Da gorski reševalci ne bodo reševali prav vaše družine …

Foro: Klemen Klemen

Avgust in september sta meseca, ko je planinska sezona na vrhuncu. Med epidemijo je število obiskovalcev gora naraslo in med njimi so tudi mnoge družine, ki niso vajene hoje v gorskem svetu. Statistika nesreč v gorah skokovito narašča, saj so letos gorski reševalci izvedli že 370 reševanj, medtem ko so pred štirimi leti toliko reševanj opravili v celem letu.

Za varno pot v gore in povratek v dolino so potrebne izkušnje in znanje. Poznamo tri kategorije planinskih poti: navadna, srednje zahtevna in zelo zahtevna planinska pot. Tudi dolga nezahtevna pot je včasih kar naporna in osvojeni vrh je šele polovica poti. Potem nas čaka še sestop, ki je najnevarnejši del planinske poti, saj se večina nesreč zgodi ravno pri sestopu.

Da bo pot lažja in varnejša, smo za vas pripravili pet pravil varne hoje v gore z otroki:

Nabiranje kondicije in izkušenj

Začnimo z lažjimi vzponi, na katerih pridobivamo kondicijo in izkušnje. Lažje vrhove lahko obiskujemo v vseh letnih časih in so pogosto dostopni tudi z otroškim vozičkom. Za dodatno motivacijo otrok poskrbite za planinske dnevnike v katere odtisnete žige osvojenih vrhov in planinskih koč.

Skrbno načrtovanje

Dobro načrtovanje ture je osnova vsakega še tako izkušenega planinca, ko pa se v gore podamo z otroki je zadeva še toliko bolj pomembna. Skrbno preverimo, kam se odpravljamo in kakšna je zahtevnost načrtovane poti. Je na poti odprta planinska koča? So izviri pitne vode? Bomo hodili po soncu? Kakšna je vremenska napoved?

Skrbno načrtovana tura nam prihrani marsikatero nevšečnost. Ko se z otroki podajate na zahtevnejše poti o tem obvezno obvestite svoje najbližje! Povejte jim, kam greste in kdaj načrtujete povratek domov. Dogovorite se na katerih »kontrolnih točkah« se jim boste javili in tako poskrbite za dodatno varnost.

Ustrezna oprema

Opremo izberemo glede na zahtevnost načrtovane poti. Najpogostejši napaki, zaradi katerih bodo otroci hitro izgubili veselje do hoje v gore, sta:

Neuhojeni pohodni čevlji bodo hitro poskrbeli za bolečo planinsko izkušnjo, zato le poskrbimo, da jih otroci pred prvim osvojenim vrhom dobro uhodijo doma. Pri pohodnih čevljih bodimo pozorni tudi na velikost. Otroške noge rastejo hitro in kaj lahko se zgodi, da so čevlji premajhni.

Zaščita pred soncem je v gorah zelo pomembna, zato obvezno poskrbite za ustreza pokrivala, sončna očala in kremo za sončenje!

Označene poti

Gorski reševalci v letošnjem letu opažajo porast iskalnih akcij ljudi, ki se izgubijo, kar je čudno, saj imamo v Sloveniji preko 10.000 km dobro markiranih poti.

Osnovno pravilo, da se v gorah ne izgubite je, da če nekaj časa ne vidite markacije, se vrnite do zadnje markacije in tam pazljivo iščite naslednjo.

Spoštovanje okolja

Ohranimo našo čudovito naravo tudi našim zanamcem. Smeti odnesemo s seboj v dolino in jih odvržemo v ustrezen zabojnik za odpadke. Učimo svoje otroke spoštovanja do okolja, zato ne trgajmo planinskega cvetja in ne vznemirjajmo živali. Opazujmo in občudujmo lepote, ki jih ponuja naša dežela.

Osvoji goro, ne da bi postavil svojo zastavo, temveč, da bi sprejel izziv, užival zrak in opazoval razgled. Osvoji jo tako, da boš videl svet; ne tako, da svet vidi tebe. – David McCullough Jr.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Ne razumem in nikoli nisem razumela te obsedenosti z gorami, plezanje po skalnatih vrhovih in dobesedno tveganje življenja. Če to počnejo samski ljudje, naj počnejo. Ne razumem pa staršev, ki na take nevarne poti vodijo celo manjše otroke. Saj so vendar odgovorni za njihovo varnost. Kot da nimamo doma v okolici čudovitih hribov in gričev, ki jih še ne poznamo in do katerih se lahko sprehodimo.
    Tudi nikoli nisem mogla razumeti poročenih moških, ki se vse vikende plazijo po gorah, doma pa pustijo žene in otroke? Kakšni očetje so to? Namesto, da bi se ukvarjali z otroki in uživali v družini, rinejo v gore. Potem pa padejo, se ponesrečijo in gorski reševalci spet tvegajo svoja življenja, da jih najdejo in da jih s helikopterjem odpeljejo v dolino. Nekateri se hudo poškodujejo, drugi se pri padcih celo ubijejo. To je zasvojenost!
    Zelo nevaren, adrenalinski šport.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja