Ali otroku dati žepnino? Ter kdaj in koliko?

zepnina

Kdaj in če sploh otroku dati žepnino, odvisno od odločitve staršev in otrokove starosti oziroma zrelosti. Zbrali smo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri odločitvah o žepnini.

Otrok mora razumeti vrednost denarja in stvari

Vsekakor je pomembno, da otrok, preden v roke prejme denar, zna brati, pisati in računati. S tem počasi razvije občutek za vrednost denarja in razmerja, npr. “Za en evro lahko kupim pet lizik, a le en kruh in ne revije, ker za to ni dovolj denarja”.

Hkrati pa mora postopoma spoznati tudi vrednost denarja glede na izdelek, torej kaj je drago in kaj poceni. To je posebej zapleteno, ker mora otrok znati oceniti tudi kvaliteto izdelka. Dobro je, da vse to otrok spozna že ob tem, ko v trgovine odhaja skupaj s starši.

Preden začne z denarjem razpolagati sam, se mora zavedati tudi, da v trgovini nič ni zastonj ter, da denar ne pade z neba oz. iz mamine denarnice, temveč je zanj potrebno delati.

Naučiti se ravnati z denarjem

Nič ni narobe, če se odločite, da otrokom žepnine ne morete dajati redno ali jim je sploh ne dajete, ampak otrok denar prejme le kadar ga potrebuje, ob osebnih praznikih ali ga zasluži sam. Vsekakor pa je žepnina lahko tudi vzgojno sredstvo, ki lahko otroka v mladih letih za vse življenje nauči ravnanja z denarjem. Modro razpolaganje z denarjem je pomembna veščina, ki prav tako potrebno vaditi oz. se je naučiti.

Modro razpolaganje z denarjem je pomembna veščina, ki jo je potrebno vaditi oz. se je naučiti. Otroku starši morajo svetovati o uporabi denarja in ga opozarjati, a pomembno je, da se nauči na tem področju modro odločati sam. Čeprav boste morda bolj veseli, ko bo šparal za stvar, ki si je želi, pa bose verjetno morali preživeti tudi, da bo kupil nekaj neuporabnega, kar bo morda nazadnje celo pristalo v smeteh. A pomembno je, da spozna, ali je bila njegova naložba pametna ali se bo moral drugič odločiti drugače. Na ta način se namreč uči odgovornosti za potrošniško vedenje. Bolje je, da se uči na manjših vrednostih, kot da kot odrasel ne zna ravnati z denarjem. Pomembno je, da spremljate, da otrok načrtuje, kaj želi narediti z denarjem

Če se z otrokom dogovorite za redno žepnino, potem je pomembno, da te ne pogojujete z otrokovim vedenjem. Denar prav tako ne sme biti sredstvo za podkupovanje ali nagrajevanje otrokovega dela v šoli ali opravljanja domačih obveznosti. Prav tako je potrebno paziti, da žepnina ni prekomerna in otrok ne živi v svetu vse večjih zahtev, pohlepa in žepnine ne jemlje kot pravico.

Koliko žepnine?

Na začetku zadostuje od 50 centov do največ enega evra na teden. Vsoto  je smiselno povečati za približno 50 centov na leto življenja ali šolanja. Ko otrok zapusti osnovno šolo, je skok običajno večji.

Starši lahko tedaj (po presoji) žepnino dajejo mesečno, otroka pa spodbujajo, da denar razporedi čez celoten mesec. Če sredi meseca že prosi za pomoč, potem ima lahko možnost, da denar od tedaj naprej razporedi bolje. V tem obdobju, ne glede na to, ali je otrok žepnino prejemal ali ne ter kako redno jo je prejemal, navadno postane jasno, ali ste ga naučili ravnati z denarjem.