Bi radi bili elegantni? Potem preberite, čemu se je dobro izogniti.

Foto: Shutterstock

Eleganco si vsak predstavlja malo drugače. Giorgio Armani pravi, da »eleganca ne pade v oči, ampak ostane v spominu«. Je nekaj, kar težko opišemo z besedami, jo pa občutimo.

Ko srečamo elegantnega človeka, opazimo njegovo samozavest in spoštovanje, ki ga kaže do drugih. Elegance pa ne opazimo samo v tem, kar nekdo počne, ampak tudi v tem, česar ne počne. Tako se na primer elegantna oseba izogiba obnašanju in navadam, ki pritegnejo pozornost drugih.

Česa še elegantni ljudje NE počnejo?

 • Ne mislijo, da so boljši od drugih. So ljudje, ki jim zraste ego, ko dosežejo nek položaj ali si pridobijo določeno premoženje. Kar naenkrat jim družba preprostih ljudi ni več všeč in so prepričani, da si zaslužijo nekaj več. Elegantni ljudje pa niso taki. Celo če so izjemno bogati, bodo še vedno enako prijazni do vsakega, ne glede na njegov status. Ne mislijo, da so bolj pomembni od drugih. Zavedajo se, da se svet ne vrti okrog njih.
 • Ne govorijo več, kot poslušajo. Nekateri veliko govorijo, ker se skušajo tako dokazati pred drugimi. Vendar bolj, kot je nekdo samozavesten in prepričan vase, manj čuti potrebo, da bi se moral dokazovati pred drugimi. Eleganten človek ne skuša prevladovati v pogovoru ali usmerjati pogovora v določeno smer. Cenijo to, kar mislijo drugi, in vidijo v tem priložnost za učenje.
 • Sebe ne primerjajo z drugimi. Lahko imajo zglede, vendar pa se ne primerjajo z njimi in se ne počutijo slabo samo zato, ker sami niso takšni kot oni. Zavedajo se, da je vsak človek drugačen in da za vsakega pride njegov čas. Elegantni ljudje občudujejo druge, jim pa ne zavidajo.
 • Ne skačejo drugim v pogovor. Ko drugi govori, ga eleganten človek ne prekinja. Drugega pozorno posluša in z njim vzpostavlja očesni stik. Vmes ne gleda na telefon ali stran od osebe, s katero se pogovarja. Nameni ji vso pozornost.
 • Ne izgubljajo časa z opravljanjem. Vedo, da je smiselno čas porabiti za pomembne stvari. Vedo, da opravljanje ne pripomore ne k boljšemu poklicnemu ali zasebnemu življenju in tudi človeštvu ne. Lahko pa naredi veliko slabega. Opravljanje vpliva na naš način razmišljanja in na to, kako obravnavamo ljudi. Elegantni ljudje se bodo takšnim brezplodnim debatam izognili tako, da bodo spremenili temo ali pa se opravičili in odšli.
 • Ne izgubijo pogosto živcev. Vedo, da smo vsi zmotljivi in da delamo napake. Če gre nekaj narobe, bodo seveda razočarani, vendar ne bodo odreagirali z jezo, pač pa ostali mirni in prosili za pomoč, ko jo bodo potrebovali.
 • Ne igrajo se igric z ljudmi. Pa ne mislimo družabnih iger, ampak manipulacij. Marsikdo, ki želi nekaj dobiti od drugega, to doseže s subtilno manipulacijo, recimo z vzbujanjem občutka krivde. Vendar pa eleganten človek jasno pove, kaj potrebuje, ker ve, da jasnost zmanjšuje zmedo in gradi zaupanje med ljudmi.
 • Ne pozabijo na manire. V restavraciji se vedejo uglajeno. Z natakarji se pogovarjajo kot s prijateljem, ne pozabijo reči prosim in hvala. Pri večerji si položijo prtiček na kolena, ne planejo po hrani in se elegantno vedejo, ne glede na to, kje so.
 • Ne skušajo spremeniti tistega, česar ne morejo. Veliko stvari je, nad katerimi nimamo nadzora. Zaradi tega smo lahko pod stresom in zafrustrirani. Lahko je to prometni zamašek na poti v službo. Ali pa dež na pomemben dan, ko bi želeli, da sije sonce. Neumni so prepričani, da lahko to spremenijo. Pametni vedo, da je nemogoče. Zavedajo se, da so v življenju stvari, ki jih imamo pod kontrolo (na primer naša potrpežljivost in ponižnost), in stvari, ki so izven naše kontrole. Osredotočanje na tisto, kar lahko spremenijo, je tisto, zaradi česar so pametni učinkoviti tako pri svojem delo kot v življenju.
 • Ne poskušajo biti nekdo drug. Pogosto se zgodi, da se ljudje spremenijo in postanejo nekaj, kar v resnici niso, samo zato, ker je tak družbeni trend. Ker ne želijo izstopati in ne želijo biti izločeni iz družbe. Elegantni ljudje pa ne sledijo drugim, ampak so samosvoji. Lahko najdejo navdih v močnih osebnostih, vendar ohranjajo svojo identiteto.

Vir: https://hackspirit.com/classy-people-never-do/

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Morda se motim, jaz si pod pojmom elegance predstavljam ljudi, ki so po zunanjosti vedno urejeni, elegantno oblečeni, čisti, niso predebeli.
  Kar vi naštevate pa bolj razumem v tem smislu, da so taki ljudje, ki imajo čustveno inteligenco, so zreli, umirjeni, odgovorni, so olikani. Po mojem mnenju je ljudi, ki izpolnjujejo vse te pogoje, izredno malo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja