Banka, v kateri je valuta podarjeni čas

Foto: Shutterstock

Vsi smo že slišali za rek ‘čas je denar’. Opozarja nas na pomembno valuto, ki se je mnogokrat ne zavedamo; čas.

V preteklosti je bil čas praviloma prostovoljno doniran ali pa kot del skupnega dogovora med npr. vaščani, ki so pomagali drug drugemu. Tehnologija pa je naredila časovno bančništvo del resničnosti. Prvič v zgodovini lahko množice ljudi natančno spremljajo svoj čas in ga spremenijo v uporabno valuto. Švica je naredila korak naprej in Švicarji lahko shranijo čas na banki ter ga kasneje uporabijo za želene storitve.

Časovna banka čas, porabljen pri določenem opravilu, beleži, nato pa se ta shrani in se lahko kasneje porabi za ‘nakup’ opravil pri drugih prostovoljcih.

Časovna banka

Švicarsko ministrstvo za zdravje je ustvarilo program skrbi za ostarele prebivalce. V okviru programa lahko prostovoljci skrbijo za ostarele, ki potrebujejo pomoč. Število ur, ki jih preživijo s starejšimi ali jim nudijo potrebno pomoč, se ‘položi’ na njihov osebni račun. Sčasoma, ko prostovoljec sam potrebuje pomoč, lahko ure, ki jih je položil na račun, porabi tako, da pridejo prostovoljci k njemu. Torej sistem ostane enak, le vlogi se zamenjata. Časovna banka je tako menjalni sistem, ki ljudem omogoča ‘polog’ in ‘dvig’ njihovega časa, odvisno od njihovih zmožnosti in potreb.

Storitve, ki jih prostovoljci nudijo, vključujejo svetovanje, friziranje, vrtnarjenje, varstvo otrok, učenje ali katerokoli drugo opravilo.

Ta program po eni strani zagotavlja pomoč potrebnim, po drugi strani pa ponuja možnost za aktivno vključevanje v družbo in pomoč sočloveku.

Časovna banka čas, porabljen pri določenem opravilu, beleži, nato pa se ta shrani in se lahko kasneje porabi za ‘nakup’ opravil pri drugih prostovoljcih.

Zaenkrat časovno bančništvo še ne razlikuje med vrstami dela. Delo z visoko denarno vrednostjo je obravnavano enako kot tisto z nizko denarno vrednostjo. Za vsako opravljeno uro se na računu shrani ena ura. Deluje torej po načinu 1:1.

Časovno bančništvo kot upokojitveni načrt

V preteklih letih so švicarske iniciative za časovno bančništvo preizkušale idejo, da bi bila uporaba časovnega bančništva del upokojitvenega načrta. Ta zamisel temelji na ideji, da mladi in sposobni odrasli skrbijo za ostarele, čas, ki ga s tem pridobijo, pa zamenjajo za oskrbo, ko jo potrebujejo.

Vendar je dejstvo, da se delovanje družbe izjemno hitro spreminja in da je zaradi tega časovno bančništvo kot upokojitveni načrt razmeroma tvegana ideja. Za posameznike, ki želijo delati dobra dela in si s tem morebiti priskrbeti oskrbo v jeseni življenja, pa je to zelo dobra priložnost.

Katere države uporabljajo časovno bančništvo?

Švica ni edina država s tem programom.  Preko 30 držav po svetu je že pričelo z uvajanjem te sheme; Združeno kraljestvo, Japonska, Nova Zelandija, Španija, Grčija …

Skrb za odnose je gotovo med boljšimi dolgoročnimi investicijami.

Ta program po eni strani zagotavlja pomoč potrebnim, po drugi strani pa ponuja možnost za aktivno vključevanje v družbo in pomoč sočloveku. Spoznavanje novih ljudi, zadovoljstvo po opravljenem delu in hvaležnost, ki prostovoljca navdihuje, ko vidi zadovoljnega uporabnika, so le spodbude, da se prostovoljsko delo opravlja še naprej.

Kam pa ti vlagaš svoj čas?

Svoj čas lahko porabimo za marsikaj. Uradno časovnega bančništva pri nas še nimamo, je pa skrb za odnose gotovo med boljšimi investicijami, ki jih lahko dolgoročno storimo. Več kot v odnos vložimo, več sadov lahko pričakujemo, s tem pa izboljšujemo kvaliteto življenja tako drugim kot tudi sebi.

Otrokom v zavesti kot tudi v podzavesti ostajajo spomini in odnos, s katerim jim izkažemo našo ljubezen, ali pa to da zanje nimamo časa. Pokažimo jim, da jih imamo radi bolj kot telefon, delo in pospravljanje.

Tudi starševsko poslanstvo prinaša potrebo po vsakodnevnem posvečanju časa otrokom. Žal se včasih ne zavedamo pomembnosti tega, da se otrokom posvetimo, jim prisluhnemo in z njimi kvalitetno preživimo čas. To ne pomeni, da smo v isti sobi in uporabljamo telefon, temveč smo z njimi prisotni. Otrokom v zavesti kot tudi v podzavesti ostajajo spomini in odnos, s katerim jim izkažemo našo ljubezen, ali pa to da zanje nimamo časa oziroma si ga ne vzamemo. Vzorci, ki jih prenašamo nanje, bodo najverjetneje uporabljani tudi, ko bodo oni vzgajali svoje otroke. Prav zato je še toliko bolj pomembna ta investicija našega časa, volje in energije v otroke, v njihovo in našo skupno prihodnost. Pokažimo jim, da jih imamo radi bolj kot telefon, delo in pospravljanje.

Ne pozabimo pa tudi na pomen dobrih del, četudi zanje ne dobimo shranjenega časa, saj kot je dejala princesa Diana: “Bodi dober in radodaren, brez pričakovanj o nagradi in se pomiri z dejstvom, da bo dobrota našla svojo pot nazaj do tebe.”

 

Povzeto po https://www.moneyland.ch/en/time-banking-currency-switzerland-guide

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja