Darilo, ki si ga želi vsak otrok

Thumbnail

Božični prazniki za marsikaterega starša predstavljajo izjemen stres, marsikateremu otroku pa tudi niso najbolj ljubi. Ker se skoraj vse (na žalost pa velikokrat tudi vse) vrti okrog nakupovanja, pečenja, okraševanja in obdarovanja, to pomeni, da nam ne ostane kaj dosti časa, ki bi ga namenili otrokom.

 

Ko darila enkrat postanejo nadomestek za ljubezen, namesto da bi bila zgolj izkaz ljubezni, otroci začnejo meriti našo ljubezen s tem, koliko daril dobijo.Starši si želimo, da bi bili naši otroci srečni. Ker nam nabiti urniki onemogočajo, da bi več časa preživeli z njimi, to poskušamo nadomestiti s tem, da jim kupujemo darila. Učimo jih, da bi jih darila morala osrečiti. Ko pa darila enkrat postanejo nadomestek za ljubezen, namesto da bi bila zgolj izkaz ljubezni, otroci začnejo meriti našo ljubezen s tem, koliko daril dobijo. Bolj ko so lačni ljubezni, bolj ko je njihov rezervoar ljubezni prazen, bolj nas »prosijo« za stvari, s katerim poskušajo zapolniti praznino, ki jo čutijo.

Ko otroci ne dobijo dovolj pozornosti od tistih, ki jih ljubijo, se njihov rezervoar ljubezni izprazni in počutijo se odrinjene in žalostne.

Ko otroci ne dobijo dovolj pozornosti od tistih, ki jih ljubijo, se njihov rezervoar ljubezni izprazni in počutijo se odrinjene in žalostne.In stvari, ki jih dejansko sploh ne rabijo, tako ni nikoli dovolj. Ni pomembno, koliko daril kupimo ali koliko denarja zapravimo, če so lačni ljubezni, ne bo nikoli dovolj daril, ki bi jih osrečila. Ko odvijejo vsa darila, še vedno čakajo na nekaj več. To »nekaj več« pa je nekaj, kar se ne da kupiti z denarjem.

Česa si v resnici želijo?

Darilo, ki si ga želi vsak otrok, je občutek sprejetosti, povezanosti, ljubljenosti in vrednosti. Tega občutka ne moremo najti v nobenem darilu. Otroci želijo biti z nami in delati to, kar delamo mi. Občutek sprejetosti, povezanosti, ljubljenosti in vrednosti pride s časom, ki ga preživimo skupaj z ljubljenimi osebami, s stvarmi, ki jih počnemo skupaj, in s stvarmi, ki jih počnemo za tiste, ki jih imamo radi.

Tudi dajanje je lahko darilo!

Eden najboljših daril je izkušnja dajanja. Če otrokom dovolimo in jih povabimo, da skupaj z nami pripravljajo darila, jih zavijajo, pečejo piškote in krasijo, postanejo bolj pozorni na to, kaj želijo dati, kot pa na to, kaj želijo dobiti.

Namesto da torej pripravljamo darila in praznike za otroke, jih raje pripravljajmo skupaj z otroki.

Še nekaj napotkov, da bodo prazniki manj stresni in bolj veseli.

  • Sprejmite odločitev, da darila ne bodo postavljena v središče praznikov.
  • Povabite otroke, da skupaj z vami načrtujejo zabavne aktivnosti, ki jih lahko počnete skupaj kot družina, in pozornosti, ki jih vaša družina lahko naredi za druge.
  • Prosite družinske člane in prijatelje, naj svojo naklonjenost do otrok izkazujejo na druge načine in ne z darili. To je npr. lahko skupaj preživet dan, izlet …
  • Otroku pomagajte, da izbere primerna darila.
  • Otrok naj pove, kaj si najbolj želi za darilo, ter doda še drugo izbiro, če prva ne bo možna. Ko otrok dobi darilo, ki si ga resnično želi, ne bo pozoren na to, česa vsega nima. Dobiti darilo, ki si ga močno želi, ga osreči bolj kot odpreti deset daril, ki ga ne ganejo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja