Avtistični deček prodaja svoje risbe, da lahko bolnemu bratcu kupi igrače

Thumbnail

Desetletni Haden trpi za bipolarno motnjo in avtizmom. A vsak lahko najde svoj smisel. In Haden ga je našel v skrbi za svojega bolnega brata.

Ko je precej let iskal način, ki bi ga pomiril in bi mu prinesel veselje, ga je odkril ravno v skrbi za drugega – medtem ko razveseljuje svojega mlajšega brata, je tudi sam srečen.

Hadenov bratec Max je star sedem let in se bori z gensko boleznijo nevrofibromatozo. Bolezen je dedna in huda.  Moten je razvoj živčevja, mišic, kosti in kože, simptomi pa so epilepsija, motnje sluha, slab imunski sistem, bolečine na koži in mnoge druge težave.

Ljubezen do bližnjega ne pozna starostne omejitve

Leta 2016 so Maxa neuspešno operirali na možganih. Morali so ga zdraviti s kemoterapijo. Ko ga je Haden spremljal k zdravniku, je doumel, v kakšnem hudem stanju je njegov mlajši brat.

Svojo mamo je prosil, naj mu da nekaj denarja, da bo kupil igrače za Maxa. Predlagala mu je, da s svojim delom (na primer pranjem perila, posode) zasluži nekaj denarja in ga nato porabi, kakor želi. A Haden je idejo preoblikoval na svoj način – uporabil je svoje talente in se odločil, da bo narisal čim več risb, ki jih bo nato prodal, znesek pa namenil Maxu.

Vsako majhno dejanje ljubezni naredi svet lepši

Hadenova mati je sina podprla in na Facebook profil objavila njegove dobronamerne želje. V tridesetih minutah je imela več kot trideset naročil.

Haden je do zdaj zbral že več kot 1000 dolarjev. Ves denar, ki ga prejme, nameni nakupu nečesa lepega za bratca – bodisi je to sladoled bodisi LEGO kocke.

Ko pomaga, je tudi sam bolj srečen

Življenje avtista ni preprosto. Mnogokrat je povezano s slabo samopodobo in žalostjo. Hadenova mama pa je zdaj opazila spremembo – ko Haden pomaga, se počuti bolje in je srečen. Vsakič, ko dobi novo prošnjo za risbo, mu obraz zažari.

Njegova skrb za druge se ni ustavila zgolj pri bolnem bratcu; zdaj tudi v lokalni skupnosti pomaga po svojih močeh – kupuje malice za lokalne policiste in si pušča dolge lase, da jih bo lahko podaril za izdelavo lasulje.

Haden nam je v svojem delovanju velik zgled in zagotovilo, da ljubezen ne pozna ovir.

Povzeto po: goodnewsnetwork.org