5 daril, ki bi jih morale podariti same sebi

Foto: Canva

Zagotovo nisem edina mama, ki se spopada s tem, kako sebi podariti darilo. Še vedno se osvobajam miselnosti, da je sebično narediti karkoli zase.

Ampak, mame, če želimo gojiti veselje v svojem življenju in v naših družinah, so spodnja darila vsekakor vredna, da si jih podarimo. Ne govorim o še eni drobnariji ali o še enem kosu nakita. Namesto tega govorim o darilih, ki si jih lahko podarimo, da nas okrepijo, ko se zlomimo. Darila, ki nas napolnijo, ko smo prazne, in ki nas oživijo, ko ovenemo – kot matere in kot človeška bitja.

So darila, ki jih moramo premišljeno izbrati, skrbno zaviti in odpreti z navdušenjem in hvaležnostjo – nato pa jih vzeti iz škatle in uporabiti znova in znova.

1. Dar odklopa

Najprej smo dobile svoje priročne pametne telefone, nato smo bile deležne bremena krivde, ker smo jih uporabljale v prisotnosti svojih otrok.

Pred kratkim sem si zadala izziv, da bom svoj telefon uporabljala bolj zavestno in manj iz navade, vendar je bil to boj, ker se mi je neuporaba telefona zdela kot kazen, ker nisem skozi dan dovolj “izkoristila trenutka”. (Izkazalo se je, da občutek krivde pravzaprav ni dober motivator – za otroke IN odrasle.)

Toda ko sem odklop začela jemati kot DARILO, ki ga podarim sama sebi, in ne kot kazen, je bilo nenadoma veliko lažje. Prešlo je od: “Svoj telefon moram pospraviti za celo popoldne” do “DOBIM celo popoldne brez telefona. Kako čudovito!”

Vsi potrebujemo ogromno trenutkov brez napetosti – da “okusimo trenutek” in “izkoristimo dan”, pa tudi zato, da si damo nekaj prostora v mislih, da lahko razmišljamo, ljubimo in ustvarjamo ter živimo z večjo jasnostjo.

2. Dar sprejemanja kaosa

Usta, ki jih je treba nahraniti, oblačila, ki jih je treba oprati, posoda, ki jo je treba zdrgniti, urniki, ki jih je treba uskladiti, sestanki, ki jih je treba opraviti, solze, ki jih je treba obrisati, meje, ki jih je treba postaviti, knjige, ki jih je treba prebrati … to je VELIKO dela.

Včasih se temu upiramo. Skušamo se boriti proti temu ali najti rešitev z najnovejšimi nasveti za organizacijo ali nasveti za boljšo vzgojo.

Ampak, kar mame včasih resnično potrebujemo, je to, da sprejmemo, da je določena mera kaosa del tega obdobja življenja. Tako pač je. To ne pomeni, da bi se morale v tem kaosu izgubiti. Tudi ne pomeni, da si ne bi smele prizadevati, da bi si poenostavile življenje in začele skrbeti zase.

Toda pogosto je najboljša rešitev to, da jo prenehamo iskati in pustimo, da se življenje odvija samo od sebe. Včasih se moramo preprosto nehati truditi, da bi vse popravile, in se namesto tega zavedati, da stvari morda niti niso v tako slabem stanju.

3. Darilo vsakodnevnega tihega trenutka

Dejstvo je, da je materinstvo lahko nadvse hrupno. Nekdo (ali morda več ljudi!) nekaj govori, drugi joče, tretji se glasno igra – za kar smo hvaležne, vendar je to za nas tudi duševno naporno. Pred približno enim letom sem začela vstajati precej zgodaj zjutraj, še preden se je kdorkoli v hiši zbudil. Ta čas sedaj porabim za uživanje v tišini. Za molitev. Za meditacijo. Za razmišljanje. Za sanjarjenje. Za dihanje.

Ko vpijam tiste trenutke, ko je hiša v popolni tišini, se počutim veliko bolj prizemljeno – in bolje pripravljeno za obvladovanje hrupa, ki se mi neizogibno približuje, ko se preostali člani moje družine začenjajo prebujati.

Potrpežljivost in mir se gradita v tihih trenutkih. Prepoznajte jih kot darilo sebi.

4. Dar gibanja

Že dolgo je znano, da je vadba odličen način za lajšanje stresa. Kaj pa, če telovadba ali tek po pločniku preprosto ni tvoja stvar? Zagotovo bi lahko našla druge načine gibanja. Obstaja veliko raziskav, ki kažejo, da je kakršno koli gibanje najboljši način, da naše telo izloči stresne hormone, ki se kopičijo v telesu.

Slišim veliko mamic, ki trdijo, da jim ni treba telovaditi, ker ostajajo v kondiciji zaradi lovljenja svojih majhnih otrok. To verjetno velja za naša fizična telesa, vendar preganjanje majhnih otrok ne zagotavlja duševnih in čustvenih koristi, kot jih gibanje prinaša.

Večini mamic bi lahko resnično koristilo, če bi si dovolile, da se gibljejo na način, ki jim resnično ustreza – z vadbami na tleh, raztezanjem, hojo itd. Ne gre za posebno vadbo; gre za to, da dovolimo našim telesom in možganom, da dokončajo odziv na stres, da se lahko počutimo čustveno lažje in svobodnejše.

5. Dar pristnosti

V svetu “popolnih podob” in ponarejenosti je skoraj radikalno pokazati nekomu drugemu svoj pravi jaz. Vendar raziskava Brené Brown jasno kaže, da so najsrečnejši ljudje tisti, ki sprejmejo svoje nepopolnosti in si dovolijo biti pristni, naravni in ​​ranljivi (ne nujno s celim svetom, ampak vsaj s svojimi ljubljenimi, ki jim zaupajo).

Bi si lahko to poletje podarile kaj od naštetega?

Povzeto po: www.pickanytwo.net

Oglejte si tudi:

Tina Martinec Selan: Izbira pravih oblačil lahko izboljša našo samozavest

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Ne poznam moškega,ki bi prenašal tako babo.Po vaših člankih sodeč ste zelo levičarski in vam je interes razbijanje družin in odnosa med moškim in žensko.Je pa res,da je v teh časih veliko beta fantkov,ki v vsem ustrežejo.

    1. Jaz pa mislim, da je ni na svetu ženske, ki bi prenašala takega tipa, kot si ti. Zato pa se non stop repenčiš in iz razočaranja pišeš čez ženske.

    2. S takim odnosom si res zaslužiš samo babo. Nobena pametna ženska te nebi prenašala. Ženske, mame babice pa vemo same da smo vredne vseh teh daril. Kako in kdaj se bomo obdarovale pa je samo naša stvar.

  2. Ženske imam zelo rad in se dobro razumem z njimi.Bab pa res ne maram.Bilo bi tudi ponižujoče do pravih žensk,da bi vsako babo imenovali ženska.So meje,ki se jih ne prestopa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja