Imajo tudi babice in dedki spolne odnose?

Foto: Shutterstock

Misel na kukanje v druge spalnice mi ni prav nič prijetna. Dovolj mi je izključno vpogled v najino spalnico in dogajanje v njej. Nedvomno pa mi boste (prej ali slej) pritrdili, da se stvari v spalnici z leti spreminjajo. Pri vseh.

Imamo zelo žive spomine na naša prva spolna srečanja, na lepoto neobremenjene zgodnje spolnosti in na spremembe, ki jih je v to poglavje vneslo materinstvo in očetovstvo. A tudi to obdobje enkrat mine, otroci odrastejo in spolnost spet postane drugačna. V naši kulturi neradi razmišljamo o spolnosti zrelejših in starejših. Pa se tisti vroči plamen res kar ohladi, ko reproduktivna funkcija izzveni?

V naši kulturi neradi razmišljamo o spolnosti zrelejših in starejših.

Zrela leta, konec seksa?

Najprej se malo poigrajmo s statistiko. Podatki pravijo, da je spolno dejavnih še polovica moških in okoli 20 % žensk, starih od 70 do 80 let. Okoli 50. leta pa se delež pri obojih giblje okoli 90 %. Spolna aktivnost je odvisna od telesnega in psihičnega zdravja, pa tudi od kvalitete odnosa med dvema. Če je v rodnih letih spolnost precej podrejena in podžgana z nagoni, se v zrelosti to spremeni. Užitek ni več pogojen z doseganjem orgazma, ampak s (telesno) bližino, ki sploh ni nujno spolna v ožjem pomenu besede. Sem prištevamo božanje, ljubkovanje, poljubljanje, skratka vsakršno intimno aktivnost, ki poveča čustveno in fizično bližino.

Spolnost vpliva na partnersko zvezo, jo okrepi in poveča njeno kakovost, trdnost in dolgotrajnost. S staranjem se spreminjamo miselno, hormonsko in telesno, a spolnost v zrelih leti pare še vedno ohranja živahne, nasmejane in polne življenjske energije. Če se dva iskreno pogovarjata in iščeta zdrave kompromise, se počutita v zvezi varna in slišana, potem tudi pot do spolnih radosti ni zelo daleč. Dokler smo živi, si oblikujemo način življenja, ki nas polni in dela radostne. Nikjer ni določeno, da moramo v zrelih letih obupati nad lepotami odnosov in seksa!

Moški bo vedno, tudi v kasnejših letih ostal vizualno močno bitje, ženska pa si bo vedno želela slišati, da je lepa. Čeprav bosta oba vedela, da so leta, ko sta bila »za na naslovnice« že zdavnaj mimo, si bosta še vedno všeč, si bosta dišala. Lepota bo čisto drugih dimenzij. Ženska ne bo več prekrasna diva in moški ne bo več močan. Bo pa v njunem pogledu in gubah zapisana zgodba. Njuna zgodba.

S staranjem se spreminjamo miselno, hormonsko in telesno, a spolnost v zrelih leti pare še vedno ohranja živahne, nasmejane in polne življenjske energije.

Pogosto smo prepričani, da spolno vedenje pri starejših ni primerno in da potrebe po sprejemanju, nežnosti in toplini z leti minejo. Ampak – zakaj pa bi?

Če par vsa leta skrbi za igrivo, bogato, skladno partnerstvo in aktivno obojestransko zadovoljujoče ljubezensko spolno življenje, ni razloga, da tako ne bi bilo tudi na starost. Zdravstvene težave lahko prinesejo določene omejitve, vseeno pa lahko ostane še veliko ljubkovanja, crkljanja, dotikov … V živost medsebojnega odnosa zdravje in leta kot taka pač ne posežejo. Zakaj torej ne bi bila deležna veselja in sreče, ki ju prinaša telesna bližina?

Spolno aktivnost se najbolje vzdržuje z vzdrževanjem spolne aktivnosti

Če je vzpostavljeno stabilno tovarištvo in skupna zanimanja, če par razvija intimnost in prijateljstvo, če izraža čustva in je medsebojno toplo navezan, se spoštuje, podpira ter si pomaga, bo tudi spolno življenje ostalo živo. Pomemben način vzdrževanja spolne aktivnosti je vzdrževanje spolne aktivnosti. Obstaja znan angleški izrek, ki pove vse: »Use it or lose it!«

Če zdravstveno le gre, se splača potruditi tudi za orgazem. Ženske v meni poročajo, da se lažje spopadajo z navali vročine, če redno doživljajo orgazme. Moški imajo manj težav s prostato. Endorfin, ki se sprošča pri orgazmu, zviša prag za bolečino, oksitocin pa ugodno vpliva na spanje in sproščenost.

Če par vsa leta skrbi za igrivo, bogato, skladno partnerstvo in aktivno obojestransko zadovoljujoče ljubezensko spolno življenje, ni razloga, da tako ne bi bilo tudi na starost.

Hormonske spremembe

Seveda ima spolnost v zrelih letih drugačne dimenzije. V telesu moškega in ženske se dogajajo številne hormonske spremembe. Pri moških pride do drastičnega padca moškega hormona testosterona, ki sicer počasi upada že vse od obdobja pubertete. Čvrstost erekcije je manjša in zanjo je potrebne več stimulacije, orgazmi pa so krajši in manj intenzivni. Pri ženskah na težave pri spolnosti najbolj vpliva pojav menopavze. Tedaj pride do upada izločanja estrogena, kar povzroči psihološko nihanje razpoloženja pa tudi suhost nožnice. Ženske v tem obdobju zato pogosto potožijo nad bolečimi spolnimi odnosi. Ima pa menopavza tudi pozitivne posledice. Mnoge ženske se tedaj končno znebijo strahu pred zanositvijo, kar poveča njihovo uživanje v spolnosti in zmožnost doseganja ponovnega ali večkratnega orgazma.

Na splošno pa se razlike glede poželenja v starosti med spoloma zmanjšajo. Ženske postanejo spolno dovzetnejše in željne seksa, moški pa bolj ljubeči in razumevajoči.

Vse v življenju ima svoj čas

Seveda, telesna (in vsakršna druga) bližina med dvema ljubečima zakoncema je dragocena, dokler le gre. Spolnost je v mladosti res bolj živahna, pogosta, hitra in nagonska, a je velikokrat tudi precej površinska. Spolnost v zrelih letih pa se upočasni, včasih jo je treba celo načrtovati, a med dvema ljubečima lahko pušča izjemno močno in globoko sled. O kateri kot mlad zakonec nimaš pojma.

Splača se potruditi zanjo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. “Zrela leta, konec seksa”? Ne. Zagotovo pa konec rednega seksa, ki poglablja zvezo. Bolj kot ne ostane pokrivanje nekih minimalnih potreb. Pomanjkanje pravega seksa je očitno na vsakem koraku zahodnega sveta. Zato cveti posel s ponaredki in približki. 10% populacije ima seks na ravni, ko še pokriva osnovni minimum, da ohranja zveze žive. Ostalo je muka, kraja, pretvarjanje, skrivanje, laž ali pa zgolj preredko, da bi imelo smisel. Kako se s tem spoprimejo pari, pa je različno, glede na posameznika. Eni vse obrnejo navznoter, eni navzven. Enim se pozna na zdravju, drugi uspešno shajajo. Vsem pa je enako, da nimajo več leska in žara.

  Tako je, “ženska pa si bo vedno želela slišati, da je lepa”. Zato so pripravljene storiti marsikaj, predvsem se spuščati v odnose, ki bi jih sicer zavračale in spolni predatorji to vedo. Malce sladkih laži in vse se dobi. Ženske so podhranjene z ljubeznijo že pri očetih. Prepolne materialno-finančne pozornosti in premalo vsebine. V svet odhajajo lačne pozornosti. Žal pa si ženske tudi narobe vzgajate moške, jim dajete napačne indice v otroštvu, ko se jezite nad svojimi moškimi, zato si tipičen moški ne želi biti moški, niti ne ve kaj moški je. Misli, da je to nekaj slabega in zato se pol življenj išče. A neuspešno, ker imamo spodaj nagone in potrebe. S tem neznanjem in slo nehote utrjujemo ženskam prepričanje, da smo vsi isti in še bolj ta vzorec prenašajo na potomce; diferentna vzgoja po spolu. In kdo je zatrl prvo žensko v zgodovini? do kod nam seže moderen spomin? Kdaj je ženska še bila spoštovana in kraljica sama zase? V vsem živalskem svetu je ženska alfa in omega, samo pri ljudeh je nastala iz moža (iz rebra; edine kosti brez mozga) in se mora vedno ravnati po možu (ki pa nima pojuma kaj mož je). HM?!

  Ne moreš spolnosti vzdrževati z zakonom! S prisilo. Mnoge ženske potožijo, da je spolnost samo še ena obveznost na dnevnem redu.

 2. Bolj kot je družba razvita, manj je srečna in bolj je dekadentna. V najrazvitejših družbah je manj spolnosti kot med revnimi. Svoje je naredila tudi Cerkev, ki je spolnost tabuizirala in zaprta slovenska družba, v kateri so deviacije najlažje cvetele.
  Zdrava razmišljanje in pisanje o spolnosti je zelo pomembno. Tudi za kristjane. Ne pozabimo, da je papež Janez Pavel II. spolni odnos označil za molitev (teologija telesa).

  1. “Ne pozabimo, da je papež Janez Pavel II. spolni odnos označil za molitev (teologija telesa)”.

   Ne pozabimo, da je bil papež Janez Pavel II eden od papežev, ki je molčal in prikrival neskončno veliko spolnih zlorab duhovnikov in ostalega cerkvenega osebja nad otroki! To je zločin!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja