4 stvari, ki bi jih otroci morali slišati vsak dan

Vir: Shutterstock

Vemo, da obstajajo besede, ki jih svojemu otroku ne bi smeli reči. Vendar obstajajo tudi tiste, za katere bi bilo dobro, da bi jih pogosto slišali. Ameriški psiholog in predavatelj dr. Paul Jenkins predlaga štiri fraze, ki bi jih otroci morali slišati vsaki dan.

Glede na njihovo pomembnost jih našteva v obratnem vrstnem redu. Prav zadnja fraza mu je v glavi ostala še leta in leta.

  1. “Vso srečo!”

“Otroci, ne glede na starost, imajo svoje življenje pod nadzorom,” pravi dr Jenkins. Seveda, večji kot otrok je, več kontrole ima, ampak ko mu povemo ‘vso srečo’, mu s tem sporočimo, da ima sedaj on pod nadzorom svoje življenje. “Upam in želim si, da bi se ti vse dobro izteklo. Ampak to je tvoja odgovornost, in ne moja,” še poudarja.

Ob tem svetuje, naj se starši umaknemo iz vloge ‘mikroupravljanja’, ki poskuša vse nadzirati, in se postavimo v položaj zaupanja vrednega svetovalca. V tej novi vlogi otroku priznavamo, da bo imel nekaj težkih trenutkov, hkrati pa mu izražamo naše zaupanje, da ima vse, kar je potrebno, da se spopade z vsem, kar se mu v življenju zgodi. Alternativa je tarnanje, norenje in reševanje njihovih težav. Ampak kot starši mu moramo vliti zaupanje, da lahko prenese vse, kar se mu zgodi, in da ko pridejo posledice, da jih lahko tudi prenese. Zato jim preprosto zaželimo veliko sreče. Morda tega ne bomo povedali s točno temi besedami, vendar bi to morala biti ena od naših temeljnih drž.

  1. “Zmogel boš!”

Včasih otrokom nenamerno pošiljamo ravno nasprotna sporočila, ker izhajamo iz našega ‘mikroupraviteljstva’, ki želi vse nadzirati. Ko lebdimo nad svojim otrokom in mu poskušamo priskočiti na pomoč za vsako stvar, mu s tem sporočamo, da ne zmore (čeprav gre za stvari, ki jih je že sposoben opraviti sam) in da smo samo mi tisti, ki imamo znanje in moč. Dr. Jenkins opozarja, da to ni sporočilo, ki ga otroku želimo dati. Zato svetuje: “Preden nas premami, da bi mu šli ‘pomagat’, se ustavimo in mu povemo: ‘Poskusi še enkrat. Uspelo ti bo’.”

Če samo pogledamo na svoje življenje, vidimo, da smo tudi mi prebrodili marsikatero tegobo, in isto sporočilo bi morali podajati naprej: “Zmogel boš”.

  1. “Če imaš kakšno vprašanje, vprašaj!”

Že pri izrazu “vso srečo” damo otroku vedeti, da ima on nadzor nad svojim življenjem. Podobno je z zgornjim stavkom. Kajti kot starš mu želimo povedati: “Ne nadziram tvojega življenja, ampak tukaj sem kot nekdo, ki mu lahko zaupaš in ki ti bo z veseljem svetoval.” Sprejeti moramo, da nihče nima rad nasveta, za katerega ni vprašal, in tako je tudi pri otrocih. Zato je veliko bolje, da počakamo, da otroci sami vprašajo, ob tem pa moramo seveda biti pripravljeni, da jim dejansko odgovorimo.

Dr. Jenkins se rad pošali, da je včasih to frazo uporabljal pri svojih najstnikih. Ko je katerega od njih videl, da je sredi nečesa, mu je rekel: “Veš, imam nekaj zamisli o tej stvari, s katero se ukvarjaš. Če boš kdaj želeli slišati, kakšne so moje ideje, mi sporoči.” To je vse njegove otroke vedno spravljalo ob živce in zato so mu po navadi odgovorili z: “Saj vemo, da nam boš spet nekaj pametoval.” On pa jim je odgovoril: “Ne, nočem vam nekaj govoriti na silo. Če želite slišati moje mnenje, me samo vprašajte.” Njegovi najstniki so čez čas skoraj vedno prišli do njega in ga prosili, naj jim pove, kar mu je že ležalo na srcu. “S tem pristopom bomo veliko manj nadležni starši in bolj zaupanja vredni svetovalci”, je prepričan.

  1. “Rad te imam …”

Celoten stavek, ki ga dr. Jenkins vedno znova poudarja in ponavlja, se glasi: “Rad te imam, ne glede na vse, in tudi če …” Ob tem pa dodaja, da je to najpomembnejša naloga, ki jo moramo kot starši opraviti in pri kateri največkrat šepamo. Velikokrat smo namreč zmedeni glede našega načina vzgoje, glede tega, katere so naše naloge, kaj vse bi morali otrokom pokazati, jim omogočiti … Vendar je naša prvotna naloga, da ostanemo pri osnovnem in najpomembnejšem: “Rad/a te imam, ne glede na vse, in tudi če …” Ni nujno, da jim damo to vedeti točno s temi besedami, ampak da otroci na dnevni ravni čutijo to našo ljubečo naravnanost.

Ta štiri močna sporočila bodo v odnosu do naših otrok naredila veliko razliko. Vredno jih je preizkusiti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja