnost.

Dodatek bo izplačan do 15. aprila in sicer iz sklada za podnebne spremembe.

Nižje položnice za elektriko za vsa gospodinjstva

Zakon izenačuje tudi pravice gospodinjskih odjemalcev pri nakupu zemeljskega plina ter oprošča plačilo omrežnine in dveh drugih prispevkov od 1. februarja do konca aprila. S tem se bi računi za električno energijo za vsa gospodinjstva znižali za približno tretjino. Ker pa je za oprostitev plačila omrežnine napovedana ustavna presoja (ker naj bi vlada posegla v lastninsko pravico malih delničarjev), je usoda oprostitve plačila omrežnine še pod vprašajem.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Lepo se sliši na papirju. A vendar je glavnina kurilne sezone od “1. februarja do konca aprila” že mimo. Čeprav družinam (tudi z manj otroci) vsak evro prav pride, pa bo ta gesta vlade zapisana kot še ene av vrsti ukrepov, ki so bili dani kozmetično, prepozno in selektivno. S pravilnim odzivom bi vlada lahko preprečila krizo, ne pa da jo blaži z majhnimi kozmetičnimi obliži, post-festum. Drugo: na tem portalu gojite mnenje, da je imeti tretjega in četrtega otroka cenejše kot prvega in drugega. Sedaj pa se favorizira samo večje družine. Tudi en otrok stane, potrebuje toploto in elektriko! Imeti enega otroka je najdražje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja