Bomo tako zagnano, kot se bojujemo proti koronavirusu, razkuževali, umivali in delali zaloge tudi v svoji duši?

Foto: Shutterstock

Novi koronavirus je v Evropi udaril skoraj sočasno kot se je začel postni čas. Ni nas presenetil. Dva meseca prej je izbruhnil na Kitajskem in verjetnost, da se razširi k nam, je bila precejšnja. A če ljudi sedaj preplavlja strah pred tem virusom – smo se ustrezno oborožili za boj proti virusom greha, zla, razvad, odvisnosti …?

Zaščitne maske, navodila za pravilno umivanje, razkužila in zaloge za dušo

Ko je bilo jasno, da je novi koronavirus prve žrtve terjal v sosednjih državah, da so mesta v karanteni in je le še vprašanje ur, kdaj bo prvi primer okužbe tudi pri nas, so se ljudje množično želeli zaščititi. V Postni čas je posebna krščanska oblika karantene.prodajalnah so pošle zaščitne maske, razkužila so se prodajala za med, marsikatera trgovina je bila dodobra izropana osnovnih živil.

Smo se tako zagnano, kot sedaj branimo svoje telo, pripravljeni boriti tudi za svojo dušo? Kje so zaščitne maske, navodila za pravilno umivanje, razkužila in zaloge za dušo? Ne da se jih kupiti v trgovini, a so vsakomur na voljo v zadostnih količinah. Imenujejo se post, molitev, spoved, branje Svetega pisma in »polnjenje« z vsebinami, ki bogatijo dušo.

Milost krščanske karantene

Vemo, da je greh že dolgo med nami, da se širi hitreje in bolj silovito kot novi koronavirus, zato bi morali proti njemu ukrepati še mnogo odločneje. O tej veliki grožnji bi morali pisati vsi mediji, se sestajati krizni timi, na to temo sestankovati voditelji. Kolikor bolj pomembno je ohraniti živo dušo kot telo. Vsekakor moramo skrbeti tudi za slednje – odločno ukrepati in vestno slediti reku: »Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal!«, a naša skrb in naš strah za telo je marsikdaj mnogo večji v tem, kar je zemeljskega, pozabljamo pa na dušo, ki ji je po odrešenju obljubljena večnost. Na to pa nas še posebej opominja postni čas.

Postni čas je posebna krščanska oblika karantene. Je čas, ko smo posebej povabljeni, da se očistimo tega, kar nas dela bolne, odvisne, razvajene, grešne. Je čas samote, pa tudi drznosti in poguma, ki nam pomagajo postajati bolj to, kar smo: Božji otroci. Za razliko od 14-dnevne karantene novega koronavirusa ne ponuja strahu, strogih zdravstvenih in varnostnih ukrepov in negotovosti, ali bomo ozdraveli ali bo prišlo do zapletov, temveč mir, svobodo, veselje in gotovost.

 

Odločno ukrepati in se vztrajno boriti

Ni modro misliti »saj sem še mlad(a), meni ta virus že ne bo škodil«. Vsak od nas je namreč lahko njegov prenašalec, če se sam trdovratno ne bori, da ga z umivanjem rok in drugimi ukrepi ne prenese vase in na druge. Podobno je z grehom – le zavedno, z odločitvijo ga ne širimo nase in med druge. In podobno je tudi s postnim časom; brez trdne zaveze in napornega vsakodnevnega truda gre priložnost, da bi se »čistili«, prav lahko mimo nas. In prav lahko bi bila zadnja. Nihče namreč ne ve ne ure, ne dneva.

Marsikateri svetnik je Boga našel prav v času bolezni. Naj bo tudi čas novega kornavirusa in letošnji postni čas za nas čas skrbi ne le za telo, temveč tudi za dušo. Naj ne bo čas strahu, temveč čas poguma, zaupanja in preventivnih ukrepov, umivanja, razkuževanja in delanja zalog. Kot nas namreč napada zlo, bo večina med nami najverjetneje zbolela tudi za takšnim ali drugačnim virusom.

»Blagor človeku, ki mu duša ničesar ne očita in ni izgubil upanja.« (Sir 14,2)

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja