100-milijonsko plačo zamenjal za več časa s svojo hčerko

Thumbnail

Poslovni svet je ugibal, zakaj je eden najvidnejših svetovnih direktorjev januarja letos odstopil s položaja. Bolezen, spor v podjetju …? Ne, je razkril. Želel je preživeti več časa s svojo hčerko.

Mohamed El-Erian si je kot direktor enega največjih svetovnih finančnih skladov Pimco pridobil sloves enega vodilnih finančnih strokovnjakov. Njegovo letno plačo so ocenjevali na okrog 100 milijonov ameriških dolarjev. A poslovni svet je letošnjega januarja presenetila vest, da se 56-letni poslovnež poslavlja od svojega delovnega mesta.

Številni časniki in poznavalci so naštevali različne možne vzroke za odhod. Med najbolj verjetnimi se je zdel spor z lastnikom podjetja. A pravi razlog je šele pred dnevi razkril kar El-Erian sam v blogovskem zapisu. Do tega ga je posredno pripeljalo umivanje zob njegove 10-letne hčerke.

Seznam najpomembnejših dogodkov brez očka

Prišel je do spoznanja, da bo njegov čas bolje izkoriščen, če bo dober oče, kot če bo dober poslovnež.

»Pred približno letom dni sem svojo hčer večkrat prosil, naj nekaj naredi – mislim, da je bilo umivanje zob – vendar brez uspeha,« pripoveduje. »Opomnil sem jo, da še ni bilo tako dolgo nazaj, ko bi se na to v trenutku odzvala.«

»Rekla mi je, naj počakam minuto, šla v svojo sobo in prišla nazaj z listom papirja. Nanj je napisala seznam njenih pomembnih dogodkov in dejavnosti, ki sem jih zamudil zaradi delovnih obveznosti

»Seznam je obsegal 22 dogodkov, od njenega prvega dne v šoli in prve nogometne tekme v sezoni do roditeljskega sestanka ter pustne parade,« se spominja El-Erian.

Čeprav je bila njegova prva reakcija obrambna in je za vse te dogodke našel dobre razloge, zakaj ga ni bilo, je bil to zanj trenutek streznitve.

»Naj sem si še toliko racionaliziral …, je bilo ravnotežje med mojim delom in življenjem porušeno in to neravnotežje je ranilo moj zelo dragoceni odnos s hčerko,« pripoveduje. »Še zdaleč si zanjo nisem vzel dovolj časa.«

Prišel je do spoznanja, da bo njegov čas bolje izkoriščen, če bo dober oče, kot če bo dober poslovnež.

Iz direktorja v kuharja in šoferja

Neravnotežje med delom in družinskim življenjem je zelo razširjeno … in je eno naših največjih izzivov.

Mohamed El-Erian se je odločil, da bo pustil svojo direktorsko službo, ki jo je sicer rad in s ponosom opravljal. Namesto tega je postal neodvisni finančni svetovalec večjim podjetjem. Na ta način je njegov delovnik krajši in dovolj prilagodljiv, da preživi več časa s svojo družino.

Njegov dan tako sedaj sestavlja tudi priprava hčerinega zajtrka ter prevoz do šole in nazaj. Kot pravi, sedaj skupaj načrtujeta tudi počitnice, ki bodo samo zanju.

»Do zdaj je bila to zame pravilna odločitev,« pravi.

Ponovno vzpostaviti porušeno ravnotežje                                                               

El-Erian priznava, da ima sam veliko srečo, da si lahko življenje uredi na ta način. »Zelo sem hvaležen, da mi to mogoča več možnosti, da izkusim ključne trenutke v hčerkinem življenju, preden bodo vsi tako ali tako prehitro odšli.«

»Neravnotežje med delom in družinskim življenjem je zelo razširjeno … in je eno naših največjih izzivov. Še posebej je težko za ranljivejše člane naše družbe, kot so starši samohranilci in družine z nižjimi prihodki. In, neobhodno, za otroke,« razmišlja.

Zaveda se, da si luksuza, kakršnega ima sam, na žalost ne morejo privoščiti vsi. A upa, da bodo podjetja po svetu začela vedno bolj prepoznavati pomen ravnotežja med delom in družinskim življenjem. Tako bo več ljudem omogočeno izbrati tisto, kar jim je najpomembnejše.

Povzeto po: Independent