Česa se otroci naučijo ob maminih in očkovih zmenkih?

Thumbnail

Redni zmenki so čudovit ritual za pare – ne samo ob njunih začetkih, ampak tudi v zakonu, pa čeprav je včasih zahtevno. Nenazadnje je to pomembna lekcija za otroke …

Če želite, da se vaši otroci umetnosti zmenkov naučijo od vas namesto od svojih vrstnikov in trenutne kulture zmenkarij, potem jim ponudite zgled!Poročeni pari z otroki imajo običajno kup obveznosti in le malo prostega časa. Vendar to ni opravičljiv razlog, da si ne bi redno »ukradli« časa za zmenke, ravno nasprotno – še toliko bolj so pomembni.

Zmenki pa niso pomembni samo za zakonca, ampak tudi za njune otroke, še posebej malce večje, ki že dobro razumejo, kam in zakaj se odpravljata mama in očka. Ob tem se pravzaprav tudi sami učijo tega, kako in zakaj hodimo na zmenke.

Če želite, da se vaši otroci umetnosti zmenkov naučijo od vas namesto od svojih vrstnikov in trenutne kulture zmenkarij, potem jim ponudite zgled!

Prednosti za starše:

Odklop

Pozabite na otroke, račune, službo, nepospravljeno hišo in se osredotočite samo na vaju. Ne pogovarjajte se o omenjenih temah in se namesto tega obnašajta, kot da še vedno poskušata osvojiti srce drug drugega.

Skupno doživetje

Lahko se odločita, da vsakokrat eden izbere, kaj bosta počela. Lahko občasno eden preseneti drugega. Lahko postavita osnovna pravila, kaj mora vsak zmenek vsebovati. Pomembno je, da se za vsak zmenek vsaj malce potrudita. Nikakor pa ni potrebno, da za to porabita veliko denarja. Z malce iznajdljivosti in smisla za humor se imata lahko imenitno na zelo preproste in izvirne načine.

Obnovitev zaveze

Ljubim te še bolj, kot sem te na poročni dan, in vsak teden znova ti želim pokazati in povedati, koliko mi pomeniš.

 

Česa se ob tem naučijo otroci?

Zakaj hoditi na zmenke

Otroci ob tem začutijo, da se imata mama in oče tako rada, da drug drugega obravnavata kot najpomembnejši osebi na svetu. In ob tem otroci ne trpijo, čeprav morajo kako urico preživeti brez njiju. Ob tem se učijo tega, kaj pomeni zaveza. Spoznavajo, da zmenek ne pomeni pošiljanja sms sporočil in dolgovezenja o lastnih interesih, ampak da gre za prizadevanje, da bo osrečil drugega in za zavezo temu cilju ne glede na vse.

S kom hoditi in s kom se poročiti

Pogovarjajte se z otroki tudi o svojih izkušnjah z zmenki pred poroko in o tem, kako sta s sozakoncem prišla do odločitve, da se ravno vidva poročita. Naj ob tem pridejo do spoznanja, da se bodo poročili z nekom, s komer bodo hodili na zmenke, in da se zato splača zmenke izkoristiti zato, da zares dobro spoznajo drug drugega.

Kako oblikovati svoje zmenke

S tem, ko sta oče in mama ustvarjalna, aktivna in izvirna pri oblikovanju svojih zmenkov, tudi otroke učita tega, kako pomembno je drugemu darovati svoj čas, trud, ustvarjalnost. Spregovorita otrokom tudi o tem, da sta se na zmenku imela lepo, in o tem, kaj sta zanimivega ali zabavnega doživela. To bo v otrocih prebudilo upanje, jim dalo navdih in postavilo merila, kaj je vredno njihovega časa in srca.

Vključite otroke!

Čeprav se zmenek odvija v dvoje, pa lahko včasih otrokom omogočite, da so na poseben način malce soudeleženi. Naj bodo na primer oni tisti, ki sprejmejo moža (očeta), ko pride iskat svojo ženo (mamo) in pozvoni pri vratih: »Dober dan, prišel sem po Lucijo (pove ženino ime)«. Otroci naj ga pospremijo v dnevno sobo in ga malce povprašajo o njegovih namenih za ta večer, medtem ko čakajo na prihod mame. Ko ona slovesno vstopi (iz druge sobe ali pa stopnicah iz višjega nadstropja), naj mož vstane, nato pa ji izroči šopek ali darilce in jo poljubi na lice. Potem skupaj odideta na zmenek.

 

 

Ob takšnem dogajanju se bodo otroci lahko zabavali, hkrati pa dobili občutek za pomembnost in dostojanstvenost dogodka. Ob tako postavljenih standardih bodo laže zavrnili klavrn nadomestek zmenka nekje na zakotnem kraju ob steklenici in z nespoštljivo osebo ob sebi.

Naši otroci se bodo nekega dne poročili z osebo, s katero bodo hodili na zmenke. Če jim kot starši postavimo dober zgled in obenem pokažemo, da nam je sozakonec prioriteta, bomo otrokom dali dragoceno popotnico za pot v zakon in v njem.

 

Prirejeno po Becky Rickman/Familyshare