6 večernih rutin, ki olajšajo družinsko življenje

Vir: Shutterstock

Življenje, razpeto med družino in službo, je lahko zelo stresno. A stres lahko vsak večer blažimo na preprost način – s časom za sprostitev in za pripravo na naslednji dan.

Berite svojim otrokom

Ne glede na to, kako stresen je bil dan, si zvečer odtrgajte nekaj časa za branje svojim otrokom. Ne samo, da je branje in telesna bližina čudovit način za tkanje medsebojnih odnosov. V otrocih spodbuja tudi ljubezen do branja ter izboljšuje njihov besedni zaklad in izgovarjavo.

Brati lahko začnemo že takoj ob rojstvu ali celo še prej. Ko otroci nekoliko odrastejo, imate lahko vsak večer družinski čas za branje. Posedite se po dnevni sobi vsak s svojo knjigo in pred spanjem pol ure berite v tišini. Ali pa izmenjaje berite na glas iz ene knjige, ki zanima vse.

Pripravite oblačila za naslednji dan

Starši se dobro zavedate, kakšen napor predstavlja jutranje oblačenje, pa naj gre za malčke ali najstnike. Zato oblačila skupaj izberite in pripravite že prejšnji večer. Tudi otrok naj ima besedo pri tem, kaj bo oblekel naslednji dan.

S tem si boste prihranili nekaj jutranjega stresa in časa, hkrati pa boste imeli možnost, da kakšno oblačilo še operete ali zašijete, ko bodo otroci zaspali.

Operite en pralni stroj perila

Nihče ne mara cele sobote preživeti med pranjem in obešanjem perila. A to ne bo več potrebno, če boste že med tednom vsak večer oprali en stroj. S tem boste imeli konec tedna več prostega časa, ki ga boste lahko preživeli med sproščanjem ali kakšno zabavno družinsko dejavnostjo.

Naredite si seznam

Tu ni mišljen seznam opravil, ki jih še morate opraviti, čeprav je tudi ta koristen. Govorimo o neki obliki dnevnika ali o seznamu stvari, za katere ste hvaležni. Zapišite še tako majhne lepe dogodke in pozornosti, ki so se zgodile tega dne. Nov mejnik pri razvoju vaših otrok, njihova priznanja, smešna srečanja in anekdote itd.

Zapisovanje in prebiranje vseh lepih stvari, ki se nam zgodijo v življenju vsak dan posebej, nas spominja, za koliko stvari smo lahko hvaležni in je še zlasti blagodejno po napornem in stresnem dnevu.

Pospravite

Nihče si ne želi vsak dan pospravljati in čistiti. Ampak če si vsak večer vzamete čas za drobna opravila, vam to lahko prihrani stres velikega nereda in nato še večje čistilne akcije. Če so otroci dovolj veliki, si lahko delo pred spanjem razdelite z njimi. Skupaj si vzemite 15 minut in dajte posodo v pomivalni stroj ter razmetane igrače in perilo pospravite na svoje mesto.

Vzemite si čas za sprostitev

Da lahko skrbimo za vse ostale osebe v našem življenju, moramo najprej poskrbeti zase. Vsak večer si vzemite vsaj 15 minut za sprostitev po napornem dnevu. Kratki utrinki časa zase bodo zmanjšali vaš stres in izboljšali vaše splošno počutje. Pomaga lahko meditacija, umirjenje, molitev, refleksija dneva ali pa karkoli, v čemer uživate in vas sprošča. Videli boste, kako lahko nekaj minut vsakodnevne sprostitve spremeni vaše življenje.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Vsaj 30 minut je potrebnih za sprostitev. V 15 mi utah se ne umiriš. Verjemite pisem iz izkusenj in 35 let uspesnega zakona ( 4 otroci )
  Lp
  Karli Veber

 2. Eno uro pred spanjem se odtrgati od elektronskih naprav. Da se početi marsikaj, kar ne obremenjuje živcev tako neposredno, kot LCD ekrani. Telefon, TV in računalnik so slabo za spanje.

  ZA SAMSKE: delajte “analogna” opravila, kot so branje, fizična opravila (omenjena v članku), sprehod. JA, tudi ponoči se lahko gre na kratek sprehod, jaz to prakticiram pogosto. 15-minutni sprehod pred spanjem. Odlično. Če nič drugega mi “strah pred volkom” ali katero drugo nevarnostjo izza vogala/grmovja, prežene dnevni stres in sem prazen. Ko se vrnem, se samo še uležem v posteljo, ker so zobje umiti že prej.

  ZA POROČENE / V PARU: Delajta to skupaj. Usedita se tesno, da se dotikata. NI POTREBE po nobenem pogovarjanju, oz. je bolje, če sta tiho. Telo bo skomuniciralo 10x bolje, kot bi vidva utrujena! Govorila sta že cel dan. Samo sedita v tišini, tesno stisnjena. Ko se naveliča in začne premikati, jo prehitim in vprašam, če bo vino/pivo. Če zavrne, ji brez vprašanja natočim vodo. Ker vedno premalo pije(mo), me ne more zavrnit in zvrne kozarec vode, jaz pa tudi. Če je čas, greva skupaj pod tuš, da “šparava na vodi” (izgovor je dober, razlog je pa dejansko v “skupaj”). Če je vreme ustrezno, greva na sprehod. Zvečer morava narediti plan za jutri. Če se da, jo spravim ven in se tam meniva. Psihološko je drugo okolje, nevtralno, zrak odnaša napetosti, komunikacija med hojo je 10x boljša.

  če ni premrzlo hodim na nočne sprehode bos. Tema kot v rogu, jaz bos, po cesti polno peska in kamenčkov. Nikoli ne stopim na nobenega! 2x sem in je zabolelo na polno: ko sem pomislil, da se mi to lahko zgodi in ko je žena 1x spraševala, če se nič ne bojim, da stopim na kamen … obakrat sem imel malo straha nadaljevati pot, a ko sem zaupal, da ne bom več stopil na nobenega, nisem.

  E, to.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja