Čas – glavna valuta nemške družinske politike

Thumbnail

Nemška ministrica za družino izpostavlja čas kot ključno »valuto« v družinski politiki in predlaga ukrepe za lažjo vključenost zaposlenih starih staršev v skrb za vnuke.

Po izidu poročila o stanju v nemških družinah si je nemška ministrica za družino, Kristina Schröder, kot eno svojih ključnih nalog zadala zavzemanje za to, da bi družine imele več časa zase. »Čas je glavna valuta naše družinske politike,« je dejala ob predstavitvi poročila. »Starši potrebujejo čas, da bi svoje otroke spremljali na poti v življenje, potrebujejo čas zanje, kadar ti potrebujejo podporo ali nego.«

Časovno politiko namerava postaviti za eno od samostojnih področij znotraj družinske politike, je še napovedala. Čas za družino naj bi bil namreč tudi eden ključnih dejavnikov pri odločanju, ali bo par imel otroke in koliko. 

V tem vidi velik izziv, saj se zaveda, da je »želja, da bi imeli več časa za družino, pri starših na prvem mestu, celo pred željo po več denarja«, čeprav se zaveda, da družbene strukture in svet dela pogosto niso združljivi s potrebami družin.

Iz poročila neodvisne komisije izhaja, da 63 odstotkov očetov in 37 odstotkov mater z mladoletnimi otroki toži nad tem, da se zaradi pomanjkanja časa premalo posvečajo svojim otrokom. Kar 40 odstotkov družin z otroki pa je »pogosto ali vedno« pod časovnimi pritiskom. V še slabšem položaju so matere samohranilke, od katerih je vsaka druga podvržena stalnemu tovrstnemu stresu.

Tudi otroci med 6. in 11. letom imajo občutek, da imajo starši premalo časa zanje – dve tretjini otrok pogrešata več časa s svojimi očeti, ena tretjina pa s svojimi mamami. Večina mater si želi službe, v katerih je možen skrajšan delovnik (30-35 ur tedensko). Ministrica zato poziva delodajalce k večji fleksibilnosti glede delovnega časa za zaposlene z družinami.

“Starostarševski dopust za nego vnukov”

Zanimiv pa je ukrep, ki ga načrtuje ministrica iz vrst Krščanske demokratske stranke (CDU) in naj bi bil v pomoč družinam, to je vpeljava možnosti odsotnosti z dela za stare starše. Tisti stari starši, ki so še zaposleni, pa bi želeli skrbeti za svoje vnuke, bi po tem predlogu lahko koristili možnost odsotnosti z dela, čeprav finančne kompenzacije za ta čas ne bi bili deležni. Možnost odsotnosti naj bi bila vezana na čas, ko lahko odsotnost z dela koristijo starši (do največ treh let).

Ena od možnosti vključitve starejših v pomoč družinam je tudi prostovoljno javno delo, v katerega se lahko vključijo starejši in pomagajo družinam. Zaradi se manjšega števila otrok namreč vedno več nemških starejših ostaja brez ali pa pogreša več vnukov. Knjižnice ponekod že ponujajo možnost posredovanja med zainteresiranimi upokojenci in družinami s potrebo po pomoči. 

Spremembe in več fleksibilnosti pa bodo uvedli tudi v čas starševske odsotnosti z dela. Do sedaj so lahko nemški starši eno leto možne triletne odsotnosti prenesli v čas do otrokovega 8. leta, po novem bodo lahko dve leti prenesli v obdobje do 14. leta.

Vur: zeit.de

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja