Bila sva prvič za božič skupaj

Thumbnail

Gašper in Tina sta se pred dvema letoma udeležila šole za zakon pri p. Gostečniku. Gašper je neveren in se je kar stežka odločil.

Tina se spominja: “Rekel je naj ti bo, jaz naredim to tebi in ostajaš moj dolžnik”. Potem pa sta začela oba uživati, saj se kot neveren na skupini sploh ni počutil drugačen, saj sta ves čas le poslušala ali pa le debatirala med sabo. Kot pravi Tina pa ne bo nikoli pozabila decembrske teme teden pred božičem.

“Christian je rekel, da je božič najin praznik in, da nihče ni pomembnejši od naju. Če nisva skupaj nisva sočutna drug z drugim ampak do drugih” pove Tina. Že takoj med skupino sta se morala pogovoriti kje bosta, ampak je Gašper vztrajal, da on nima kaj početi pri njej, saj so tradiconalno verna družina on pa tega ne bo preživel. “Kot nalašč, je takoj po pogovoru Gostečnik začel z vprašanje: Kaj pa če je eden od vaju neveren?” Povedal je, da ima neveren pravico doživeti božič tako, kot ga doživlja verni. Verni pa ima dolžnost pokazati, kako praznuje. Krivica do nevernega je, če verni iz strahu pred čustvi nevernega božiča ne praznuje. Ne se bati, da bi ranili čustva drugega. Neverni hoče videti, kaj dela verni na božični večer. Zato naj mu verni da možnost tega doživetja.

Tina veselo: “Seveda je bil Gašper drugačnega mnenja, vendar se je v naslednjih dneh odločil kar sam in rekel, da želi videti kako praznujemo. Tega sem se neizmerno razveselila, ampak že naslednji trenutek sem začela skrbeti kako se bo on počutil in kako moji starši.

Božič je minil brez večjih posebnosti. Tako Gašper kot Tina sta se malce lovila, a vsi so preživeli. “Takoj po božiču se mi ni zdelo nič posebnega” pravi Tina. A že nekaj mesecev po tem je njuna debata nanesla na smisel vere in takrat je Tina začutila, da je imel Gašper nekoliko manj oster pogled in bolj odprt. “Morda je začutil toplino božiča, da ni nič kaj čudaškega – še danes ne vem.” se zamisli Tina. “Prepričana pa sem, da je šele z odločitvijo preživeti božič vsaj enkrat pri meni sprejel mene tako kot sem – z vso mojo zgodovino.

“Vesela sem, da sva bila z Gašperjem skupaj in da je on začutil kako sem bila vajena praznovati. Letos bova prvič praznovala sama v študentu in skupaj odšla k maši.”

Danes se večkrat pogovarjata, da bi obiskal katehumenat, saj Tini veliko pomeni, da ne bi bila poroka le enostranska, vendar zaenkrat ostaja vse le pri pogovorih.

 

© Copyright iskreni.net

 Vsebina ne odraža uradnega stališča Zavoda iskreni.net, temveč osebno mnenje in izkušnjo piscev.

Komentarji

  1. Želim vama, da bi se prepustila božji milosti! Tudi jaz imam podobno izkušnjo. Dokler sem “težila” z vero se ni nikamor premaknilo. Ko sem nehala, ker sem opazila, da ni učinka in sem zgolj molila za spremembo, pa je on dejansko počasi začutil pomen vere. Zdaj hodimo redno k maši, hodiva na zakonsko skupino in nam je super!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja