Avto, naša potujoča družinska kapela

Foto: Shutterstock

Kot mnogi drugi, tudi mi v avtu preživimo velik del skoraj vsakega dneva. Prevozi v šolo in na delo in nazaj, službene poti, popoldanski prevozi otrok, čakanje, da se otroške dejavnosti končajo … Zakaj ne bi tega časa osmislili drugače?

Ureditev prostora

Pred precej leti mi je prijatelj duhovnik podaril rožni venec iz Medžugorja. Kmalu je dobil svoje mesto lično navit na notranje avtomobilsko ogledalo. Ker pa namen posedovanja rožnega venca ni razkazovanje, je kmalu začel prihajati v uporabo. Seveda med vožnjo med prsti ne moreš »vrteti jagod«, lahko pa moliš (tudi) tako, da tu in tam z očmi pobožaš kakšno lepo nabožno podobo. Ta je našla prostor na notranji polički, ki je namenjena izključno samo tej sliki. Trudim se, da je brez smeti in prahu.

Ureditev misli

Molitev v našem avtomobilu se od dneva do dneva razlikuje. Razlikuje se tudi v odvisnosti od obdobja v cerkvenem letu, dela dneva ter števila in starosti potnikov. In seveda je odvisna tudi od trenutnih potreb. Vedno pa skušamo priti pred Boga z iskreno prošnjo, da nas umiri in nam »pospravi« vsebino glave in srca.

Zjutraj, ko vsi hitimo

Molitev v našem avtomobilu se od dneva do dneva razlikuje. Razlikuje se tudi v odvisnosti od obdobja v cerkvenem letu, dela dneva ter števila in starosti potnikov. In seveda je odvisna tudi od trenutnih potreb. V delovni dan hitimo mi in hitijo drugi. Vsi smo še malo zaspani, mogoče tudi sitni, včasih »na kratko«, drugič na moč dobre volje in željni novega dne. Nasmeh skozi šipo, ustrežljivo dajanje prednosti vozniku, ki je v slabši koži in tih blagoslov, lahko v nekem trenutku naredijo čudeže. Za molitev ene same desetke potrebujemo par minut. To vem, kajti zjutraj jo s svojo šolarko večkrat zmolim. V letošnjem oktobru sva jih tako ob jutrih, na 5-kilometrskih vožnjah v šolo vsako jutro zmolili ravno za cel rožni venec. Sicer pa molitve večkrat zamenjava.

Klasična jutranja molitev ob začetku dneva se izmenjava z molitvijo za katerega od družinskih članov, ki ga tisti dan čaka kaj posebno napornega, redno so na sporedu naše družinske litanije in molitev za koga, ki je bolan ali v posebni potrebi … Včasih pa pride na vrsto tudi eno samo veselje in zahvala Bogu, ker smo na tem lepem svetu.

Ko sem sama

Lep čas že vsak dan v avtu zmolim po eno desetko za svojega moža. V zahvalo zanj in kot krepčilo, da bi zmogel naporno službo. Pa otroci … Štirje so, vsak ima svoj dan v tednu, ko ga v molitvi še posebej prinašam pred Boga. Ostali dnevi so namenjeni posebnim potrebam. Imam nekaj dragocenih prijateljev, s katerimi smo redno na molitveni navezi. Eden je (ali izve za nekoga) v stiski, vsi molimo zanj. Eden praznuje, vsi nabiramo zanj »šopek molitev«. Velikokrat molim tudi za našo lepo domovino. Skrbi me zanjo, a vse kar lahko naredim je to, da jo polagam Gospodu v srce. Pa še ena zanimivost. V avtu vedno, tudi ko sem sama, molim naglas. Predvsem, ker sem zaradi tega bolj zbrana.

Ni samo molitev molitev

Ker smo v avtu toliko časa, se v njem izpeljejo tudi najrazličnejši pogovori. Koliko moralnih vprašanj smo z otroki izpeljali prav v avtomobilu, koliko zaupnih pogovorov sva z možem imela z enim od otrok prav v avtu. Prikladno je; sploh za pogovore z najstniki. Sediš, ni se treba gledati v oči, nihče ne more nikamor pobegniti … Ja, sem že vozila kroge po ljubljanski obvoznici prav zato, ker je bilo kakšen pogovor treba »pripeljati« do konca … Nekateri pogovori niso izrecno namenjeni Bogu, prepričana pa sem, da so mu (bili) všeč. In jih zato mirne duše lahko prištejem med molitve.

Razreševanje napetosti

Večini od nas se je že zgodilo, da se je peljal v avtu, v katerem se je iskrilo. Sitni otroci, ki jim gre na dolgi vožnji že vse na živce, nervozen mož ali žena, gost promet, zastoji v kombinaciji s pomanjkanjem časa. Rešitev? Rožni venec. Enakomerno nizanje Zdrava Marij ima VEDNO čudežen učinek. Poskusite.

Avtoradio

Seveda pa nam je v avtomobilu pri naši povezanosti z Bogom lahko v pomoč tehnika. Poleg poslušanja (duhovne) glasbe, se da med dolgimi vožnjami poslušati tudi kakšne zanimive podcaste, posnetke odlomkov svetega pisma … Sploh slednje mene osebno neverjetno pomiri in me med vožnjo dela budno in čuječo.  

Molitev je varen objem. Je pogovor z Bogom, je hrana, je dihanje. Tudi na naših vsakodnevnih vožnjah.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja