10 navad srečnih parov

Thumbnail

Se trudita izboljšati vajin zakonski odnos? Preberita si 10 navad, ki so jih raziskovalci odkrili med srečno poročenimi pari.

 

Navada je drobno vedenje, ki ga delamo samodejno in je za njegovo ohranitev potrebno le malo truda. Za vzpostavitev nove navade je potrebnih le 21 dni vsakodnevnega ponavljanja novega vedenja, pravijo strokovnjaki.

Srečni pari imajo drugačne navade kot nesrečni pari. Če s svojim zakonskim odnosom nista zadovoljna, poskusita uvesti katero od spodnjih navad. Čeprav se morda ne zdijo pomembne, so prav majhne vsakdanje stvari tiste, ki nam lepšajo življenje ali ga delajo nevzdržnega.

1. Pojdita v posteljo ob istem času

Raziskovalci ugotavljajo, da parom pomaga, če se tudi po mnogih letih zakona odpravijo spat skupaj, ne vsak ob svojem času. Skupni trenutki pred spanjem so lahko odlična priložnost za pogovor, sploh če za to ni bilo časa čez dan, in pogosto edina možnost za telesno bližino in intimo. Zato se uprita skušnjavi, da bi se navadila hoditi v posteljo vsak zase, tudi če sta vama ustrezajo različni urniki.

2. Gojita skupne interese

Ko se zaljubljenost umiri, pari pogosto ugotovijo, da nimajo toliko skupnih interesov, kot se je zdelo na začetku. Toda dejavnosti, v katerih oba uživata in jih lahko počneta skupaj, niso zato nič manj pomembnejše. Le zavestno jih je potrebno gojiti ali celo ustvariti kakšno novo. Hkrati pa bodita pozorna, da ne zanemarita niti vsak svojih interesov in konjičkov.

3. Hodita z roko v roki ali en ob drugem

Ko so v mestu, nakupovalnih centrih ali drugod, srečni pari ohranjajo navado, da sproščeno hodijo z roko v roki ali vsaj eden ob drugemu. Zavedajo se, da ni nobena izložba ali znamenitost pomembnejša od njihovega partnerja. Če sta to navado opustila, jo obudita. Ali ni lepo videti starejšega para, ki se še po več desetletjih drži za roke?

4. Zaupanje in odpuščanje naj bo privzeti način vajinega odnosa

Ko pride do nestrinjanje ali prepirov, ki jih ni mogoče rešiti, prva misel srečnih parov ni nezaupanje in zapiranje vase, temveč se zanašajo na zaupanje in odpuščanje. Ni preprosto, se pa splača.

5. Osredotočita se na to, kaj drugi počne prav, in ne na to, kaj počne narobe

Če iščeta stvari, ki jih drugi dela narobe, jih bosta vedno našla. A prav tako bosta drug na drugem vedno našla tudi dobre stvari – če jih bosta le iskala. Vse je odvisno od tega, kaj želita videti. Srečni pari ohranjajo drug drugemu naklonjeni pogled.

6. Objemita se, ko prideta iz službe

Naša koža in telo ima svoj spomin. Zelo dobro si zapomni “dober dotik” (ljubljenost), “slab dotik” (zloraba) in “odsotnost dotika” (zanemarjenost). Pari, ki drug drugega pozdravljajo z objemi, svojo kožo kopajo v “dobrih dotikih” in svojima telesoma dajejo konkretno izkušnjo pomembnosti, ki je še kako dobrodošla alternativa izkušnji anonimnosti v svetu.

7. Vsako jutro si povejta, da se ljubita, in si zaželita lep dan

Zakaj pa ne? Ničesar vaju ne stane. Je pa to odličen način pozitivnega začetka dneva, ki vama bo dal moč tudi za potrpežljivost v boju s prometnimi zastoji, dolgimi čakalnimi vrstami, neprijetnimi sodelavci itd.

8. Vsako noč si recita: »Lahko noč,« ne glede na to, kako se počutita

S tem bosta drug drugemu sporočila, da želita biti v odnosu, tudi če sta jezna ali razburjena. Da je vajin odnos večji in pomembnejši od vsakega neprijetnega konflikta.

9. Že tekom dneva preverita, kakšno je “vreme”

Pokličita se, ko sta v službi, in preverita, kako preživljata dan. To je odličen način, da svoja pričakovanja prilagodita resničnosti tistega dne in sta bolj naravnana drug na drugega, ko prideta domov. Če je, na primer, imel partner zares grozen dan, je nesmiselno in neobčutljivo pričakovati, da bo ves navdušen nad dobro stvarjo, ki se je zgodila vam.

10. Bodita ponosna, če vaju vidijo skupaj

Srečni pari so zadovoljni, če jih ljudje vidijo skupaj, in se ne sramujejo ljubečega dotika v javnosti. S tem se ne razkazujejo, temveč samo sporočajo, da pripadajo drug drugemu.

Povzeto po: psychologytoday.com