Dragi avto, hvala, ker nas prevažaš

Foto: Canva

Čeprav včasih v hvaležnosti to zares izgovorim, se ne pogovarjam z avtomobilom. Pogovarjam se z Bogom, ker sem mu hvaležna za vse srečno prevožene kilometre in za vse lepe stvari, ki nam jih avto dela dosegljive.

Poslavljamo se od starega avtomobila

Eden od dveh naših avtomobilov je v zadnjih zdihljajih. Nabral si je ogromno kilometrov, pripeljal nas je na nešteto izletov, pomagal nam je, ko je bilo treba v službo, vrtec, šolo …, da smo lahko kasneje odšli zdoma in čim hitreje prišli spet skupaj. V njem smo iz porodnišnice pripeljali dva dojenčka, vozil nas je na mnoge obiske k babici in dedkoma, v prtljažniku pa so se nazaj grede skrivale preštevilne dobrote. Nudil je prijetno gnezdece najinim mladičkom, ko sva jih zgodaj zjutraj, še speče, prenesla vanj in smo se odpeljali na morske počitnice. Ščitil nas je pred mrazom, nalivi in vsaj enkrat pred hudo točo, hladil med vročimi poletnimi vožnjami … V njem smo na ves glas prepevali otroške, slovenske narodne in cerkvene pesmi. V njem smo se prepirali in si povedali marsikaj lepega. V njem smo kričali, jokali, se krohotali … in precej tudi molili.  

Skrb za varno vožnjo

Varnost avtomobila in previdnost voznika doprineseta samo delček k srečnemu prispetju na cilj. Zato smo poleg rednega servisiranja in fizične skrbi, za avto in potnike v njem kmalu poskrbeli tudi drugače. Na poličko smo pritrdili podobo svetega Krištofa in obesili rožni venec. Rožni venec pogosto snamemo in ga med vožnjo molimo, sveti Krištof pa nas s svojo podobo spominja na dragocenost naših in vseh življenj.

Kdo je bil sveti Krištof?

Čeprav je zgodovinsko izpričana osebnost, o njegovem življenju vemo bolj malo. Znana legenda o njem pripoveduje, da se je kot močan, velik mož preživljal s splavarjenjem in prenašanjem ljudi preko reke. Nekega dne je tako nesel malo dete. In če je bilo to dete na začetku drobno in lahko, je, dlje ko je hodil, postajalo težje in težje. Kajti dete je bilo Božje Dete, ki je v svojih rokah nosilo ves svet. In – nosil ga je tudi sveti Krištof.

Sveti Krištof, prosi za nas

Pred vsemi daljšimi potmi, ko sva sama ali ko z možem prevažava svoj zaklad – najino družino, se na Boga redno obračamo s priprošnjo po varni vožnji in dobrih odločitvah na cesti. Ne vem, kako se v avtu obnašajo najini otroci, kadar vozijo sami, upam pa, da jih podoba svetega Krištofa opominja na odgovornost do sebe in drugih udeležencev v prometu.

Čas za slovo, čas za novi blagoslov

Pripeljali smo se torej do trenutka, ko staremu avtomobilu resno iščemo nadomestilo in čeprav vem, da bo novi avto boljši, z boljšimi tehnološkimi rešitvami, z več opreme … vseeno vem tudi, da bom čisto na koncu naših skupnih voženj s starim avtomobilom verjetno potočila celo kakšno solzico. Ne toliko za kupom železja in plastike, pač pa bolj zaradi doživetji, ki nam jih je avto omogočil. In malo tudi za minulimi časi.

Zagotovo bomo novega takoj v začetku blagoslovili, podoba svetega Krištofa in rožni venec pa pojdeta z nami naprej na nove ceste.


Preberi več:


 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja