6 nasvetov, da se bodo vaši otroci dobro razumeli med seboj

Vir: Shutterstock

Morda to berete, ker pričakujete drugega otroka in si želite, da bi imela s prvim lep odnos. Morda vas vaši trije, štirje … otroci spravljajo ob pamet z nenehnim skakanjem v lase in tuljenjem za vsako malenkost.

Bratsko-sestrski odnosi so zelo zapleteni in večplastni, prav zato jih je težko ohranjati tople in lepe. Verjetno je prav zato težko najti pameten članek o tem, kako gojiti lepe odnose med otroki. Morda vam spodnjih šest nasvetov pri tem vsaj malo pomaga – nabrani so malo iz lastnih izkušenj in malo od modrih, zaupanja vrednih ljudi. Po moji izkušnji so kar učinkoviti.

1. Začnite takoj.

Najlažje je začeti takoj. Dobiti bratca ali sestrico bi morala biti za otroka prijetna izkušnja. To, da postaneš starejši brat ali sestra, bi ti v družini moralo dati višji položaj, nadgradnjo, ne pa slabšega položaja, odrinjenosti, občutka zavrženosti.

Stisnite svojega najstarejšega otroka, ko dojite dojenčka, prosite ga za pomoč v okviru njegovih zmožnosti. In če jo zavrne, ga ne silite – skrb za dojenčka naj bo zabava in ne obveznost.

Vzemite si vsak dan nekaj časa samo zanj in mu na njemu razumljiv način pokažite, da je za vas še vedno edinstven in neprecenljiv, da prihod novega družinskega člana tega ni spremenil.

2. Pripravite aktivnosti, ki jih radi počnejo skupaj. In jih, ko se zaigrajo, ne motite!

Tudi za odrasle velja, da sočloveka hitro vzljubimo, če z njim doživimo ali počnemo nekaj zabavnega – visoke ravni oksitocina nas hočeš nočeš povežejo z ljudmi, ki so takrat ob nas.

Najlažje je takšne dejavnosti najti, če so vaši otroci po letih blizu skupaj, vendar tudi večje razlike niso nepremostljive. Otroci vseh starosti radi plešejo, rišejo ali gradijo „utrdbe“ iz blazin in odej. In ko se lepo zaigrajo, jih pri tem nikar ne prekinjajte, temveč jim pomagajte, če karkoli potrebujejo, da bi aktivnost lahko nadaljevali. Imejte pa na zalogi tudi kak predlog, kaj lahko še počnejo, če se te igre hitro naveličajo.

Otroci niso ljubosumni, če za to nimajo razloga.

3. Spodbujajte jih, da konflikte rešujejo sami, in bodite pri tem dober zgled.

Neizogibno je, da se otroci med seboj skregajo, celo stepejo. Neizogibno je tudi, da takrat poiščejo zavetje pri starših in skušajo sebe prikazati kot žrtev. Starši pa večinoma ne vemo točno, kaj se je zgodilo, in zato ne moremo razsoditi, kdo ima prav. Poleg tega naše opredeljevanje samo spodbuja ljubosumje in rivalstvo med njimi.

Lahko pa otroke naučimo, kako iskati kompromise. Najprej tako, da jim naštejemo nekaj možnih rešitev z ugodnim izidom za vse, kasneje pa jih spodbujamo, da takšno rešitev najdejo sami. In predvsem jih spodbudimo, da konflikte rešujejo brez žalitev in seveda brez pesti. Naj raje izražajo svoje doživljanje kot valijo krivdo. Nič jih o tem ne bo poučilo bolje, kot če bodo svoje starše videli pri mirnem razreševanju konfliktov.

4. Kadar eden od otrok izrazi ljubosumje, ga vzemite resno.

Zame najbolj neprecenljiv materinski nasvet v drugi nosečnosti je prišel od prijateljice, ki je takrat imela dva malčka. Ob skrbi, ali bom znala biti dobra mama dvema, mi je rekla: „Veš, otroci niso ljubosumni, če za to nimajo razloga.“

Izkazalo se je, da je imela zelo prav. Vsakič, kadar je otrok začel kazati znake ljubosumja na sorojence, sem začutila, če sem iskreno pobrskala po svojem srcu, da do tega otroka v zadnjem času nisem bila dovolj pozorna.

Potrebe otrok so seveda različne, zato bodo eni ljubosumni mnogo prej kot drugi. A če je otrok užaljen, kadarkoli njegovemu bratcu ali sestri izkažete pozornost, ga nikar ne oštevajte, mu ne razlagajte, da imate njega tudi radi in predvsem se mu ne posmehujte. Raje razmislite, kako boste čimprej nahranili njegovo pomanjkanje pozornosti, da v prihodnje ne bo imel ljubosumnih odzivov.

Nič ni bolj nagrajujoče kot gledati svoje otroke, kako se imajo radi.

5. Pohvalite, nagrajujte primerno vedenje.

Dokler se otroci vedejo primerno, ponavadi ne rečemo ničesar, kadar naredijo napako, pa jim takoj damo jasno vedeti. Nič čudnega, da se zatečejo k neumnostim, kadar želijo našo pozornost! In seveda gredo najprej nagajat bratu ali sestri, ker je ravno pri roki.

Če želite prekiniti ta začaran krog, začnite hvaliti in nagrajevati otroke za lepo vedenje, še posebej za medsebojno sodelovanje. Otroci nam želijo ugajati in ustreči bolj, kot si sploh predstavljamo, in če jih bomo za sodelovanje nagradili, tudi če le z objemom in pohvalo, bodo sami začeli ustvarjati okoliščine, da si jih bodo ponovno prislužili.

6. Ne govorite grdo o enem otroku pred drugim.

Na družinskih srečanjih ali na druženju s prijatelji si zlasti mame rade olajšamo dušo glede težav, ki jih imamo z določenim otrokom. A če o tem razglabljamo v prisotnosti njegovega brata ali sestre, mu nehote vsadimo v misli lastno doživljanje, ki je lahko povsem skregano z njegovim.

Tudi sicer je dobro, da otroke učimo o bratih in sestrah razmišljati in govoriti pozitivno ter iskati njihove dobre lastnosti, saj je to najboljša podlaga za razumevanje in odpuščanje napak.

Vredno se je potruditi za lepe odnose med sorojenci. Ker nič ni bolj nagrajujoče kot gledati svoje otroke, kako se imajo radi. Korist pa ni le v tem, da takšni trenutki pobožajo mamino srce, temveč predvsem da bodo sorojenci, ki se dobro razumejo kot otroci, lažje ostali v dobrih odnosih kot odrasli. Bolj verjetno je, da si bodo ostali blizu in si nudili medsebojno podporo, tudi ko vas več ne bo, če za to že zdaj položite močne temelje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.