6 korakov za odkrivanje lepote materinstva

Vir: Shutterstock

Vsaka mama misli, da mora biti najboljša, najlepša, najbolj ustvarjalna, najbolj delovna, najbolj vesela, igriva, nežna, pristna, potrpežljiva … v očeh svojega otroka. Vendar pa je otroku dovolj že to, da je zgolj mama.

Vez, ki veže mamo in otroka, je že sama po sebi tako močna, da kljub stiskam, ki jih mama doživlja, otrok ve, da je mama zanj najpomembnejša oseba na svetu.

Navajamo šest korakov, ki lahko mamici pomagajo odkriti lepote materinstva.

1 korak: Imej rada najprej sebe

To pomeni, da mama sebe spoštuje kot žensko, kot bitje, ki je poklicano v materinstvo. Vsaka mamica je po naravi najboljša mamica svojemu otroku, zato ji je podarjen prav tak otrok, ki ga potrebuje, da najde samo sebe in svoje poslanstvo.

Zavedanje sebe in sprejemanje vseh svojih značilnosti in darov, še zlasti pa svojih šibkosti, bo mamici pomagalo iskati najboljše poti stika z otrokom. Če bo mamica imela rada sebe, bo zmogla prositi za pomoč, kadar bo naporno. Ko bo utrujena, si bo vzela počitek, šla na sprehod, brala knjigo, se dobila z drugimi mamicami ali počela katero drugo stvar, ki jo bo sprostila. Imela se bo rada, ne v smislu egoizma in sebičnosti, ampak v temelju svoje biti. Pomeni, da bo iz ljubezni do sebe začutila, da ji pripada le najboljše in da je vredna ljubezni, ki jo prejema od moža in otroka. Potem bo lahko tudi ona sebe v polnosti darovala drugim.

2 korak: Spoznaj otroka v sebi in se ga nauči objeti

Otroka v sebi bo mamica prepoznavala prav preko odnosa z lastnim otrokom. Otrok bo prebudil njena skrita otroška hrepenenja, potrebe, želje in bolečine, ki jih je ali pa ni smela izražati v odnosu s svojimi bližnjimi, zlasti starši.

Ko se bo mamica soočila s svojo preteklostjo, z občutji in spomini, ki imajo izvor v preteklosti in se ob otroku prebujajo, bo lahko postala bolj sproščena mama. Dobila bo moč, da otroku v sebi nudi varnost, ljubezen in sprejetost. Sama sebi bo dala tisto, kar ji starši niso zmogli dati.

3. korak: Išči oporo v partnerju

Mož ali oče otroka je tisti človek, ob katerem mamica postane celota. Moževa podpora, spoštovanje, bližina, njegova odgovornost in trdnost ji pomagajo, da ob otroku lahko razvije lastno materinstvo prav tako, kot si ga želi. Le ob partnerju, ob katerem se bo sama počutila varno in ljubljeno, bo sebe lahko darovala otroku, bo do njega ljubeča, skrbna, potrpežljiva in dobrotljiva.

Naj se mož le zaveda, kako veliko vlogo igra pri razvoju materinstva. Obratno bo tudi on veliko prejel od sproščene in zadovoljne žene.

4. korak: Ne boj se napak

Mamica, ki se zaveda, da ni popolna, bo lažje sprejela svoje napačne odločitve, neprimerne odzive na otroka, občutke nemoči ali tesnobe ob joku otroka, prepire s partnerjem ali taščo.

Neprespane noči, menjavanje plenic, ugotavljanje primernega jedilnika za otroka, soočanje s trmo in kričanjem so le nekatere dejavnosti, s katerimi se mamice srečujejo v svojem vsakdanu. Ob tako silovitem čustvenem odnosu z otrokom bo mamico nemalokrat preplavila utrujenost, naveličanost, otožnost, občutek, da ni časa zanjo in njene hobije, ni časa za partnerja, ni časa za prijatelje. Zato si ob vseh teh naporih lahko dovoli vsaj to, da dela napake.

5. korak: Bodi potrpežljiva in ljubi otroka, kakršen je

Materinstvo je najzahtevnejša naloga vsake ženske, zato mora biti mamica potrpežljiva najprej s seboj, nato tudi z otrokom. Vsak otrok je edinstven in potrebuje predvsem ljubečo mamo, ki mu pomaga na poti k samostojnosti skozi različne razvojne faze.

Če mamica ostane mirna in zdrži s svojimi občutji ob otroku, ko je lepo in ko je hudo, bo otroku dala občutek ljubljenosti in varnosti. Otrok bo vedel, da ga mamica ljubi takšnega, kakršen je, pa najsi bo razigran, nasmejan in radoveden ali pa prestrašen, sramežljiv, jezen in nagajiv.

6. korak: Išči oporo v drugih mamicah

Velikokrat je prvih pet korakov dosti lažje izpolnjevati, če ima mama tudi podporo ter možnost izmenjave izkušenj in čustev z drugimi mamicami, ki doživljajo podobne preizkušnje.

To omogoča na primer skupina za mamice z dojenčki, ki je namenjena mladim materam, ki si želite sproščenega druženja z drugimi mamicami na porodniškem dopustu. V varnem in prijetnem okolju boste imele priložnost spregovoriti o svoji materinski vlogi, o lepih in tudi malo manj lepih trenutkih, ki jih doživljate. Ob strokovnem vodenju zakonske in družinske terapevtke boste spoznavale različne vidike odnosa z otrokom, partnerjem in okolico ter si izmenjale izkušnje, ki bodo obogatile vaš notranji svet.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja