Družine s tremi otroki porabijo manj denarja od tistih z dvema

Vir: Shutterstock

Vse, ki se sprašujete, ali si lahko »privoščite« še enega otroka, bo razveselila francoska raziskava, ki je pokazala, da družine s tremi otroki v povprečju porabijo manj denarja od tistih, ki imajo le dva otroka.

Presenečenje! Francoski statistični urad (DREES) je letos objavil presenetljive podatke o družinskih izdatkih, ki so pri družinah s tremi otroki v povprečju nižji kot pri tistih z dvema. Podobno presenečenje je povzročilo razkritje, da družine, ki imajo svoje lastno stanovanje, zapravijo več od tistih, ki živijo v najemniškem. Kako in zakaj? Poročilo*, v katerem DREES analizira ekonomski vpliv otrok na družinski proračun, je razkril nekaj presenetljivih ugotovitev.

Večje družine živijo bolj varčno

Analiza je ugotovila, da se družinski stroški pri vsakem naslednjem otroku zmanjšajo. Na to vpliva dejstvo, da se otroška oprema, obleka, obutev, športni rekviziti, igrače in podobno v večjih družinah dedujejo med otroki in zato manj obremenijo družinski proračun. Drugi razlog pa je, da večje družine enostavno živijo bolj varčno, saj se zavedajo, da morajo poskrbeti za večje število otrok.

Enako, kot si lastniki nepremičnine v povprečju privoščijo več, ker jim ni treba reševati stanovanjskega vprašanja, in se počutijo varnejše, več denarja zapravijo tudi družine z enim ali dvema otrokoma. Več porabijo za oblačila in prosti čas, privoščijo si dražje počitnice, večkrat jedo zunaj ipd.

Večina družin zmore preskrbeti še enega družinskega člana

Raziskava je s tem pod vprašaj postavila argument številnih staršev, da si »ne morejo privoščiti še enega otroka«. Večina družin bi zmogla preskrbeti novega družinskega člana, seveda pa bi v tem primeru morale znižati svoj standard. Razen družin, ki živijo na pragu revščine ali celo pod njim, jih ob tem velika večina ne bi bila eksistencialno ogroženih.

Otroška oprema se v večjih družinah dedujejo med otroki in zato manj obremenijo družinski proračun. Poleg tega pa večje družine enostavno živijo bolj varčno.

Pri takšnih poročilih je treba biti sicer previden, saj upoštevajo samo neposredne stroške za gospodinjstvo, kot so stroški za hrano, opremo, šolanje. Ob tem zanemarijo dejavnike, ki prav tako pomembno vplivajo na družinski proračun: prekinitev dela zaradi vzgoje otrok, počasnejše napredovanje v službi, vzdrževanje otrok, ko so že »odrasli« (npr. med študijem) …

Družine z več otroki pogosto porabijo manj denarja preprosto zato, ker ga imajo manj na voljo. A statistični podatki kažejo tudi to, da je tveganje revščine največje v enostarševskih družinah, medtem ko je pri družinah z več otroki, ki imajo oba starša, relativno nizko.

Ko se boste torej odločali, ali vaš družinski proračun prenese še enega družinskega člana, se spomnite: pogum velja!

* Poročilo Francoskega statističnega urada (DREES) Budget de famille 2001 – 2011. V raziskavo je bilo vključenih 13.897 gospodinjstev, poročilo je bilo objavljeno junija 2015.

Viri: lefigaro.fr, marieclaire.fr, fr.pourelles.yahoo.com

Foto: momfinance.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja