Čas izkusimo ali le porabimo?

Thumbnail

Se šibimo po težo dnevnih obveznosti? Ali gremo korak za korakom in se polno posvetimo vsaki stvari posebej? V prvem primeru je dan lahko zelo stresen; v drugem lahko zares živimo v vsakem trenutku.

 

 

Kljub temu da bi si želeli, da nismo pod stresom, ampak da uživamo v svojem delu in prostem času, ne gre vedno tako, kot si zamislimo. Anselm Grün v svoji knjigi Življenje in poklic preprosto pravi: bistveno je, da si priznamo, da lahko naredimo samo eno in ne tisoč stvari ob istem času.

Počasni in hitri čas

Bistveno je, da si priznamo, da lahko naredimo samo eno in ne tisoč stvari ob istem času.

Počasni čas je tisti, v katerem užijemo vsak trenutek. To so lahko pogovor z zakoncem, igra z otroki, sprehod, branje … Gre za to, da v tem času uživamo. Tega časa nam ni potrebno natrpati z različni aktivnostmi, čeprav se nam včasih zdi, da moramo tudi t. i. prosti čas strukturirati, napolniti z dejavnostmi ter ga na ta način kvalitetno izkoristiti.

Na drugi strani pa je hitri čas, ko se nam kopičijo zadolžitve (naj bo to v službi, gospodinjstvu ali kje drugje) – v tem času moramo biti hitri in osredotočeni. Pomaga nam, če se prepustimo in vso pozornost namenimo stvari, s katero se tisti trenutek ukvarjamo. Bistveno pri tem je, da se hitrost ne spremeni v pritisk. Že prej omenjeni avtor pravi, da so pri ljudeh, ki so v hudi časovni stiski, pogosto notranje blokade tiste, ki kradejo čas in ga tako zapravljajo.

Časovna ekologija

Imajo naši dnevi jasno strukturo? Si načrtujemo čas tako za delo kot za družino in dom? Si vzamemo čas tudi zase, za osebno rast? Če čas jasno razporedimo, potem ga obvladujemo; in čas ne obvladuje nas.

Vsakodnevno potrebujemo oboje: hitri čas, v katerem smo učinkoviti pri opravljanju naših zadolžitev, ter počasni čas, v katerem se enostavno prepustimo in ne mislimo na to, kaj bomo počeli v naslednjem »koraku«. Če uravnovesimo oboje, lahko govorimo o časovni ekologiji. To pomeni, da s časom znamo ravnati, ga prav uporabiti; pomeni tudi, da časa ne porabimo, temveč ga izkusimo in doživimo.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja