11 skrivnosti za mirne odnose sredi družinskega kaosa

Foto: Canva

Včasih se zdi, da je družinsko življenje en sam kaos. Stalno hitenje, polna predsoba nametanih čevljev in hrup. Veliko hrupa.

Toda obstajajo nekatera pravila, ki nam pomagajo, da doma lahko začutimo mir, ne glede na to, koliko stvari je še potrebno postoriti ali kolikšna je debelina prahu na pohištvu, ki nas že pošteno nervira.

In kaj so ta pravila, ki jih je morda vredno izobesiti na vidno mesto?

1. Bodite prijazni drug z drugim. 

Prav neverjetno je, kako včasih prijazna in umirjena beseda lahko spremeni potek dogajanja v vašem domu. To ste gotovo že izkusili. Zakaj torej ne bi večkrat uporabili aduta prijaznosti, morda tolikokrat, da bi postal samoumeven način komuniciranja med družinskimi člani?

2. Redno in pogosto se družite med seboj. 

Med obroki. Med molitvijo. Pojdite pogostno na skupne sprehode ali daljše izlete. Družite se med seboj pri športni dejavnosti, skupaj se udeležujte kulturnih dogodkov. Bodite veliko skupaj in uživajte v tej čudoviti družbi drug drugega.

3. Zabavajte in smejte se. 

Šalite se in se igrajte. Spravljajte drug drugega v smeh. Skrbite za dobro voljo v vašem domu. Želite si drug drugemu polepšati dan z vašim humorjem.

4. Kar počnete, počnite z navdušenjem. 

Vedno je nekaj, kar je potrebno postoriti. Toda stalno pritoževanje in jamranje dela ne olajša, kvečjemu ga oteži. Zakaj ga torej ne bi opravili z nasmehom? Konec koncev tudi Sveto pismo pravi: »Vse delajte brez godrnjanja in preračunljivosti …« (Fil 2,14).

5. Bodite radodarni. 

Kadar gre za člane vaše družine, nikar ne skoparite z odmerjenim časom ali s svojo pripravljenostjo pomagati. Dom naj bo prvi prostor, kjer se naravnost pretirava v služenju drug drugemu.

V domu, ki je prežet z mirom, ponos in trma nimata svojega prostora.

6. Ponižno se opravičujte drug drugemu. 

V domu, ki je prežet z mirom, ponos in trma nimata svojega prostora. Če čutite ali veste, da nečesa niste naredili prav, se brez premislekov opravičite.

7. Hitro odpuščajte. 

Dolgotrajno vihanje nosu nad dogodkom ali osebo je popolna izguba časa. Odpustite in naj se ljubeči odnosi nadaljujejo!

8. Objemi naj bodo pogosti in spontani. 

Najprej med vama, zakoncema, kajti zaradi vajinega zgleda bodo spontane objeme vzljubili tudi otroci. Predvsem ne nehajte objemati starejših otrok. Objemov nikoli ne nehamo potrebovati.

9. Pogosto molite.

Družinska molitev povezuje in vnaša mir. Ne podcenjujte njene moči, kadar se zahvaljujete, prosite ali slavite.

10. Bodite trdni v svojih prepričanjih in odločitvah. 

Trdno stojte za tem, kar je prav. In vedno stojte drug za drugim. Spodbujajte se med seboj in navijajte drug za drugega.

11. Ljubite brezpogojno. 

Slednje se zdi najbolj očitno in samoumevno družinsko pravilo in obljuba. Pa vendar ljubiti brezpogojno zahteva vsakdanji trening. Urite se torej v brezpogojni ljubezni, v ljubezni, ki ne postavlja pogojev, zaradi katerih bi bili drugi ljubezni vredni.

Vir: club31women.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja