Čas za bikinke?

Foto: Canva

So bikinke primerne kopalke za spodobna dekleta in ženske ali ne? Kakšne kopalke bi bile primerne za hčerko? Kakšno zvezo ima z bikinkami avtomehanik?

Ste vedeli, od kod »bikinke«?

Bikini kopalke je izumil Luis Reard, avtomehanik, sin lastnice trgovine s spodnjim perilom. Poimenoval jih je »bikini«, po atolu, kjer je bila odvržena ena od atomskih bomb, saj je bil mnenja, da bodo bikinke v svetu pustile »atomske posledice«. Dvodelne kopalke torej niso nastale iz želje, da bi si ženske v mokrih enodelnih kopalkah ne prehladile ledvic, temveč iz poželjivega pogleda na žensko telo.

Luis Reard in ene prvih bikini kopalk. 

Pravi izziv pa je bil dobiti manekenke, ki bi bile pripravljene na modni pisti nositi tovrstne kopalke. Vse po vrsti so namreč to nalogo zavrnile in tako je prve bikinke na modni reviji nosila striptizeta.

Naše navade, občutek za spodobnost, se je ob modni industriji in sledenju zvezdnicam počasi spremenil in danes dekle v bikinkah na plaži ni pravzaprav nič posebnega. Za ženske možgane, seveda … 🙂

Kaj pravi o bikinkah teologija telesa?

Kaj je o kopalkah povedal Karol Wojtyla? »Nič ni nespodobnega, če uporabljamo kopalke na prostoru za kopanje, če pa bi jih imeli oblečene na ulici ali na sprehodu, bi bilo ravno nasprotno spodobnosti« (Ljubezen in odgovornost).

Kasnejši papež Janez Pavel II. torej ne izpostavi točno tipa kopalk, a tudi pri drugih vsebinah in vprašanjih ne daje jasnih navodil, temveč vedno znova kaže na naše srce. Poudari pa nekaj zelo pomembnega: kaj imamo oblečeno, je zelo odvisno od okoliščin, konteksta.

Kolikor sva zasledila, najbolj poznana razlagalca teologije telesa Christopher West in Jason Evert ne zagovarjata nošenja bikini kopalk. Midva pa imava malo drugačno mnenje.

Ko o bikinkah razmišljava zakonca sodobnega časa

Pri razmišljanju o temi bikini kopalk (pri čemer je bila moška prisotnost zelo dobrodošla) sva se strinjala, da so tudi enodelne kopalke lahko zelo različne – od takih, pri katerih težko najdeva drugačen opis kot »seksi«, do povsem »spodobnih«.

Nemogoče je torej reči, da so enodelne kopalke bolj spodobne kot dvodelne. Celo tiste, ki bi naj zakrivale »malo več«, so lahko bolj dražljive od takih, ki zakrivajo manj. Tako kot so gole prsi na plaži lahko manj izzivalne od »push–up« kopalk.

Količina blaga pri kopalkah očitno nima tolikšnega vpliva na spodobnost, kot bi si človek mislil. Kaj je torej tisto, s čimer se ženska na plaži še izraža in sporoča odnos do sebe in svoje ženskosti?

 

 

Enodelne kopalke iz serije Jessice Ray, znane igralke, ki je naredila zanimivo raziskavo o bikinkah, v svoji spletni prodajalni oblačil pa prodaja predvsem kopalke, ki »skrijejo več«. Njenemu govoru lahko prisluhnete tukaj.

Vsaka ženska želi biti lepa in privlačna. Vendar lahko z vedenjem, držo telesa, hojo, dejanji … izraža sebe in tako privlači nekoga, ki jo želi bolje spoznati.  Ali pa svojega fanta oz. moža že ima in je preprosto lepa.

Lahko pa v strahu, da bi kdo spoznal njeno osebnost, raje zapeljuje in izziva samo s svojim telesom.

Kot je nekoč dejala neka najstnica: Lažje je pred tipom sleči telo kot srce (povzeto po knjigi Kako najti pravo ljubezen Jasona Everta)

Na plaži sta lahko ena ob drugi mamica in ženska brez otrok, istih let. Obe imata lahko lepi postavi, enake kopalke, vendar bo druga s svojo držo mnogo bolj zapeljiva kot mamica, ki se sklanja k otrokom, reže jabolka, briše čokoladne obrazke.

Ne pomeni, da mamica ni čudovita. Pomeni le, da je čutiti, da nima potrebe, da bi zapeljevala in iskala potrditev zunaj sebe.

Moški o bikinkah

Moški smo »cherry picking« (naši možgani opazijo samo češnjo na vrhu torte). Vedno bomo opazili tisto, ki je najbolj izzivalna. Če bi bila v kopalkah ženska na ulici, bi opazili njo, na plaži, kjer so v kopalkah vse, opazimo tisto, ki ima najbolj izzivalni bikini.

 

 

Moški možgani opazijo »češnjo«, čeprav muffin morda skriva veliko slajšo vsebino. 🙂 

Ne gre za to, da bi bil naš smisel ležanja na plaži buljenje v dekleta in ženske ter analiziranje njihovih kopalk in teles. Naši možgani enostavno tako delujejo. Seveda sem jaz odgovoren, kaj napravim s pogledom, da pogleda ne razvijam v sanjarjenje, da poskušam tudi to žensko ali dekle videti kot božjo hčerko. A da ne bi opazil, pač preprosto ne gre.

Bikinke in naše hčerke

»Norčevale so se iz mene, ker sem edina imela enodelne kopalke!« je pripovedovala najina 9-letna hčerka, ko je zaključila s plavalnim tečajem. »Všeč pa jim je bila slika konjev na mojih kopalkah. One so vse imele kopalke na modrček … potem pa itak še nimajo prsi in so jim zlezli modrčki narazen, da se jim je vse videlo in so si stalno popravljale …«

Vesela sva bila, da utemeljevanje, zakaj ima ona enodelne kopalke, ni bilo potrebno.

Naše hčerke zahtevajo veliko naše pozornosti, pri oblačenju pa še posebej tisto, skrito, ko moramo starši preprosto kaj začutiti. Za najmlajše je najlažje, da so brez ali pa nosijo preprosto samo spodnji del kopalk, še posebej če hodimo na manj obljudene plaže.

Ko začutimo, da se je začel pojavljati sram, pa čeprav morda ni še nič konkretnega – morda le starši začutimo, da bi bilo primerneje tako – je čas, da kupimo enodelne ali pa tankini kopalke, ki zakrijejo večji del njenega telesa. Tako se bo v kopalkah čutila bolj udobno, povsod bo lahko tekala, brez da bi ji modrček smešno zlezel (in ničesar več ne skrival). Tovrstne kopalke je smiselno izbrati tudi v primeru, če hodimo na bolj obljudene plaže.

 

 

Tankini in bikini kopalke. Tankini kopalke so manj seksualizirane, hkrati pa ohranjano praktičnost dvodelnih kopalk in so preproste, kadar je potrebno uporabiti stranišče. 

Prezgodnja izbira dvodelnih kopalk v smislu modrčka ali mini topa v kombinaciji s hlačkami naše deklice prezgodaj seksualizira. Z vsemi temi podobami se že tako ali tako pogosto srečujejo in se učijo zapeljivega obnašanja (presenetljivo je, da vse te podobe prihajajo do naših hčera, četudi nas mnogo nima televizije). Prav neverjetno je, kako hitro začnejo posnemati zapeljive gibe, če oblečejo kakšna taka oblačila, s katerimi se primerjajo s tem, kar so videle.

 

 

Da bi bila seksualizacija deklic popolna, zdaj lahko kupite tudi podložene modrčke za deklice, ki še sploh nimajo prsi!

Dvodelne kopalke bi bile najbrž primerne, šele ko dekle resnično postaja dekle. Ko ji kopalk ne moremo več kupiti brez njene prisotnosti. A vseeno tudi na nakup teh pojdimo skupaj. Najbolje z očetom. Pomagajmo ji najti model, v katerem se bo v prvi vrsti počutila udobno in prijetno. Naj se usede, skloni, počepne, dvigne roke, se dotakne s komolci … Je vse ostalo na mestu?

Ravnotežje

Dostojnega obnašanja moramo učiti hčerke od vsega začetka (najbolj koristen bo seveda zgled) in jim pomagati pri razločevanju, na kakšnem prostoru je nekaj primerno in kje ni.

Zagotovo pa je za ženske, za mamice in za njihove hčerke vedno izziv loviti ravnotežje, kako z oblačili, tudi kopalkami, poudariti lepoto in hkrati zakriti globino ženske skrivnostnosti.

Polonca in Tomaž Sokol v Zavodu iskreni.net skupaj vodita predavanja in delavnice teologije telesa za mlade, prilagojena predavanja pod naslovom »Nemirno telo, mirno srce« pa izvajata tudi v osnovnih šolah. Od leta 2012 sta spregovorila že preko 4000 mladim širom Slovenije.

Več o programih teologije telesa za mlade najdete na naši spletni strani. Program toplo priporočamo in vas vabimo, da termin rezervirate čimprej.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja