Ameriško vrhovno sodišče odločilo v prid posvojitveni agenciji, ki otrok ni nameščala v skupnosti istospolnih in neporočenih

Vir: Storyblocks

Ameriško vrhovno sodišče je v četrtek soglasno odločilo, da država ne sme izključiti katoliških posvojiteljskih agencij, ki delujejo po krščanskih vrednotah, iz sistema namestitev. Sodba ima pozitivne posledice za uveljavljanje ugovora vesti.

Leta 2018 je mesto Filadelfija zamrznilo namestitve katoliških socialnih služb zaradi njihovih verskih prepričanj o zakonski zvezi – ker otrok niso nameščale v skupnosti istospolnih parov in neporočenih. To bi po prepričanju agencij namreč nasprotovalo cerkvenemu učenju o zakonski zvezi, ki jo lahko skleneta le en moški in ena ženska. Mesto Filadelfija je katoliške socialne službe obtožilo kršenja uredbe, ki prepoveduje “diskriminacijo” na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete.

Nadškofija Filadelfija je kmalu zatem vložila tožbo, glavna tožnica pa je bila Sharonell Fulton, dolgoletna rejnica pri katoliški agenciji, ki je v svoj dom sprejela že več kot 40 rejencev. Kot je za Life News dejala Fultonova, katoliška agencija nikoli ni opravljala ocen primernosti istospolnih parov za namestitev otrok, ampak so te pare napotili v druge agencije.

Zvezno sodišče se je postavilo na stran diskriminatorne mestne politike, ki je katoliškim socialnim službam prepovedala, da bi storile to, kar so delale že skoraj stoletje: združevale rejence z ljubečimi družinami. A najvišje sodišče v ZDA je to odločitev v četrtek razveljavilo.

Vrhovni sodnik John Roberts je navedel, da ker je mesto dovoljevalo izjeme pri svojih politikah za nekatere druge agencije, mora to storiti tudi v tem primeru. Katoliška agencija, kot je zapisal, »išče le nastanitev, ki ji bo omogočila, da še naprej služi otrokom iz Filadelfije na način, ki je skladen z njenimi verskimi prepričanji; teh prepričanj ne skuša vsiliti nikomur drugemu.«

“Moja vera je tisto, kar me žene k skrbi za rejnike tukaj v Filadelfiji, in zahvaljujem se Bogu, da vrhovno sodišče meni, da je to dobra stvar, vredna zaščite,” je po sodni zmagi za Life News dejala Sharonell Fulton. “Skrb za otroke, zlasti za otroke, ki so bili zapostavljeni in zlorabljeni, je univerzalna vrednota, ki presega vse ideološke ločnice,” je dejala Lori Windham, zagovornica rejnikov.

Organizacije krščanskih prepričanj smejo delovati skladno s svojimi načeli in prepričanji ter zaradi tega ne smejo biti kaznovane, kaže odločitev sodišča.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja