25 let skupaj

Thumbnail

Z možem sva v teh dneh praznovala srebrno obletnico, 25 let, kar sva par. Po nekaterih merilih nič posebnega, po drugih cel dosežek.

Še ko sva iskala človeka, s katerim bi želela skozi življenje, sva imela  vedno pred očmi besedo – za vedno. Nobeden od naju ni imel želja s komerkoli se malo poigrati, preverjati, iskati izkušnje.

V času spoznavanja, ko sva se brez obveznosti srečevala na različnih skupnih dejavnosti, sva se pozorno opazovala in ocenjevala.

Ko sva si povedala, da želiva najino spoznavanje nadaljevati kot fant in dekle, je to za oba pomenilo, da misliva skrajno resno. Da bova storila vse kar znava in zmoreva, da bi našla skupen jezik na najini poti.

Od vsega začetka sva si obljubila tudi zvestobo in takojšnje ukrepanje, če bi kateri ugotovil, da se najina zveza ne razvija v tisto, kar si je zamišljal.

»Da« in še nekaj

Poročni dan je bil za naju samo prestop neke stopnice. Oba čutiva, da je najin začetek v resnici skoraj tri leta pred javno izrečenim DA. Vseeno pa je bila stopnica na poročni da visoka in neizmerno lepa.

V najino skupnost je skozi skupne svete maše, molitev, veroučne večere in pogovore ob in zaradi njih, predavanja in duhovne vaje že vse skupne mesece, ko sva bila fant in dekle, vstopal Bog. Ko pa sva svojo ljubezen potrdila tudi zakramentalno, je med nama ostal za večno. V svojem trudu za najino zvezo sva dobila najmočnejšega zaveznika.

25 let sreče?

Če danes potegnem črto, vem, da sem velika srečnica, ker živim v res osrečujočem zakonu. Bila pa bi velika laž, če bi rekla, da sva bila neskončno srečna, vesela in nasmejana vseh teh 25 let.

Ob srebrni obletnici poroke vem, da sem velika srečnica, ker živim v res osrečujočem zakonu. Bila pa bi velika laž, če bi rekla, da sva bila z možem neskončno srečna, vesela in nasmejana vseh teh 25 let.

Veliko je bilo prepričevanja, poskusov spreminjanja drug drugega, joka, neprijetnih presenečenj. Bila je tudi bolečina, bila so razočaranja in tudi dvomi.

Čeprav sva se na zakon, tudi s pomočjo dveletnega obiskovanja predzakonske skupine, dobro pripravila, so se v zakonu pojavili dogodki, ki so bili povsem novi. Nepričakovani in taki, da se je nanje nemogoče pripraviti. In predvsem ti so nama dali vetra.

25 let življenja …

Ko sva se poročala, nisva niti slutila, da bova že čez tri leta skupaj negovala mojo umirajočo mamo in jokala ob njenem grobu in da ji bo nekaj let za tem sledila še druga mama. Nisva vedela, da naju čaka izguba nerojenega otroka. Nisva vedela, kako težko se bo skupaj prebiti skozi nekatere ustaljene navade in pričakovanja.

Nisva vedela, da bo prav vseh devet mesecev vseh mojih nosečnosti potekalo nekje v bližini stranišča, ker me bo dajala huda nosečniška slabost. In da bo mož takrat moral prevzeti prav vsa domača opravila in skrb za otroke.

Niti v sanjah pa si tudi nisva mogla predstavljati, kako čudovito bo vsa ta leta se jutro za jutrom zbujati se drug ob drugem. In da bodo trenutki, ko bova v naročje dobivala najine dojenčke, eni neopisljivo najsvetejših v življenju.

Nisva vedela, da bo tako sladko sprejemati uspehe drug drugega in tako pomirjujoče doživljati spodbujanje in tolažbo, ko kaj ne bo šlo po pričakovanjih. Izredno prijetno naju je presenetil tudi občutek, da nama zunanji svet s svojimi zahtevami in pastmi ne more do živega, če sva midva v najini ljubezni trdna.

Uspeh ali dar?

Včasih mi kdo reče – blagor ti, ker imaš takega moža in tak zakon. Zavedam se, da sem prejela izreden dar s tem, ko sem nekoč, nekje, srečala prav posebnega fanta. Vem pa tudi, da sva se za to, kar imava danes, zelo potrudila.

V življenju je malo velikih reči samoumevnih. In midva sva samo človeka z omejenimi človeškimi močmi. A če se združi vso človeško moč in veliko željo in se vse obilno prepoji z Božjim blagoslovom, potem – v to trdno verjamem – mora uspeti.

Foto: science-all.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja