Ali pridemo po lestvicah do dobre knjige?

Thumbnail

Bolj ko se bliža konec koledarskega leta, več t. i. »lestvic« opažamo: lestvice pomembnih dogodkov in ljudi, ki so zaznamovali preteklo leto, najbolj gledanih filmov, popularnih pesmi, pa tudi lestvice najbolj branih oz. prodajanih knjig.

In katere so tiste knjige, ki so najbolj zaznamovale pretekle mesece na slovenskem knjižnem trgu?

Lestvica najpopularnejših

Med najbolj prodajanimi knjigami v Sloveniji letošnjega leta najdemo Veliki ilustrirani vodnik po 1. svetovni vojni, na prodajni uspeh katerega je zagotovo vplivala stoletnica začetka te vojne. Na vrhu lestvic kraljuje tudi Hararijeva knjiga Sapiens, kratka zgodovina človeštva, ki se v napetem slogu loteva velikih vprašanj zgodovine.

Med bralci je vedno lepo število tistih, ki so ljubitelji »lahkega« in žgečkljivega čtiva. Če je pred dobrim letom na lestvicah kraljevala knjiga avtorice E. L. James 50 odtenkov sive, pa na letošnji lestvici najbolj prodajanih knjig precej visoko najdemo knjigo Zgodovina pornografije hrvaškega avtorja Gorana Tribusona.

Vedno aktualne so tudi knjige, po katerih naj bi posegale predvsem ženske bralke, letos med najbolj uspešnimi najdemo knjigo z naslovom Divja avtorice C. Strayed in Pečat stvarjenja E. Gilbert, ki je pred štirimi leti zaslovela s knjigo Jej, moli, ljubi. Prepoznavnost avtorja je pogosto ključnega pomena pri priljubljenosti določene knjige. V ta sklop »popularnih avtorjev« lahko tako uvrstimo npr. Inferno Dana Browna, knjigo z naslovom Vitez iz sedmih kraljestev Georga R. R. Martina in pa Hosseinijevo knjigo In v gorah odzvanja

Med mlajšim bralstvom je v zadnjem času izredno priljubljen roman Johna Greena Krive so zvezde. Samo vprašanje časa je, kdaj bo tudi njegovo delo Kdo si, Aljaska? – pred kratkim prevedeno v slovenščino – doživelo tak uspeh.

Kako izbrati knjigo zase?

Katero knjigo torej izbrati? Odgovor na to vprašanje je skorajda nemogoče podati, saj ima vsak bralec in vsaka bralka svoj okus. Pa vendarle – če vas zanima zgodovina in bi se radi z njo bolje seznanili, vzemite v roke Vodnik po 1. svetovni vojni ali Hararijev Sapiens. Če vas je pred leti navdušila E. Gilbert s svojo zgodbo o iskanju sebe, potem vas bo tokrat zagotovo prepričala tudi Divja. Mojster v pisanju je prav gotovo Hosseini, zato njegovega novega dela nikar ne spreglejte. Vitez iz sedmih kraljestev pa bo zanimiv predvsem za oboževalce Igre prestolov.

Kot že rečeno, se predvsem mlajši bralci po vsem svetu navdušujejo nad Greenovim delom, pa tudi starejši do njega niso ravnodušni. Knjiga je po vsem svetu doživela neizmernem uspeh, ki so ga nadgradili še s filmom, posnetim po njej. Vendar pozor – knjige, ki so medijsko zelo opevane, nas znajo zaradi prevelikih pričakovanj razočarati, zato je najbolje, da se prepričamo sami. Morda bomo morali na to še malo počakati, ker je knjiga v večini knjižnic izposojena.

Uspeh določene knjige je težko napovedati. Gotovo pa je dejstvo, da se v ozadju vsake popularne knjige skriva dobra marketinška organizacija. Bolj ko je knjiga oglaševana, bolj bo prodajana. Tako tudi na knjižnem trgu nismo povsem varni pred spretnimi marketinškimi potezami. Vsekakor pa popularnosti določene knjige ne moremo enačiti z njeno kvaliteto.

Najpomembnejše je, da si ustvarimo svojo lestvico vrednot in beremo knjige, ki temu ustrezajo. Če hoče avtor s knjigo narediti naš svet bolj človeški, potem je njegovo delo gotovo vredno branja, pa če se nahaja na lestvici uspešnic ali ne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja