Duhovniki, ki so se dotaknili mojega življenja

Foto: Canva

Danes obhajamo slovesni praznik apostolov sv. Petra in Pavla, ko škofje diakone posvečujejo v duhovnike. Mnogo duhovnikov se je dotaknilo mojega življenja. Nekateri so se ga zares samo bežno dotaknili, drugi so šli preprosto mimo, spet tretji pa so vanj odločilno posegli.

Prvi med njimi je duhovnik, ki ga nekako imam za svojega drugega očeta. Svoj čas je vedel o meni bistveno več kot moj oče. Bil je moj duhovni vodnik, moj spovednik, prijatelj, svetovalec, pomagal mi je razločevati, me v potrebi bodril in me znal tudi prizemljiti, kadar sem preveč lahkomiselno letela. Že dolga leta naju z možem spremlja tudi na najinih zakonskih poteh in stranpoteh.

Spomnim se še enega, ki mi je na pragu odraslosti ponudil možnost življenjske spovedi. Prve, ki sem jo opravila zares zavestno, ko sem se globoko pokesala napačnih odločitev in dejanj, jih obžalovala in se pokorila. Nikoli ne bom pozabila tiste vožnje z avtobusom v bližnje mesto, spovedi in neskončne lahkosti med večerno vožnjo domov.

Pa oni duhovnik, ki mi je znal pokazati vrednost občestva mladih, s katerimi sem vsako leto preživela kak počitniški teden.

Pa še tisti, ki me je skozi osnovno šolo spremljal, ko sem se iz leta v leto kot učiteljski otrok doma učila verskih resnic. Vsako leto sem pri njem opravljala neke sorte izpit. Še pomembnejše pa je to, da sta me on in njegova župnijska kuharica redno poleti povabila na počitnice, kjer sem imela priložnost opazovati preprosto življenje vaške župnije. Kako lepe spomine imam na tiste spokojne tedne, polne smeha, dela, pogovorov in tihe, blage, iskrene pobožnosti.

Obstaja duhovnik, ki sem ga kot študentka vzljubila kot predavatelja. Koliko svetov mi je odprl, koliko zapiskov sem naredila med poslušanjem in kolikokrat sem jih kasneje prebirala. Premišljevala sem jih in se o razmislekih pogovarjala s prijatelji.

Spomin mi ponuja tudi duhovnika, ki me je najglobje razumel, ko sem v nosečnosti izgubila tretjega otroka. Bil je edina zunanja oseba, ki je brez oklevanja izrekel – moje sožalje. In čutila sem, da resnično čuti z mano.

V tem trenutku nihče ne ve, kakšni duhovniki bodo letošnji novomašniki. Vemo le, da so njihove roke tiste, po katerih bo med nas prihajal Jezus. In da potrebujejo našo molitev. Veliko molitve.

Cenim vse brate duhovnike, ki so v skavtskih letih spremljali najine otroke in nama jih pomagali vzgajati. Sem se jim kdaj osebno zahvalila za močne pečate, ki so jih dajali?

Hvaležna sem za vse duhovnike, ki so se upali ob tej ali oni priložnosti izpostaviti, izreči ključne besede, opomniti, se boriti za resnico.

Razmišljam o duhovnikih, ki so me skozi leta navduševali s svojimi mašnimi nagovori in se jih veselim.

Ne morem niti mimo duhovnikov, ki sem jih in jih še zdaj težko spremljam pri maši. Zaradi nekoga sem v preteklosti zamenjala cerkev, v katero sem zahajala. Za nekatere druge pa se danes zahvaljujem, ker me opominjajo, kaj je med obhajanjem svete evharistije bistveno. Duhovnik, njegove besede, intonacija, način govora, kratko- ali dolgovezenje že ne!

Med duhovniki, ki so zame pomembni, so tudi taki, ki so vmes padli. V trenutku dotika naših življenj so doprinesli tisti košček sestavljanke, ki je bil za moje življenje pomemben. Zagotovo so bili v določenem trenutku božje darilo, ki sem ga potrebovala, da me je naravnalo v pravo smer. Njihov padec ničesar ne spremeni. Opominjajo, da je vsak človek, tudi vsak duhovnik, samo posrednik med menoj in Bogom. Na tej relaciji je zanesljiv edino On. Darilo so mi ti duhovniki nedvomno torej predali.

In potem so tu še mladi duhovniki, ki te dni stopajo na svojo novo pot. V tem trenutku nihče ne ve, ali bodo vztrajali, bodo izjemni spovedniki, pridigarji, bodo zgled ponižnosti, se bodo dotikali ljudskih src, bodo padali?

Vemo le, da so njihove roke tiste, po katerih bo med nas prihajal Jezus. In da potrebujejo našo molitev. Veliko molitve.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja