Amiši skoraj ne poznajo avtizma

Thumbnail

Čeprav je med prebivalstvom vedno več avtističnih otrok, pa Amiši avtizma praktično ne poznajo. Prav tako pri njih ni opaziti drugih motenj, ki danes pestijo tehnološko razvito družbo.

Amiši živijo v družbi, ki temelji na zastareli tehnologiji. Njihova prehrana je izključno organskega izvora, sveža in lokalno pridelana. Prav tako ne uporabljajo kemično sintetiziranih zdravil in seveda cepiv.

Kljub ogorčenju medijev in zdravstvenih ustanov, pa je tak način življenja razlog, da so Amiši zelo zdrava populacija, ki ne pozna nam dobro poznanih kroničnih bolezni, npr. bolezni srca, rak, diabetes.

Kako to, da so ljudje, ki živijo brez »čudežev« sodobne medicine, bolj zdravi?

Po svetu je več kot 240.000 Amišev in zadnja leta veljajo za najhitreje rastočo populacijo na svetu, saj imajo povprečno 7 otrok/družino.

Med skupino Amišev v okrožju Lancasterja, ki jih je raziskoval Dan Olmsted, so bili med približno 22.000 Amiši samo trije potrjeni primeri avtizma. Vsaj dva od teh treh otrok sta bila cepljenja, za tretjega ni podatkov.

Med siceršnjo populacijo otrok za avtizmom zboli 1 od 100 otrok, po novih podatkih celo 1 od 95 otrok. Po eni študiji pa naj bi bila v celotni populaciji Amišev incidenca avtizma 1 na 271 otrok, kar je še vedno za več kot polovico manj kot v splošni populaciji.

Ali med cepivi in avtizmom obstaja povezava? Ali pa so Amiši, ki živijo prepuščeni samim sebi brez kemičnih toksinov, ki jih najdemo v hrani in zdravilih, posebna populacija ljudi, ki poseduje »super gene«?

Kot družba bi se iz tega primera lahko naučili veliko. Predvsem to, da moramo prenehati rutinsko zastrupljati svoje otroke.

 

viri:
http://wvoutpost.com/2011/06/07/the-amish-dont-get-autism-and-they-dont-get-vaccinations-possible-link/
http://healthwyze.org/index.php/component/content/article/295-the-amish-dont-get-autism-but-they-do-get-bio-terrorism.html

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja