Česa ne potrebujemo (nujno) za dojenčka

Vir: Unsplash

V času veselega pričakovanja se bodoči starši slej kot prej srečamo s seznamom stvari, ki naj bi jih potrebovali za življenje z dojenčkom. Tovrstni seznami so običajno dolgi in obsežni ter terjajo kar konkreten poseg v denarnico. Ker si kot mladi starši ne predstavljamo dobro, kaj bomo za dojenčka dejansko potrebovali, na trgu pa prisrčnih izdelkov za majhne štručke kar mrgoli, se nam rado zgodi, da kupimo več kot v resnici potrebujemo.

Dokler otrok ne hodi, so copati in čevlji povsem nesmiselni oz. lahko celo škodljivi.Pri čemer je, pozor, poudarek na nas. Več kot potrebujemo mi – starši. Ker, roko na srce, dojenček za svoj obstoj in zdrav razvoj ne potrebuje veliko stvari.

Iz trgovine ne potrebuje praktično ničesar, iz naših seznamov pa izjemno malo. Velika večina opreme in pripomočkov za dojenčke je namreč zgolj navada, ki jo je naša zahodna družba razvila zaradi lastnega udobja in hrepenenja po čim bolj brezskrbnem ter lahkotnem življenju, ne pa resnična nujnost, kot nam to želi vsiliti.

Večina od teh stvari je tu zato, da služijo nam – staršem. Bodisi da nam olajšajo in poenostavijo že tako ali tako Za osnovno nego povsem zadoščata trdo milo in hladilno mazilo za primer vnete ritke.pestro življenje z dojenčkom, bodisi da v našem domu ustvarijo prijetno vzdušje. In s tem ni nič narobe! Povsem normalno in v redu je, da se tovrstne opreme in pripomočkov poslužujemo, če nam tako paše. Prav pa je tudi, da pred nakupom sicer povsem samoumevnih stvari, med katerimi so mnoge celo simbol za dojenčka, premislimo in pretehtamo, kaj nam določena stvar pomeni oziroma ali našemu načinu in stilu življenja ustreza ter nenazadnje ali in koliko jo sploh nameravamo uporabljati.Pri sestavljanju naših lastnih seznamov obvezne opreme in pripomočkov za dojenčka sta nam lahko v pomoč naslednja dva seznama.

Stvari, ki jih dojenček ne potrebuje in brez katerih lahko kot starši dojenčka povsem normalno funkcioniramo in jih tudi precej z lahkoto pogrešamo:

Otroška sobica Dojenček ne zna, ne more in noče biti sam.

Samostojna posteljica, zibka, prenosno posteljica Dojenček se najbolj umirjeno in varno počuti, če spi ob mami, pa še nočno dojenje je na ta način tako za mamo kot za dojenčka najbolj enostavno.

Duda Dojenček ne potrebuje dude, ampak mamo, njeno naročje in njene prsi. Poleg tega se sploh na začetku, dokler se dojenje ne vzpostavi, duda odsvetuje, da ne pride do sesalne zmede.

Stekleničke, grelniki in sterilizatorji Za dojenčka je daleč najbolj optimalno materino mleko, hkrati pa je dojenje tudi najbolj preprosto in varčno.

Posebna previjalna miza Dojenčka lahko previjamo praktično kjerkoli – na že obstoječi komodi, na pralnem stroju, na postelji ali celo na blazini na tleh. Slednje je še posebej praktično, če je dojenček zelo živahen, saj na ta način ne more nikamor pasti.

Ležalnik, gugalnik, stajica in hojica Pretirana uporaba teh pripomočkov zavira ali celo škoduje dojenčkovemu razvoju. Za optimalen motoričen razvoj mora biti dojenček čim več časa na tleh, da se lahko prosto giba. Ko bo otrok razvojno sposoben in pripravljen, bo shodil sam in brez pripomočkov.

Gora igrač Dojenčku je igrača vse, kar vidi in doseže. Poleg tega so ponavadi najboljše igrače prav tiste, ki to niso.

Otroški stolček za hranjenje z različnim nakloni Prvih 6 mesecev, ko dojenček še ne sedi, stolčka sploh ne potrebuje, saj je zanj najboljše, da se izključno doji, nato pa se nam splača, da kupimo kakšen bolj vzdržljiv stolček, ki ne bo zasedel veliko prostora in bo čimbolj enostaven za čiščenje.

Slinček Povsem enako uporabni kot slinčki so tudi tetra plenice, kuhinjske serviete ali nekoliko večje majice za doma, ki jih ni škoda.

“Baby” sekljalnik Povsem enako dober je navaden palični mešalnik ali kakršen koli drug sekljalnik.; dojenčku pa lahko gosto hrano uvajamo tudi po “BLW metodi” (na način, da se otrok hrani sam), kjer je hrane ni treba pasirati.

Otroški set krožnikov, pribora in šalčk Dojenčki povsem brez problema jedo tudi iz povsem običajnega pribora, le da je manjše velikosti.

Majhne številke copat in čevljev Dokler otrok ne hodi, so copati in čevlji povsem nesmiselni oz. lahko celo škodljivi; razvojno gledano je za otroka najbolj zdrava bosa hoja oz. bosi hoji čim bolj prilagojena obutev.

Draga oblačila Dojenčki oblačila izredno hitro prerastejo; ko pa enkrat začnejo jesti, se tudi zelo rada umažejo.

Otroška kozmetika Za osnovno nego povsem zadoščata trdo milo in hladilno mazilo za primer vnete ritke.

Stvari brez katerih se da prav tako živeti, vendar pa zahtevajo nekaj več napora, vloženega truda, pozornosti in časa:

Voziček Več kot odlična alternativa vozičku je ergonomska nosilka ali trak za nošenje. Dojenčki potrebujejo bližino, dotik in mamino naročje. V maminemu naročju se počutijo najbolj varno in ljubljeno. Poleg tega pa je voziček tudi precej nepraktičen in zamuden. Z njim ne moremo povsod in nimamo prostih rok.

Otroška banjica Dojenčka lahko zelo enostavno umijemo tako, da gre skupaj z nami v naročju  pod tuš, ali pa ga skopamo v čebričku oz. za kopanje primernem »vedru«.

Previjalna podloga Namesto previjalne podloge lahko povsem preprosto uporabimo navadno brisačo ali tetra pleničko.

Plenice Določeni dojenčki so po zaslugi metode “brezpleničarstva” in seveda izjemno doslednih, pozornih in prisotnih starših brez plenic že od rojstva dalje.

Pred mrzličnim nakupovanjem se je tako vredno usesti in dobro premisliti, kaj je tisto, kar želimo našemu otroku dati zaradi nas samih in kaj je tisto, kar od nas zahteva družba s svojimi številčnimi oglasi in raznoraznimi smernicami.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja