Dlje časa na porodniški – seveda se da!

Thumbnail

Ko sem sem po svojem prvem porodniškem dopustu vračala na delo in vsa zaskrbljena pustila svojo enoletnico v varstvu, niti pomislila nisem, da bi takrat lahko svojo »porodniško« podaljšala.

Za podaljšanje sva takrat izpolnjevali pogoje, a tega žal nisem vedela. Zato me je pri tretjem otroku pediatrinja povsem presenetila z vprašanjem: »Boste podaljšali porodniško?« Po raziskovanju, kaj to sploh pomeni in kako se tega lotiti, sva danes s tretjo, hčerko, pri njenih 14 mesecih še vedno doma na podaljšani porodniški.

Ker pa sem v zadnjem času govorila s precej mamicami s podobnimi izkušnjami, ki te pravice ne poznajo ali jo poznajo zelo slabo, je ta članek namenjen informiranju o tej pravici.

Večina novopečenih staršev ve, da celotno plačano obdobje skrbi za otroka, ki nam ga omogoča država ob rojstvu otroka, traja točno 1 leto, torej 365 dni. Sestavljeno je iz 105 dni materinskega dopusta in 130 dni starševskega dopusta, ki pripadajo vsakemu od staršev. Zakon o starševskem varstvu pa določa tudi podaljšanje starševskega dopusta.

V katerih primerih se starševski dopust podaljša?

  • V primeru rojstva dvojčkov za 90 dni in še dodatnih 90 dni za vsakega nadaljnjega otroka (v primeru trojčkov, četverčkov,…). To velja tudi za posvojitve.
  • V primeru rojstva nedonošenčka, se podaljša za toliko dni, kolikor je bila nosečnost krajša od 260 dni.
  • Če imate doma 2 otroka, ki še nista končala 1. razreda, vam ob rojstvu tretjega pripada dodatnih 30 dni starševskega dopusta.
  • Če imate doma 3 otroke, ki še niso končali 1. razreda, vam pripada dodatnih 60 dni starševskega dopusta.
  • Če imate doma 4 ali več otrok, ki še niso končali 1. razreda, vam pripada dodatnih 90 dni starševskega dopusta.

V vseh navedenih primerih vam Center za socialno delo starševski dopust podaljša avtomatično, vendar morate na vlogi za uveljavljanje pravic ob rojstvu otroka ustrezno izpolniti tudi predel, ki se nanaša na podaljšanje starševskega dopusta.

Vsa navedena podaljšanja pa se seštevajo. Kar pomeni, če npr. rodite dvojčke, nedonošenčke in imate doma še dva predšolska otroka, vam pripada skupno 90 dni + 30 dni + toliko dni, kolikor je bila nosečnost krajša od 260 dni.

A to niso edina podaljšanja, ki jih zakon omogoča. Starševski dopust se lahko podaljša še v enem primeru in sicer v primeru, da vaš otrok potrebuje posebno nego in varstvo, tedaj se starševski dopust podaljša za 90 dni. Podaljšanje vam odobri posebna zdravniška komisija in se lahko uveljavlja najkasneje do 18. meseca starosti otroka.

Kaj točno pomeni »posebna nega in varstvo«?

Sliši se zelo komplicirano in mnogo staršev ne pomisli, da njihov otrok spada v to skupino otrok, saj vendar ni prizadet ali nima kake hujše bolezni. A kljub temu je vaš otrok morda lahko upravičen do podaljšanja.

V kolikor ima otrok kake znane ali neznane alergije, ima kakršnekoli zdravstvene težave, je bil morda hospitaliziran in je voden pri specialistih ali pa je morda voden v razvojni ambulanti, ste lahko upravičeni do podaljšanja starševskega dopusta. To bo namreč presojala posebna komisija, ki zaseda vsak mesec, na podlagi mnenja te komisije, pa vam pristojni CSD izda odločbo o podaljšanju ali zavrnitvi.

Kaj pa če otrok ni voden pri specialistih, a ima vseeno zdravstvene ali razvojne težave, ki jih opažam jaz?

Mnogi starši se sprašujejo natanko to. Ničkolikokrat slišim stavke, kot npr.: »Moj otrok se niti plazi še ne pravilno, jaz pa moram v službo. Le kako naj ga pustim?« ali pa »Moj otrok je na nekaj alergičen in ima težave s kožo, če ne pazimo na prehrano. Skrbi me, kako bo, ko bo moral iti v vrtec.« Vsem s takimi in podobnimi vprašanji jaz toplo priporočam, da pri izbranem otrokovem zdravniku ali pediatru vztrajate, da vas napoti v specialistične ambulante. Otroku ti pregledi pripadajo, če opažate težave. Na podlagi mnenj specialistov pa lahko kasneje vložite tudi vlogo za podaljšanje starševskega varstva.

Kaj pa če sem že v službi in se težave pri otroku pojavijo kasneje?

Podaljšanje starševskega varstva lahko uveljavljate do otrokovega dopolnjenega 18. meseca. To pomeni, da ste vi lahko že v službi, otrok pa v vrtcu ali varstvu in oddate vlogo preden otrok dopolni 18 mesecev. V kolikor komisija odobri podaljšanje, boste z dnem, navedenim v odločbi, zopet na starševskem dopustu, otrok pa mora biti za ta čas izključen iz organiziranega varstva.

Kaj moram storiti za podaljšanje porodniške?

V kolikor želite podaljšati starševski dopust je potrebno (ponovno) izpolniti vlogo (matere ali očeta ali druge osebe) za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka. V predelu, ki se nanaša na podaljšanje starševskega dopusta označite alinejo »rojstva otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo«.

Vlogi je potrebno priložiti vse dotedanje izvide specialistov. V kolikor si želite povečati možnosti za odobritev pa je priporočljivo, da priložite tudi mnenje pediatra, ki je v korist podaljšanju in pa svoj dopis, zakaj vi vidite, da je podaljšanje porodniške potrebno.

Če imate npr. dvojčke in oba izpolnjujeta pogoje za podaljšanje zaradi posebne nege in varstva, lahko vlogo oddate za tudi za vsakega izmed njiju posebej. Npr. za enega takoj po izteku prvotnega starševskega dopusta, za drugega pa po izteku 90 dnevnega podaljšanja za prvega od njiju.

Kaj če mi podaljšanja ne odobrijo?

Pogosto se zgodi, da komisija izda negativno mnenje, zakaj je temu tako obstaja več razlogov. V kolikor se vam zdi, da ste do podaljšanja vseeno upravičeni, vztrajajte naprej. V odločbi imate naveden rok za pritožbo, vendar običajno starši ugotavljajo, da je bolje vložiti ponovno vlogo, morda priložiti kak nov izvid ali dopis, kot pa se pritožiti. V primeru pritožbe ima komisija 60 dni časa za obravnavo, v primeru nove vloge pa 30 dni. Veliko vztrajnih staršev poroča o uspehu šele v drugem, tretjem poskusu.

Kaj pa delodajalec?

Delodajalec je v primeru podaljšanja, prav tako kot vi obveščen s strani pristojnega CSD. Vendar pa ga morate pred oddajo vloge (pisno) seznaniti, da obstaja verjetnost, da se vam starševski dopust podaljša za 90 dni.

Vir: http://www.mddsz.gov.si

Komentarji

  1. Pozdravljeni. Ravno danes sem dobila zavrnjeno podaljšano porodnisko. Žan je nedonošenček rojen mesec prej in ima blagi mišični tonus. Se še ne plaži po vseh štirih in tudi stoji in hodi še ne. Hodiva v razvojno ambulanto. Vaše mnenje naj se pritožim, no vidim da ste napisali da je boljše vložiti ponovno vlogo kot pa se pritožiti. Lp

  2. Vztrajajte. Pojdite h vašemu pediatru in zaprosite za priporočilo! Podaljšan porodniški vam pripada. Nekatere mame imajo podaljšan porodniški (pa jim nisem nič fouš), pa njihovemu otročičku nič ne fali. Zakaj ne bi bila še nekaj časa doma, še posebej, če mora otrok v jasli?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.