Dejstva o poroki in zakonu

Thumbnail

Ste vedeli, da beseda zakon pomeni moški? Ter da judovska sveta knjiga moškim določa celo časovni plan, kako pogosto morajo imeti spolne odnose s svojimi ženami? Še več dejstev o zakonu in poroki pa v nadaljevanju.

1 Izraz “zakon” izhaja iz latinske besede mas kar pomeni »moški« ali »moško«. Besedo so v angleškem jeziku prvič uporabili v trinajstem stoletju.

2 Povprečen poročen par preživi sam skupaj samo štirih minute na dan.

3 Talmud (judovska sveta knjiga) zelo strogo prepoveduje zunajzakonski seks, hkrati pa spodbuja zakonski seks. Določa celo časovni načrt, kako pogosto naj možje “razveselijo”, svoje žene. Pomorščaki enkrat v šestih mesecih, vodniki kamel enkrat na mesec, vozniki enkrat na teden, delavci dvakrat na teden in ostali moški vsak dan.

4 Več kot 75% ljudi, ki se poroči s partnerjem, s katerim so imeli afero, se kasneje loči.

5 Tradicionalno so bile družice oblečene podobno kot nevesta, da bi zmedle morebitne druge snubce, zle duhove in roparje.

6 Večje tveganje za ločitev je, če je ženska veliko starejša od moškega, obratno pa ni tako tvegano.

7 Povprečen poročen par seksa 58-krat na leto ali malo več kot enkrat na teden.

8 V Italiji je navada, da ženin in nevesta razbijeta kozarca. Število črepinj bo enako število srečnih let, ki jih bo par preživel skupaj.

9 Stopnja izobrazbe vpliva na starost, pri kateri se pari poročijo. Bolj izobraženi se običajno poročijo kasneje.

10 Največji stres v zadnjih 60-ih letih za poročene pare predstavlja gospodarstvo.

11 Poročni obred običajno konča s poljubom, ker je v starem Rimu poljub veljal kot pravno sredstvo, ki je zapečatilo pogodbe, poroko pa so obravnavali kot pogodbo.

 

12 Skozi večji del zgodovine poroka ni nujno temeljila na medsebojni ljubezni, ampak je bila namenjena pridobivanju premoženja ter zagotavljanju dodatne delovne sile.

13 V Združenih državah Amerike se loči več kot 50% prvič poročenih parov, 67% v drugo poročenih parov in skoraj 74% parov, ki se poročijo v tretje.

14 Poročeni starejši ljudje bolj verjetno ohranijo zdrave navade: se rekreirajo, ne kadijo, zajtrkujejo in redno hodijo na zdravniške preglede.

15 Zaupanje je ključnega pomena za srečo v zakonu.

16 Besede prispevajo le 7% k naši komunikaciji. Ton glasu prinese 38%, telesna govorica pa je odgovorna za 55% sporočil, ki jih zakonca prejemata drug od drugega.

17 Ženske, katerim se zdi delitev gospodinjskih del pravična, so srečnejše v zakonu in več časa preživijo s svojimi možmi kot ženske, ki so prepričane, da možje ne prispevajo dovolj.

18 Raziskovalci so ugotovili, da po štirih letih zakona pride do upada sreče, prav tako pa še v sedmem in osmem letu zakonu. Do polovice vseh ločitev pride v prvih sedmih letih zakona, zato tudi priljubljeni izraz: kritičnih sedem let.

19 Polovica čustvenih afer preraste v spolno afero.

20 Vrstni red rojstva lahko vpliva na to, ali bo zakonska zveza uspešna ali ne. Najuspešnejši zakoni so tisti, kjer se oseba, ki je najstarejši otrok v družini, poroči s partnerjem, ki je najmlajši v družini. Dva prvorojenca sta lahko preveč agresivna in ustvarita preveč napetosti. Največ ločitev pa je med dvema edincema.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja