Če bomo starši iskreno iskali smisel, bodo naši otroci lažje šli skozi življenje

Foto: Shutterstock

Od rojstva gredo naši otroci skozi mnoge faze. Preko prvih faz jih starši nesemo, nato vodimo za roko in nazadnje jih spremljamo samo še s pogledom. A pride mejnik, od koder je spremstvo prisotno samo še v duhu, v obliki blagoslavljanja na daleč in v obliki molitve. Vzgajamo predvsem s tem, kako živimo, kar smo, kaj uresničujemo in kakšna pričakovanja gojimo do mladega človeka. Otrokom moramo dati vedeti, da pričakujemo, da bodo razvili svoje potenciale, sicer lahko oviramo možnost njihovega razvoja. Seveda pa jim mora biti jasno tudi to, da jim bomo v podporo.

Vzgajamo predvsem s tem, kako živimo, kar smo, kaj uresničujemo in kakšna pričakovanja gojimo do mladega človeka.

Vse težave so premostljive, če najdemo smisel

Svet, v katerem živimo, je čuden splet zlaganega, navideznega, izmuzljivega, negotovega in pogosto nemoralnega. Starši smo zatorej še toliko bolj dolžni skrbeti za svojo trdnost. Pogosto smo edini trdni branik, na katerega se otroci vse tja do odraslosti lahko oprejo.

Občutki nemoči so nam vsem odraslim domači, otroci pa se bodo z njimi srečevali še veliko pogosteje. Če želimo v tem svetu preživeti, nujno potrebujemo upanje in smisel. V iskanju smisla ni konca poti, ni cilja, smisel ni dosežek. Korak za korakom se razkriva, medtem ko živimo, ko pridobivamo izkušnje, ko padamo, ko se pobiramo. Ne dosežemo ga na silo. Je nekaj, po čemer hrepenimo, kar je vgrajeno v bistvo skrivnosti – zakaj smo se sploh rodili na ta svet. Zajema lekcije, ki se jih moramo naučiti, talente, ki jih moramo razviti in ljudi, s katerimi si vzajemno pomagamo izpolniti poslanstva. V naravi vse, kar nima smisla, slej ko prej propade. Če smisla ne najdemo znotraj sebe, to ustvarja nemir, stisko in praznino. Iskanje miru in smisla terja čas in potrpežljivost.

Smisla življenja ti ne more pokazati nihče drug. Je skrit v človekovi duši in najdeš ter izpolniš ga lahko le ti sam. Vse težave postanejo premostljive, če se zavedamo, da ima naše življenje smisel.

Vedno izberimo upanje. Okoliščin pogosto ne moremo spremeniti. Lahko pa izberemo svoj odnos do situacije in vedno lahko spremenimo sebe.

Lahko starši otrokom pomagamo najti smisel življenja?

Če bomo kot starši na tem področju ves čas dejavni sami, bomo z zgledom lahko izjemno vplivali na svoje otroke, ne glede na njihovo starost. Pri iskanju rešitev in napotkov iskanja življenjskega smisla ne moremo mimo Viktorja Frankla, avstrijskega juda, psihiatra, ki je svoj nauk črpal iz osebnih preizkušenj preživetja v nacističnem taborišču.

  1. Vedno izberimo upanje. Okoliščin pogosto ne moremo spremeniti. Lahko pa izberemo svoj odnos do situacije in vedno lahko spremenimo sebe.
  2. Vsako jutro se vprašajmo, zakaj smo danes tukaj. Tudi otroke naučimo, da se pogosto sprašujejo, zakaj so, kjer so, kaj je njihova naloga.
  3. Naučimo se jokati. Ne, tukaj ni mišljeno, da se spremenimo v cmere. Solze so lahko tudi steber notranje moči in poguma.
  4. Sebe in otroke vedno znova opozarjajmo, da nekaj ni pravilno samo zato, ker to pač počnejo »vsi«. Včasih je treba in je prav narediti kaj, s čimer se skoraj nihče ne strinja. Za hojo po tej poti je potreben izjemen pogum in notranja moč.
  5. Povežimo se s svojim čutenjem. Pogosto notranji glas vesti daje vse odgovore. Sprašujmo tudi otroke. In to ne z vprašanjem – »kaj pa ti misliš«. Sprašujmo jih – »kaj pa ti v zvezi s tem čutiš«.
  6. Dneve izpolnimo z dobrotljivostjo. Drobna dejanja dobrote življenje izjemno polnijo s pomenom.
  7. Ne vrtimo se okoli svojega popka. Bolj ko človek pozabi nase in se preda nekemu cilju ali drugi osebi, bolj raste kot človek.
  8. Razvijajmo empatijo. Bolečine drugih ne moremo oceniti z našimi občutki. Sočustvujmo z drugimi, tudi če se nam njihova tragedija ne zdi tako tragična.
  9. Najbolj se spreminjaš tedaj, ko je življenje težko. Ne iščimo bližnjic. Zgoditi se mora prav vse, do našega osebnega »dopolnjeno je«.

Kateri so znaki, da smo smisel življenja našli?

Všeč so mi spremembe

Če si našel smisel življenja, potem ga občutiš kot brezmejno morje možnosti. Naj starost ne bo izgovor. Vedno se da veseliti, iskati in poskušati nove stvari. Kakšen zgled svetu so takšni starostniki!

Uživam v svojem življenju

Idealno bi moral vsak dan ob prebujanju komaj čakati, kaj ti ima prinesti in pokazati nov dan. Koliko naših juter je takšnih? Vsak dan je darilo, ki ga prejmemo navsezgodaj zjutraj. Samo odviti ga moramo.

Veselim se prihodnosti

Vsega na tem svetu je dovolj za vse in tudi ti imaš pravico do svojih želja. V nas je moč, da gremo po poti, ki si jo srčno želimo.

Imam se rad(a)

Če se imaš rad, občutiš pristno srečo. Ko se zjutraj pogledaš v ogledalo, si povej kaj milega, lepega, ljubečega. Ko greš zvečer spat, se zahvali vsaki celici, ki te je tako čudoviti podpirala in peljala skozi dan. Povej tudi svojim ljubim, da jih imaš rad.

Ne želim ugajati za vsako ceno

Spoznaj in izražaj le to, kar zares si. Kakšna samozavest veje iz ljudi, ki ne nosijo maske!

Zaupam si

Vsaka napaka, ki si jo v življenju naredil, te je nečesa naučila. Bolj izkušen in bolj spreten kot si, lažje zaupaš, da hodiš po pravi poti.

Zakaj je pomembno najti smisel?

Ker to vpliva na naše duševno zdravje. Mnoge psihične težave so rešljive z iskanjem nečesa, kar daje življenju vrednost. Pomembno je, da vemo, da počnemo nekaj, kar v sebi nosi vrednost za nas ali druge. Če sledimo smislu svojega življenja, nam to pomaga dosegati ravnovesje in postavljati prioritete. Ko ima naše življenje namen in vrednost, se čutimo zadovoljne, hvaležne in izpolnjene.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja